Annons
Annons
Upptäck de kreativa områdena i Los Angeles. Foto: Karin Wimark

Upptäck de kreativa områdena i Los Angeles. Foto: Karin Wimark

Restips

Trendspaning i Los Angeles ”hipster-triangel”

Hollywood i all ära – vill man uppleva de verkligt kreativa sidorna av Los Angeles är det till Los Feliz, Silver Lake och Echo Park man ska bege sig.

Text: Erik Augustin Palm • 2020-04-29 Uppdaterad 2023-03-16

– Los Angeles har många lager, säger VJ Kesh där han sitter tillbakalutad på franska bistron ­Figaros uteservering i kvarteret Los Feliz, medan förbipasserande hejar på honom, en efter en.

Många lager, det har även VJ Kesh själv – vilket är något som han ständigt påminns om.  

– Folk känner igen och hälsar på mig överallt här, men många av dem vet ändå inte vem jag är. Men så bjuder de med mig till en vernissage eller på en drink, och utbrister: “Du är en så vis man, det känns som om du har levt så många liv.” Som om jag vore 400 år gammal (skratt).

Den elegante äldre mannen i blå tredelad kostym, solglasögon och en hatt lika vit som hans långa imponerande skägg kal­las av vissa för “sheriffen i Silver Lake”. VJ Kesh är en av de mest iögonfallande lokalprofilerna­­ här i LA:s “hipstertriangel”. Under de senaste 15 åren har ingen del av Los Angeles riktigt kunnat konkurrera med utbudet här i sammanvävda Los Feliz, Silver Lake och Echo Park – där man bekvämt kan ta sig mellan det mesta till fots eller på cykel.

Trendspaning i Los Angeles ”hipster-triangel”
LA-svensken Oskar Sikow i sin favoritdel av Los Feliz, där Morgan Freeman ständigt vakar. Foto: Karin Wimark

Var den exakta gränsen går mellan respektive stadsdel är lätt diffust, även om det finns di­stinkta skillnader. Men alla tre områden delar en historia av att vara kreativa kluster med varierande latino-mexikansk prägel, som idag har blivit meckan för trendsättare och trendjägare. På 1920-talet var Los Feliz filmbranschens centrum i LA. Amerikansk stumfilm utvecklades i huvudsak här, och det är Musse Piggs födelseort – Walt Disney slog upp sin första studio runt knuten. ­Sådant som VJ Kesh känner väl till. 

– Det här kvarteret har så mycket historia. Filmbolag, skådespelare, rock’n’ roll, sångare, musiker, uteliggare och gangsters. Det var en väldigt annorlunda plats bara för tio år sedan.

Men trots spirande hyrespriser och alla exklusiva restauranger, cocktailbarer och butiker som idag kantar Sunset Boulevard så är ekot från områdets mer utpräglade arbetarklassdagar fortfarande levande. Slitna trottoarer och fullpackade bussar med främst spansktalande LA-bor. Gamla mexikanska restauranger och katolska kyrkor inhysta i strip mall-gallerior. En blandning som är omisskännligt Eastside LA.

Här blir det aldrig antiseptiskt tillrättalagt, som i Beverly Hills, West Hollywood eller i andra stadsdelar på LA:s västsida. Här blir persongalleriet aldrig ensidigt branschmässigt kostymigt, utan kryllar av original – som vår vän VJ: en tredje generationens indier född och uppvuxen i Malaysia, som har bott i flera världsdelar och sent i livet landade i Silver Lake. Idag har han återuppfunnit sig själv som skådespelare och modell. Och han är fortfarande en LA-romantiker.

– Hur mycket LA än förändras är det fortfarande hit som flest amerikaner reser för att förverkliga sina drömmar, säger VJ Kesh, innan han reser sig upp och fortsätter sin promenad längs Vermont Avenue.

Trendspaning i Los Angeles ”hipster-triangel”
VJ Kesh på Figaro Bistrot. Foto: Karin Wimark
Trendspaning i Los Angeles ”hipster-triangel”
Storstadspittoreska Echo Park Lake (t v). Vin och gourmetburgare – en kalifornisk variant (t h). Foto: Karin Wimark

Vi stannar till vid Los Feliz namnkunniga bokhandel Skylight Books, där Transparent- och Arrested Development-­skådisen Jeffrey Tambor är ­delägare. En av USA:s viktigaste litterära knutpunkter, med återkommande högläsningar av framstående författare. Är man mer sugen på filmkonst är kulturbiografen Los Feliz 3 intill att rekommendera, som i sin tur ligger vägg i vägg med det nyskapande tacosstället Tacos Tu Madre. 

Vid ett bord utanför sitter den svenske musikproducenten och webbutvecklaren Oskar Sikow, djupt inne i en musikpodcast medan han ivrigt mumsar i sig tacos framför en muralmålning av Morgan Freeman. Oskar flyttade från Sverige till LA för sex år sedan, och Tacos Tu Madre är ett av hans stammisställen. Och kvarteren här besöker han ofta. 

– Säga vad man vill om gentrifieringen, men bra mat och mysiga kaféer är en effekt av det. Och här finns det så många som tar sina koncept ett steg längre. Jag antar att det passar mig.

Trendspaning i Los Angeles ”hipster-triangel”
Tacos och konstfilm i Los Feliz. Foto: Karin Wimark

Vi går vidare mot Sunset Junction, förbi den kultförklarade tikibaren Tiki-Ti – dit stammisar tar med egna stop att fylla med spektakulära ­alkoholelixir, och stannar för en finsmakarkaffe på Intelligentsia Coffee och den ikoniska “Welcome to Silver Lake”-skylten. Här ligger även den kombinerade restaurangen och baren Cafe Stella med fransk-amerikansk meny – liksom en pittoresk blomsterhandel. Allt vid samma lilla plaza, som har blivit ett Silver Lake-vattenhål. 

Bredvid oss i kaffekön på Intelligentsia Coffee står konstnären och fotografen Jamie alias Lady K, med sin hund Stubbs i famnen. Hon bor i West Hollywood men tar sig ofta hit. Stämningen i Silver Lake passar henne bättre, förklarar hon, och nu letar hon boende här.

Efter att vi har svalkat oss med varsin iskaffe beslutar vi oss för att bestiga en bokstavlig uppförsbacke, via de pa­stellfärgade trappstegen Micheltorena Stairs ­några kvarter längre bort mot Echo Park. En vanlig syn i Instagram-flöden – med en ljus färgskala och röda hjärtan som markerar basen och toppen.

Pittoreskt på avstånd, men på nära håll ser man snabbt hur sliten trappan är, full av meddelanden, poesi och signaturer – och graffiti av skiftande kvalitet på väggen uppför backen. Precis som det ska vara här. Det är inte perfekt eller korrigerat. Det är en levande, osminkad storstadsupplevelse

Trendspaning i Los Angeles ”hipster-triangel”
Konstnären Jamie, alias Lady K, letar boende i Silver Lake. Foto: Karin Wimark.

Text: Erik Augustin Palm • 2020-04-29
RestipsUSALos AngelesReportage

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top