Annons
Annons
Deltagare i världsmästerskapen i grimaser 2009. Foto: Umbro via Flickr.

Deltagare i världsmästerskapen i grimaser 2009. Foto: Umbro via Flickr.

Restips

16 av världens underligaste festivaler

Från kärringbäring-festivaler i Finland till japanska penisfestivaler. Här är några av världens uddaste folkfester.

Text: Johanna Jackson • 2015-09-27 Uppdaterad 2021-09-14

1. El Colacho, Spanien

El Colacho är en veckolång årlig festival i Burgos i norra Spanien som sammanfaller med den katolska högtiden Corpus Christi. Festivalen har anor från 1600-talet och höjdpunkten är söndagen då män utklädda till djävulen hoppar över de bebisar som har fötts i staden under de senaste 12 månaderna. Seden ska rena barnen från synd och skydda dem från onda andar. Inga större skador på barnen har rapporterats men festivalen har kritiserats av den katolska kyrkan. 

16 av världens underligaste festivaler
El Colacho hoppar över bebisar på madrasser. Foto: Celestebombin via Wikimedia/Creative Commons.

2. Kärringkånk, Finland

Sporten som kanske inte är helt politiskt korrekt heter eukonkanto på finska och kommer ursprungligen från Sonkajärvi där ett världsmästerskap arrangeras varje år. Som namnet antyder går sporten ut på att bära en kvinna genom en hinderbana på tid. Det finns flera regler som deltagarna måste följa, bland annat måste kvinnan vara över 17 år och minst väga 49 kilo, en annan är att alla som deltar måste ha roligt.  Priset i VM är den vinnande kvinnans vikt i öl. 

16 av världens underligaste festivaler
Deltagare får använda sig av olika bärtekniker, det estniska greppet som syns på bilden är dock det vanligaste. Foto: Visit Lakeland / Creative Commons.

3. Monkey Buffet Festival, Thailand

I november varje år dukas det upp till en redig fest för Lopburis apor. Drygt 4 000 kilo bananer, apelsiner och andra godsaker ställs ut i området kring stadens tempelruiner. För de primater som saknar svans finns det även dans, musik och andra festligheter att ta del av. Lopburi ligger cirka 14 mil norr om Bangkok och apfestivalen är en av stadens största turistattraktioner. 

16 av världens underligaste festivaler
Årets bästa festival. I alla fall om man är en apa. Foto: Thinkstock.

4. Cheese Rolling, Storbritannien

Varje år i maj samlas tusentals åskådare vid Cooper’s hill för att bevittna det årliga ostloppet utanför den brittiska staden Gloucestershire. Loppet går ut jaga ett 3 kilo tungt osthjul som släpps ner för den branta backen. Festivalen har arrangerats i över två seklen och deltagande sker på egen risk – skador är mer en regel än undantag. Vad vinner man då? Osten så klart! 

16 av världens underligaste festivaler
Vanligtvis arrangeras flera lopp under samma dag i olika klasser där både män och kvinnor kan delta. Foto: Thinkstock.

5. Saidai-ji Eyo Hadaka Matsuri, Japan

Halvnakna festivaler är inget ovanligt i Japan och under året firas ett 10-tals festivaler där deltagarna (som nästan uteslutande består av män) enbart är iklädda små tygskynken. En av den största är dock den som firas vid Sadaiji-templet i Okayamaprefekturen. Runt 9 000 halvnakna män tävlar om att få tag på de lyckoamuletter som släpps ner i folkmassan av templets präster.

16 av världens underligaste festivaler
Män som försöker få tag på lyckoamuletter – shingi. Vid midnatt släcks staden ljus och 100 amuletter kastas ut i mörkret. Foto:Creative Commons.

6. Noche de Rábanos, Mexiko

I Sverige har vi kanelbullens dag, i den mexikanska staden Oaxaca firas rädisan. Traditionen har sitt ursprung i 1600-talet då grönsaken först kom till Sydamerika och grönsakshandlare började göra skulpturer av rädisor för att locka till sig kunder. Idag har traditionen blivit till en tävling som hålls den 23 december  i samband med stadens årliga julmarknad. Eventet är mycket populärt och lockar över hundratals skulptörer med gröna fingrar. 

16 av världens underligaste festivaler
Rädisans natt, Oaxaca. Foto: AlejandroLinaresGarcia via Wikimedia/Creative Commons.

7. Räbechilbi, Schweiz

Den andra lördagen i november släcks den lilla byn Richterswil vid Zürichsjön ned för att istället lysas upp av tusentals lyktor gjorda av kålrötter. Över 25 ton av rotfrukten odlas och karvas ur för festen som kulminerar i en parad med kålrotsutsmyckade ekipage. 

