704983.jpg

Restips

USA:s skönaste öar

Hundratals mil av kust åt både väster och öster, dessutom flera stora insjöar – USA har förstås mängder av fantastiska öar. Här är några favoriter.

Text: • 2010-10-06

1) Shelter Island, New York

Gömställe för New York-borna

Nära New York, men samtidigt långt från den hektiska storstadsstressen. Mysig naturskön sommarö på Long Islands östra sida, med avslappnad atmosfär jämfört med exempelvis kändistäta kustorten The Hamptons. Traska genom Shelter Island Heights, en klassisk romantisk semesterort med söta hus från slutet av 1800-talet och vackra vyer över havet. Här finns flera små restauranger och värdshus. Nästan en tredjedel av ön består av naturskyddad våtmark.

2) Block Island, Rhode Island

Vila för både fåglar och folk

Det är lätt att bli förälskad i Block Island, som utsetts av Amerikanska miljöorganisationen Nature Conservancy till en av jordens “last great places”. Här finns gräskantade mjuka sanddyner som på Jylland, men också smala stenstränder avgränsade av klart vatten på ena sidan och klippvägg på den andra. Den enda staden på ön är New Shoreham, med hus i New England-stil och vackra verandor med havsutsikt. När du tröttnat på stranden kan du segla, fiska, vandra, cykla eller skåda fågel. Här stannar många flyttfåglar till för att vila.

3) Water Island, Amerikanska Jungfruöarna

Underjordiska tunnlar på paradisö

Mitt i Karibiska havet har USA lagt beslag på de paradislika Amerikanska Jungfruöarna. Den som söker spänning kan besöka den minsta av öarna, Water Island. Här byggdes under andra världskriget ett underjordiskt fort för att försvara ubåtsbasen på St. Thomas. Kriget tog dock slut innan det kom till användning. Idag kan turister klättra ned i de mörka tunnlarna och få sig en adrenalinkick och historielektion. När mörkret blir för kompakt är det bara att ta sig till Honeymoon beach för en dos av solens D-vitaminer igen.

4) Sanibel Island, Florida

Här svävar örnen på varma vindar

Ön är långsmal och formad som en räka – men det är inte räkor utan snäckor som ön är mest känd för. Öns läge i Mexikanska golfen gör att det sköljs upp mängder av snäckskal längs de vackra, långa stränderna. Turisterna som längtar hit blir allt fler, men öborna gör sitt bästa för att bevara de unika kvaliteter som ön besitter genom naturskyddsområden. Här häckar USA:s nationalsymbol, den vithövdade havsörnen. Du kan även se pelikan dyka, och delfiner leka i havsbandet.

5) Ocracoke Island, North Carolina

Piraten Svartskäggs hemmahamn

25 kilometer lång sandströdd ö, genom historien hem för fiskare, sjömän och sjörövare. Bland dem brittiske och mycket fruktade piraten Svartskägg. Östkustens äldsta fyr – ännu i funktion – är förstås ett besöksmål. Missa inte att beställa nyfångad fisk och färska skaldjur på någon av de familjeägda restaurangerna. Här finns även ett nattliv värt att nämna med livemusik av lokala förmågor.

6) St. Simons Island, Georgia

En krigisk historia

Alla ville ha den – så mycket att de var beredda att slåss för den. Öns strategiska läge utanför Georgias kust gjorde den attraktiv för sjöfarten och här har flera slag utspelats. Den historieintresserade hittar sitt på det maritima museet och vid Fort Frederica nationalmonument. Idag råder lugnet. Hit flyttar pensionärerna, och golfbanorna har vuxit upp som svampar ur marken. Vill du inte slå en drive kan du ta en tur med en räktrålare eller skåda delfiner. Eller slå upp solstolen på någon av de många mjuka sandstränderna.

7) Santa Catalina Island, Kalifornien

Känd från film

Det är lätt att bli förälskad i de mjukt rundade bukterna fyllda med klarblått vatten och guppande segelbåtar. Tuggummimagnaten William Wrigley Jr var en av dem som trillade dit. Han köpte ön, tog hit basebollaget Chicago Cubs – och satsade på turismen. Vackra stränder, fina leder för vandring och mountainbike, och möjlighet att paddla kajak är bara några skäl att komma hit. Närheten till Hollywood har dessutom gjort att Santa Catalina fått agera kuliss i ett flertal filminspelningar. Bisonoxarna som bor här härstammar alla från en inspelning på 20-talet.

8) Orcas Island, Washington

Evigt gröna kullar

Bergig ö klädd av gröna skogar och kantad av klippor och sandstränder. Här hittar du både naturstigar, vattenfall och badsjöar. Ön är samtidigt stor nog att rymma flera städer och 4 500 invånare. Öns historiska museum i huvudorten Eastsounds visar ölivet förr i tiden. Valskådning är en populär aktivitet. Från maj till oktober kan du se både späckhuggare och bardval.


Text: • 2010-10-06
RestipsUSA

Scroll to Top