Annons
Annons
Foto Anna Schori

Foto Anna Schori

Restips

Surfin’ New York – Strandliv på Rockaway Beach

Surfa en tunnelbaneresa bort från Manhattans skyskrapor! Trendiga Rockaway i stadsdelen Queens gör New York till en oväntad stranddestination.

Text: Sofia Hedström • 2013-06-11 Uppdaterad 2021-06-23

Vid strand 96 i Rockaway har en gourmetgalleria med snabbmat växt fram. Här tillreder exempelvis Taka Terashita – tidigare sushichef på fashionabla Maritime Hotel – rockaway rolls – rökt lax, tonfisk, avokado, majonnäs och chili – och Lobster Joint erbjuder hipsterhiten hummer i korvbröd. Pelican Jungle serverar ”adult grilled cheese” och den smälta ostblandningen slinker snabbt ned.

Det gör också Motorboats frysta banan som är doppad i choklad och rullad i hackade jordnötter. Den som inte tycker smakupplevelsen är fullbordad kan be om en ”Elvis” – samma sak fast med bacon.

– Det har varit dött här i trettio år och nu händer det, säger Michael Powers som serverat elvisbananer i snart ett år.

Surfin’ New York – Strandliv på Rockaway Beach
Badsäsongen sträcker sig från maj till oktober.

Gallerian öppnade våren 2010 och förutom experiment­sugna kockar lockar den strandgäster, framförallt från Brooklyn. Flera tidningar har kallat Rockaway Beach för the New Hipster Hamptons, efter den luxuösa strandremsan på Long Island där Manhattans höjdare har sommarställen, men i lokalen syns både människor som ser ut att ha koll på de senaste trenderna, yogautövande hippies och lokalbefolkningen från de höga ruffiga husen på halvöns norra del.

Jacob Pitchard som är frilansfotograf och Eva Plainer som är art director tar regelbundet tunnelbanan till Rockaway från Williamsburg. Det har varit en ritual sedan sommaren 2011 och med hjälp av våtdräkter förlänger de strandsäsongen ända till november.   

– Det är skönt att kunna lämna staden och andas, säger Jacob Pitchard som är i full färd med att välja vad han ska äta efter söndagens surfsession.

Rockaway Beach – USA:s längsta urbana strand – ligger två tunnelbanestationer från flygplatsen JFK. Den hawaiiska surflegenden Duke Kahanamoku nyttjade stranden redan på 1920-talet och på 1970-talet surfade Joe Ramone i bandet Ramones där vilket inspirerade honom att döpa en låt efter stranden.

Enligt reklamkvinnan Monika Stengert attraherar Rockaway åter besökare eftersom många efterfrågar ett naturnära liv. Brooklynbor vill numera ha samma livsstil som människor i Kalifornien. Stranden har jämförts med Venice Beach i Los Angeles och nya lägenheter med havsutsikt byggs på löpande band.

– De senaste tre åren har en urban surftrend växt fram och den påverkar hela New York. Nu syns surfbrädor i modebutiker på Manhattan och man ser människor i våtdräkter på tunnelbanan, säger Monika Stengert som är från Kalifornien och har surfat i tjugo år.

Surfin’ New York – Strandliv på Rockaway Beach
I gourmetgallerian serveras allt från hummerrullar till lokalproducerad glass.
Surfin’ New York – Strandliv på Rockaway Beach
Michael Reinhardt driver surfskolan Locals Surf School.

Höghusen för låginkomsttagare är fortfarande en del av Rockaway Beachs atmosfär, men det ruffiga ryktet har mildrats och halvön gjorts surfvänlig för att locka dags­turister från Manhattan och resten av världen. Det märks att det finns stora planer. Tre stränder är numera helt vigda åt surfing, däribland strand 67 dit A-tåget går. Här huserar flera surfskolor, däribland Locals Surf School, som drivs av ekonomerna Michael Kololyan och Michael Reinhardt som istället för att satsa på Wall Street öppnade surfskola.

– För tio år sedan skulle du aldrig lämna plånboken på stranden eller ens tänka tanken att åka hit som turist. Nu har vi turister från hela världen här. Förra veckan hade vi en svensk kille, säger Michael Reinhardt som precis som sin affärspartner är född på halvön.

Det går att vågsurfa året runt längs stränderna, men för de mindre inbitna surfarna är det månaderna maj till oktober som gäller. I sanden framför ett uppställt tält ligger våtdräkter och tjocka surfingbrädor. En surflektion på en och en halv timme kostar 80 dollar och då ingår all utrustning, lektionen förlängs dessutom ofta och det är inte ovanligt att man spenderar två–tre timmar med Mike och Mike.

Surfin’ New York – Strandliv på Rockaway Beach
Rockaway är en oas för New York-borna under årets varmaste månader.
Surfin’ New York – Strandliv på Rockaway Beach
Strandsnacks för gourmeter.

I dagens grupp finns en tyst tonårskille, en yogatjej från Kanada, ett par som surfat på Hawaii och två karriärister från Wall Street. Instruktörerna hjälper oss på med overallen som kramar klaustrofobiskt runt kroppen samt sockiplast med kardborreband som är omöjliga att få på utan assistans. Sedan följer en genomgång av säkerhet och teknik. Att ta sig från liggande till stående med ett enda hopp kräver övning. På långa neonfärgade brädor repeterar vi hoppet om och om igen.  

