Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Ikoniska palmträden i Los Angeles byts ut

De palmkantade boulevaderna som så länge varit synonymt med "La La Land" kan komma att se väldigt annorlunda ut i framtiden, enligt Lonely Planet. Träden hotas nämligen av invaderande palmvivlar och svampangrepp. På vissa platser i Downtown och Hollywood ska palmerna dock bevaras.

Text: Johanna Jackson • 2017-10-11 Uppdaterad 2021-06-23

Palmträden i Los Angeles har en lång historia. I samband med Olympiska spelen 1932 importerades 40 000 palmer till LA från över hela världen. 1990 hade den siffran nästan dubblats till 75 000 träd, enligt Lonely Planet. Idag är de starkt förknippade med Los Angeles stjärnglans och glamour.

Men nu hotas alltså de ikoniska palmerna. Bland annat börjar de bli gamla – ett palmträd kan leva mellan 75 och 100 år. Dessutom hotas de av svampangrepp, och den sydamerikanska palmviveln som nådde San Diego 2011, har på senare år börjat sprida död och fÙ?rruttnelse under sin framfart genom Los Angeles parker och avenyer.  

Ikoniska palmträden i Los Angeles byts ut
En palmvivel är tillräckligt för döda ett träd. Foto: California department of food and agriculture.

Enligt experter som LA Times har talat med är trädens dagar räknande. Inom de närmsta fem åren kommer staden ha förlorat så många träd att det skulle ta mellan 30 och 50 år att ersätta dem. Och på grund utav att palmer är relativt dyra, samt att de skuggar dåligt mot solen planerar stadens beslutsfattare nu att byta ut dem mot inhemska träd.

Staden har dock lovat att ersätta de döende palmerna med nya palmer på ikoniska och historiska platser. I dagsläget har sex sådana platser identifierats, enligt LA Times. Två av dessa är Lincoln Park i Downtown och en liten sträcka av Sunset Boulevard, Hollywood. 

30 tips du inte får missa i Downtown LA

Dokumentärserien Blue Planet är tillbaka – se första trailern

5 otäcka djur du inte vill mÙ?ta i det vilda


Text: Johanna Jackson • 2017-10-11
NyhetLos Angeles

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen