Annons
Annons

701150.jpg

USA

Resa med barn: Hela världens New York

Resandet är en del av uppfostran, tycker Anette Nyqvist. I somras tog hon med sig sina tre barn till New York. I två månader.

Text: Per J Andersson • 2005-08-10 Uppdaterad 2005-08-10

EN ENSAMSTÅENDE MAMMA reser till New York med tre barn och stannar i två heta sommarmånader. De hyr en andrahandslägenhet i East Village, kvarteren där mamman festade när hon var ung och fri. Hon vill att de ska få uppleva det mångkulturella; ljuden, dofterna, människorna. Hon vill att de ska få denna erfarenhet med sig i livet: att det finns platser på jorden där det är okej att vara udda.
–Det hänger nog ihop med att mina barn har mexikansk pappa, säger Anette. Jag vill visa barnen att det finns andra kulturer än den svenska, att världen inte är så homogen som den är här hemma.
I New York gjorde Anette och barnen – Alexandra, 12 år, Isidor, 7 år och Cornelia, 5 år – varje vecka en utflykt till en etnisk stadsdel. Chinatown, Little Italy, Spanish Harlem, grekiska kvarteren i Queens …
–Det var vårt sommarprojekt att resa runt hela världen utan att lämna stan.

ANETTES VURM FÖR NEW YORK började med att hon kom till USA som utbytesstudent. I samband med en jorden runt-resa några år senare stannade hon i New York, sista stoppet på resan. Sedan återvände hon regelbundet. Hon bodde ett halvår, ett år eller längre på Manhattan; fick vänner och jobbade som kallskänka, cykelbud och så småningom frilansjournalist.
–I våras blev längtan tillbaka för stark. Många föräldrar säger att de inte vill resa, och skyller det på barnen. I själva verket är det för att de själva är för bekväma. Jag vill inte bli bekväm. Jag ser resandet som en del av uppfostran.
–Det finns ett annat egoistiskt skäl också: jag kan helt enkelt själv inte sluta resa.
Att stanna borta en eller två veckor är för lite. Satsar man så mycket pengar på att resa iväg kan man lika gärna stanna borta lite längre, menar Anette. Hon skaffade svensk barnvakt via anslagstavlan i Svenska kyrkan i New York, så att hon själv skulle kunna gå en kurs i socialantropologi på Columbiauniversitet.

VAD TYCKTE BARNEN om sommareni New York?
–Isidor och Cornelia saknade inte Sverige. Vi gick till olika lekparker varje dag. Och vi hade picknick i Central Park och tog pendeltåget till stränder utanför stan.
–Alexandra, som är äldst, nöjde sig inte med lekparker. I början saknade hon kompisarna, och så tyckte hon att det var jobbigt att umgås med mamma och småsyskonen hela tiden.
Men Alexandra uppskattade att titta på folk och shoppa kläder som man inte kan hitta hemma. En kväll vaktade barnvakten de små barnen så att Anette och Alexandra kunde gå på en Lou Reed-konsert. Och i slutet av sommaren gick Alexandra en fotokurs som gjorde att självförtroendet växte.
Att barnen uppfattade New Yorks mångkulturella atmosfär är Anette övertygad om. Femåriga Cornelia uttryckte det så här i tunnelbanan en dag:
–Mamma, har du tänkt på så många olika näsor det finns.


Text: Per J Andersson • 2005-08-10
USANew YorkResa med barn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top