– Det som är mest fantastiskt med surfingen i New York är att den är så tillgänglig. Du behöver inte åka på en surf­resa utan kan besöka staden och hinna med Empire State, shopping och surf på samma resa, säger Reinhardt som är den mest pratsamma av instruktörerna.

Vi ger oss ut i vattnet. Michael och Michael skjuter tryggt våra tjocka brädor över vågorna, medan vi glider fram ovanpå. När vi är tillräckligt långt ut svänger de runt farkosterna, väntar in en passande våg, släpper taget och guidar med rösten. Paddla, paddla, upp. Hoppet slutar med ett dopp, men upplevelsen ger mersmak.

– Nästan alla våra elever reagerar likadant. De ler stort och undrar när de kan boka in nästa lektion. 

Surfin’ New York – Strandliv på Rockaway Beach
Under nybörjarlektionerna används breda mjuka brädor.
Surfin’ New York – Strandliv på Rockaway Beach
Fryst banan med choklad, jordnötter och bacon.

Vid strand 59 ligger Boggsville Boatel som både är ett flytande hotell och en konstinstallation. Båtarna är inredda efter olika popkulturella teman som filmen Barbarella – silversäten och planeter i taket. En brygga fungerar som gemensamt utrymme och trots konstambitionerna påminner festplatsen mest om en sargad festival. I flera av båtarna smyger känslan av att vara en del av en skräckfilm sig på. Flera farkoster är nämligen dekorerade med huvuden från provdockor och uppstoppade djur.

En annan populär destination är naturreservatet Fort Tilden som ligger på Rockaways sydligare del. Fort Tilden började hajpas 2011 – då påminde stränderna närmast om ett hippieparadis och vältatuerade hipsters badade topless, drack öl och rökte på. Idag syns ridande poliser och stränderna är mer städade. Man får dock fortfarande leta efter människor som inte är bläckmärkta och poliserna opponerar sig inte mot kvinnor som badar utan bikiniöverdel.

Till reservatet går en färja från Pier 11 i Manhattans finanskvarter fredag, lördag och söndag, medan Williamsburg erbjuder Rockabus – en skolbuss fylld med hipsters – där rabatt på öl ingår i priset. Stränderna i Fort Tilden är framförallt folktomma på vardagarna, men cyklister kan ta sig till de sydligare stränderna utan trängsel även på helgerna. I Fort Tilden finns ingenting att köpa, så en välfylld picknickkorg rekommenderas.    

Surfin’ New York – Strandliv på Rockaway Beach
Surfinstruktören Michael Kololyan är född och uppvuxen i Rockaway.

Det återstår att se om Rockaway Beach blir New Yorks svar på Venice Beach. Fastighetsmagnater och matentrepe­nörer är övertygade, medan många stadsbor bara är tacksamma över att få tillgång till en strand som underlättar en betongsommar bland skyskrapor.

Och för turister som väljer mellan storstadssemester och strandsemester betyder halvöns upprustning att man plötsligt kan få båda i New York.

Surfin’ New York – Strandliv på Rockaway Beach
Rockaway ligger inom cykelavstånd från Manhattan och Williamsburg.

Guide till Rockaway

Resa dit

Ta tunnelbanan (A-tåget) till strand 67 eller 98. Vid den sist nämnda ligger matgallerian, medan surfskolorna finns vid strand 67. För den som vill besöka naturreservatet Fort Tilden finns bussbolaget Rockabus (rockabus.com). 15 dollar t/r från stadsdelen Williamsburg i Brooklyn. Dessutom går en färja från Pier 11 på Man­hattan. Bussen rekommenderas för alla som vill uppleva hur det är att åka i en amerikansk skolbuss – den gula färgen och sätena är intakta. Det finns dess­utom cykelbanor hela vägen
till Fort Tilden och de riktigt hurtiga trampar dit – det tar ungefär 90 minuter.

Bo

Rockaway har flera bed & breakfast och det ryktas att ett boutiquehotell ska öppna inom kort, men fram till dess bor man bäst i Brooklyn eller på Manhattan. Det tar exempelvis bara 45 minuter med tunnel­banan in till Williamsburg och ytterligare några minuter till Manhattan. Båthotellet som nämns i texten är ganska nedgånget och rekommenderas endast för turister som kräver minimal komfort. Boggsville Boatel, Marina 59.

Äta

Lobster Joint. Lobster rolls – hummer i korvbröd – är en delikatess som serveras med lättsaltade potatischips. Lobster Joints restaurang finns i stadsdelen Greenpoint, men under sommaren drivs även en filial i Rockaway. Beach 96, lobsterjoint.com.  

Dough. Hajpat munkställe i djupaste Brooklyn. Dough ligger i ruffiga Bedstuy som passeras på vägen till Rockaway Beach, och ofta så ringlar sig kön lång. En citronmunk med vallmofrön rekommenderas, men Dough experimenterar ständigt fram nya smaker. 305 Franklin Ave.

Surfa

Locals Surf School. För 80 dollar ingår 2 timmars sur­­­fing samt våtdräkt och bräda. Michael Kololyan och Michael Reinhardt har många års erfarenhet som instruktörer. Beach 67, localssurfschool.com.

Surfline.com. En sajt som dygnet runt rapporterar om vågor. En webbkamera finns uppställd på strand 90 i Rockaway och du kan via sidan med egna ögon bedöma om Atlantens vågor duger innan du tar tunnelbanan ut. Med våtdräkt kan man surfa året om på Rockaway, men mellan maj och september är vädret som skönast.


Text: Sofia Hedström • 2013-06-11
RestipsUSANew York

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen