Annons
Annons
Foto: Kevin Jarrett/Unsplash

Foto: Kevin Jarrett/Unsplash

USA

Redaktionens favoriter: Eastern State Penitentiary

Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström tipsar om en fängslande sevärdhet i Philadelphia, USA.

Text: Fredrik Brändström • 2019-04-01 Uppdaterad 2022-10-27

Att besöka ett fängelse på sin lediga tid kanske inte låter så lustfyllt, men Eastern State är en av Philadelphias mest fascinerande sevärdheter. USA:s äldsta fängelse var i bruk ända fram till 1971, då byggnaden utnämndes till nationellt minnesmärke. Här har skurkar som Al Capone “Scarface” suttit inspärrade men numera är det nedlagt och förfallet.

När man vandrar genom de fuktiga gångarna förstår man varför många säger att fängelset är hemsökt!

Eastern State Penitentiary sett från ovan. Foto: Gettyimages

Här berättas både om de tuffa förhållandena för dem som satt här förr i tiden och samtidigt riktas förvånansvärt mycket kritik mot USA:s nuvarande fängelsesystem. Inget annat land har satt i system att låsa in en så stor del av befolkningen. Inne i de kala gångarna är det rått och fuktigt och färgen flagnar på de tjocka stenväggarna. Stämningen är lite spöklik och många hävdar på allvar att byggnaderna är hemsökta.

Är du sugen på att bli riktigt vettskrämd så arrangeras då och då kvällsturer med skräcktemat; ”Terror behind the walls”. 

 Öppet alla dagar året runt, 10–17. Läs mer här.

Alphonse “Scarface” Capones fängelsecell med hans personliga pinaler. Superskurkar fick lite annan behandling. Foto: GettyImages

Text: Fredrik Brändström • 2019-04-01
USARedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen