Annons
Annons
Gillar du vattenkrig och vin? Då ska du inte missa vinbataljet i staden Haro i norra Spanien i juni. Foto: BigSus

Gillar du vattenkrig och vin? Då ska du inte missa vinbataljet i staden Haro i norra Spanien i juni. Foto: BigSus

Nyhet

12 galna festivaler på 12 månader

Gillar du att gå på festival och uppleva nya och annorlunda kulturer och företeelser? Då har vi listan med festivaler för dig. Vad sägs exempelvis om att titta på halvnakna japanska män som kastar lera på varandra, springa med likkistor i Colorado eller delta i en vinbatalj i Spanien?

Text: • 2014-05-09 Uppdaterad 2021-06-23

Här är en festival för varje månad på året:

Januari

World Buskers Festival, Christchurch, Nya Zeeland

Sedan 1994 har gatuartister samlats under denna tio dagar långa festival i Christchurch på Nya Zeelands sydö. Allt från sångare och dansare till akrobater och komiker kommer för att underhålla besökarna på en av världens största festivaler för gatuunderhållare.

Besökare uppmanas att ta med sig kontanter för att kunna belöna artisterna. Skulle plånboken gapa tom finns dock “The Busker Bank” där man kan ta ut pengar.

http://www.worldbuskersfestival.com/

Februari

Dairokuten-no-Hadaka Matsuri, Yotsukaido, Japan

Festivaler i Japan innefattar ofta vuxna män som gör konstiga saker iklädda endast i ett litet tygstycke runt familjejuvelerna. Så även i denna lerkastningsfestival.

Varje februari kommer deltagare till staden Yotsukaido, strax öster om Tokyo, för att kasta lera på varandra. Syftet med ceremonin är att bringa hälsa och välstånd i samhället och tros även främja risskörden.

Mars

Frozen Dead Guy Days, Colorado, USA

Norrmannen Bredo Morstoel avled på grund av hjärtproblem 1989. Men i stället för begravning packades han ner i torris och fraktades till USA till sin dotter och sitt barnbarn i Colorado.

Bo Shaffer fick jobbet som isman. Varje månad fraktar han och en grupp frivilliga 725 kilo torris till Bredo Morstoels sarkofag. Därigenom kan kroppen ständigt hålla en temperatur på 51 minusgrader.

I mars varje år hyllas norrmannen med vinterfestivalen Frozen Dead Guy Days. Besökare från hela världen kommer till Nederland, Colorado, för att vara med och uppleva allt från zombier som går parad, race med likkistor, mikrobryggerier som serverar öl och rockband som uppträder.

Chicago Tribune utsåg 2007 festivalen till en av USA:s 100 bästa och tycker inte att du ska missa den.

http://frozendeadguydays.org/

April

Naghol Land Diving, Vanuatu

Man kan tycka att urinvånarna på ön Vanuatu i Söderhavet är galna som binder fast en lian i fötterna och slänger sig ut för trätorn uppåt 30 meter höga är galna. Ritualen ses som ett tecken på maskulinitet och tros stärka hälsan hos hopparna samt hålla sjukdomar borta från skörden under regnperioden.

Traditionen har blivit en populär turistattraktion och anordnas numera varje helg mellan april och juni, men deltagarantalet är begränsat till 50 personer per gång.

http://vanuatu.travel/ 

Än mer galen är kanske nästa månads festival…

Maj

Coopers Hill Cheese Rolling Festival, Gloucester, England

För att delta i det här evenemanget måste man vara tokigt ostsugen eller bara galen. Tänk dig att jaga en rullande ost ner för en brant skidbacke, med deltagare som slår sig gula och blå runt omkring dig. Först över mållinjen vinner osten.

Evenemanget har arrangerats i flera hundra år och ritualen sägs göra gott för skörden.

Spana in klippen och avgör vilket som är värst – att kasta sig ut för ett trätorn eller från en skidbacke.

http://www.cheese-rolling.co.uk/index1.htm 

Juni

La Batalla de Vino de Haro, La Rioja, Spanien

Säkert har du hört talas om Spaniens främsta vinregion La Rioja. Men visste du att de i staden Haro varje juni anordnar en vinbatalj? Festivalen har sitt ursprung i en gränstvist mellan Haro och grannstaden Miranda del Ebro på 1200-talet. För att lösa konflikten beslutade kung Ferdinand III att man varje år skulle fastställa gränsen på Sankt Petrus dag.

På 1700-talet ska byborna ha ställt till med fest efter mässan på Sankt Petrus dag och börjat kasta vin på varandra och därmed föddes den berömda vinbataljen.

