Tina Fallgren

Tina Fallgren

Filippinerna

Världens 6 farligaste vandringar

Här har du vandringslederna som garanterat sätter igång adrenalinet och ger svindelkänslor. Resebloggen Gadling har listat de sex farligaste vandringarna.

Text: Tina Fallgren • 2010-05-06

1. El Caminito del Rey, Spanien

Leden, som även kallas för Kungens stig, blev klar 1905 för bland annat transportering av material mellan vattenfallen Chorro och Gaitanejo i södra Spanien. Ska du ge dig ut på denna tur är du verkligen hardcore, om inte galen. Leden är en meter bred och saknar räcken ut mot det fria fallet på 200 meter. Som om inte det vore nog har underlaget gett vika på vissa ställen och istället för en väg är det bara stålbalkar kvar att kliva på. Som tur är löper en lina längs hela leden för vandrare att haka fast säkerhetslinan i.

2. Hua-berget, Shaanxi Province, Kina

Berget är ett av landets fem heligaste enligt den kinesiska livsåskådningen taoismen. För att ta sig upp till de vackra templen som ligger på två kilometers höjd finns det bara en väg, en väg som även kallas för världens farligaste. Namnet kommer från kombinationen av de smala stigarna och de branta topparna. På vissa ställen kan du ha två kilometer luft under dig, så det gäller att hålla hårt i linan längs leden.

3. Mount Le Conte, Tennessee, USA

Ogillar du branta sluttningar och fladdermöss är inte Le Conte berget för dig. Men antar du utmaningen kommer du att få en oförglömlig utsikt i belöning. Berget är beläget i delstaten Tennessee i USA. När du har vandrat ungefär tre kilometer kommer du fram till Inspiration point där du har utsikt på nästan 360 grader. Har du tänkt att vandringen ska ta längre än en dag finns det stugor att hyra. Den bästa utsikten hittar du vid Myrtle point, där soluppgången sägs vara som allra vackrast.

4. Machu Picchu, Peru

Vandringen upp till Machu Picchu är ingenting för dig som skräms av höga höjder. Machu Picchu är nämligen byggt på en 500 meter hög bergstopp med stupande sidor åt alla håll. Platsen ligger precis vid Urubambaflodens dalgång på 2 400 meter över havet. Inkastaden grundlades av Pachacuti år 1438 i samband med han utsågs till inkahärskare. Platsen har både fått en plats på Unescos världsarvslista och är vald till ett av de sju nya underverken i världen. Vågar du dig på vandringen så har du ett äventyr framför dig.

5. Mount Pinatubo, Filippinerna

Vad sägs om en vandring på vulkanen som 1991 fick ett av förra århundradets kraftigaste utbrott. Pinatubo är beläget i Zambalesbergen i Filippinerna. Det är en småsvettig vandring på tre timmar upp till kratern. Väl uppe på 1 485 meters höjd belönas du med en grann utsikt över en sulfatgrön sjö omgiven av tvära bergsväggar.

6. Angels Landing, Utah, USA

Här varnas du för höga höjder, små ytor och smala vägar. Angels Landing är en klippformation som du hittar i södra Utah i Zion National Park. Klättrar man upp för den 368 meter höga klippan får man en vacker utsikt över hela parken i gengäld. Vandringen börjar med en väl underhållen väg men blir svårare mot slutet, speciellt när vägen går över en smal ås av sandsten.

 


Text: Tina Fallgren • 2010-05-06
FilippinernaKinaPeruSpanienUSAListor