Festivalen börjar klockan sju på morgonen med att vitklädda deltagare går i procession bärandes på vinfyllda behållare. Ledda av stadens borgmästare, till häst, går tåget genom staden till byn Bilibio där en mässa hålls. När mässan är över bryter vinkriget ut.

http://www.batalladelvino.info/en/

Juli

Great Texas Mosquito Festival, Texas, USA

Kan myggor vara värda att fira? Det tycker man i alla fall i Texas där de i juli varje år anordnar Great Texas Mosquito Festival i Clute söder om Houston. Förutom olja, barbecue och tjurar är mygg nämligen det staten är mest känd för.

Festivalen har anordnats sedan 1981 och har blivit ett populärt evenemang där den lila blodsugaren firas med allt från tävlingar i vem som är bäst på att låta som en mygga och vem som har mest mygglika ben till bebiskryparrace och konserter.

http://www.mosquitofestival.com/

Augusti

Mount Hagen Cultural Show, Papua Nya Guinea

Har du besökt karnevalen i Rio de Janeiro och vill uppleva en mer ovanlig karneval? Då kanske Mount Hagen Cultural Show på Papua Nya Guinea är något för dig.

Den tredje helgen i augusti anordnas varje år en av de största sammankomsterna för landets uppemot hundra olika stammar för detta evenemang. Här delar man sina traditioner genom att klä upp sig, sjunga och dansa. Den stam som får mest applåder från publiken vinner.

Biljetter till festivalen kan bland annat köpas på större hotell och en tvådagarsbiljett med tillträde “backstage” för att vara med på stammedlemmarnas förberedelser rekommenderas.

http://www.papuanewguinea.travel/events

12 galna festivaler på 12 månader
Mount Hagen Cultural Show på Papua Nya Guinea. Foto: Jialiang Gao

September

Guérewol, In-Gall, Niger

Skönhetstävlingar behöver inte bara vara för kvinnor. I Niger anordnas varje år en festival där män från Wodaabe Fula folket klär upp sig, smyckar sig med pärlor, fjädrar och smink och uppträder med sång och dans. Syftet är att charma kvinnor och hitta en potentiell partner.

Ritualen har blivit en populär turistattraktion sedan den uppmärksammats i filmer och i tidningar runt om i världen.

https://www.youtube.com/watch?v=NVaShWV79PU 

12 galna festivaler på 12 månader
Guérewol i Niger. Foto: Dan Lundberg

Oktober

Phuket Vegetarian Festival, Phuket, Thailand

Under denna tio dagar långa folkfest äter deltagarna endast vegetarisk mat och avstår från alkohol, rökning och att ljuga. Så långt är det inga konstigheter. Det egendomliga börjar då deltagarna börjar sticka nålar, knivar och andra föremål genom kinderna. Syftet med ritualen är att skrämma bort otur, onda andra och sjukdomar och finna välmående.

Ritualen har sitt ursprung bland de kinesiska bosättarna som på 1800-talet drabbades av en epidemi, troligen malaria, som dödade många av dem. Orsaken trodde de berodde på att man inte tillbett de tio kinesiska kejsargudarna. Lokalborna upptäckte även att de sjuka tillfrisknade genom att äta enbart vegetarisk kost.

http://www.phuketvegetarian.com/

12 galna festivaler på 12 månader
Phuket Vegetarian Festival i Thailand. Foto: Kirill Kay

November

Krampuslauf, Klagenfurt, Österrike

I alpländerna har Sankt Nikolaus, även känd som Santa Claus och jultomten, en djävulsklik följeslagare vid namn Krampus. Till skillnad från den vänlige Sankt Nikolaus som ger barn gåvor inför julen, skrämmer den bestlike Krampus barnen och utlovar straff om de inte varit snälla.

I början av december firas helgonet, men någon vecka innan det arrangeras paraden Krampuslauf med hundratals personer – ofta unga alkoholstinna män – som klätt ut sig till Krampus och skrämmer åskådarna. Många deltagare ser loppet som en kostymtävling och dräkterna är ofta imponerande. Räkna även med att höra en hel del black metal-musik på efterfesterna.

December

SantaCon, San Francsico, USA

1994 startade SantaCon i San Francisco med ett gäng tomtar som träffades för en pubrunda på stan. Sedan dess har evenemanget spridit sig över hela världen och finns i dag i bland annat Tokyo, Sydney och Paris.

Grundarna inspirerades av de danska aktivisterna i teatergruppen Solvognen som 1974 klädde ut sig till tomtar och länsade bokhyllorna på ett varuhus i Köpenhamn och delade ut till folk på gatan.

Men i stället för att stjäla prylar från affärer går alltså deltagarna i SanataCon på puben och dricker öl. Eventet beskrivis som “en meningslös tomtekonvention som händer en gång om året helt utan anledning”.

http://santarchy.com/

Mer läsning:


Text: • 2014-05-09
NyhetListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top