16 av världens underligaste festivaler
En paradvagn från Räbechilbi 2014. Foto: Micha L. Rieser/ Creative Commons.

8. Mästerskapen i grimaser, Storbritannien 

Värm upp ansiktsmusklerna, ut med löständerna om du har några och gör den fulaste grimasen du kan! Om det du ser i spegeln är i klass med någon av nunorna på bilden nedanför kanske du bör delta i nästa års världsmästerskap i grimasering. Eventet hålls i samband med den årliga mässan Egremont Crab Fair i september. Ironiskt nog hör staden till Cumbria, som ofta kallas för Storbritanniens vackraste landskap.

16 av världens underligaste festivaler
Vinnarna 2013. Foto: Mike McKenzie /Egremont Crab Fair.

9. Kanamara Matsuri a.k.a penisfestivalen, Japan 

Parader med jättelika manliga könsorgan, penisklubbor, penisdräkter och statyer utformade som… Ja ni kan gissa. Den årliga festivalen hålls vid Kanayama Shrine i Kawasaki, strax söder om Tokyo i april. Legenden bakom festivalen är om möjligt ännu märkligare. Läs hela historien på Fifty by 30-bloggen.

16 av världens underligaste festivaler
Här hyllas snoppen med en egen festival. Foto: Emelie Fågelstedt/Fifty by 30-bloggen.

10. Phuket Vegetarian Festival, Thailand

Festivalen som på Thailändska heter Tesagan Gin J, firas i hela landet under nio dagar i oktober men festligheterna är som störst i Phuket. Festivalen har sina rötter i taoismen och firas genom att avstå från alkohol, tobak och genom att äta vegetariskt. Det som utmärker festivalen är dock utförandet av självstympning, en sed som även utförs av vissa shiitiska muslimer under högtiden ashura.  

16 av världens underligaste festivaler
Kirril Kay / Creative Commons.

11. Iors födelsedagsfest, USA

Varje år i april samlas människor för att fira Nalle Puhs buttra åsnekompis Ior i Austin, Texas. Festivalen inkluderar trumcirklar, magdans och ansiktsmålning. Många tar tillfället att klä ut sig och det är gratis att delta. eeyores.org

16 av världens underligaste festivaler
Iors födelsedagsfest. Foto: Satanoid via Flickr/Creative Commons.

12. Underwater Music Festival, USA

Varje år samlas hundratals snorklare och dykare i Key West, Florida till en festival som får dig att vilja sjunga Disneys ”Havet är djupt”. Förutom att eventet är en folkfest med mat och musik så stödjer det även arbetet med att bevara de lokala korallreven. 
lowerkeyschamber.com

13. La Tomatina, Spanien

Även om tomatfestivalen kanske är en lunchtants värsta mardröm så är La Tomatina – som nästan ser ut att som en blodig massaker – en rolig folkfest som lockar tiotusentals människor varje år. Tomatkriget hålls sedan starten 1945 på en onsdag i augusti. I år flög inte mindre än 145 000 kg tomater genom luften på Valencias gator och torg. latomatinatours.com

16 av världens underligaste festivaler
Foto: Thinkstock.

14. Boryeong Mud Festival, Sydkorea

En annan kladdig festival hittar vi i Boryeung, 200 kilometer söder om Sydkoreas huvudstad Seoul. Festivalen startades på 90-talet och lockar nu över miljon besökare på en tvåveckorsperiod i juli. Förutom musik och olika spa-behandlingar kan besökare ta del av lerbrottning, lerskidåkning, ler-rutschkanor och mycket mer. boryeongmudfestival.com

16 av världens underligaste festivaler
Foto: Hypnotica Studios Infinite/ Creative Commons.

15. Fiesta de Santa Marta de Ribarteme, Spanien

Skulle du frivilligt lägga dig i en kista för att bäras av svartklädda familjemedlemmar till kyrkogården i en simulerad begravningsprocess? Det är i alla fall vad hundratals personer utsätter sig för den 29 juli varje år när den Galiciska staden Las Nieves firar den något excentriska högtiden. Deltar gör personer som har haft en nära döden-upplevelse under det senaste året, men som går igenom processen för att tacka helgonet för återuppståndelse.   

16 av världens underligaste festivaler

16. Tarantula Festival, USA

Lider du av araknofobi ska du sluta läsa nu. Eller vad sägs som en hel festival till de ludna krypens ära? Förutom att träffa, klappa och gosa med spindlar på den årliga festivalen i oktober i Coarsegold, Kalifornien kan besökare bevittna spindelderbys, skriva dikter till sina favoritdjur och tävla mot om vem som har hårigast ben. coarsegoldhistoricvillage.com

16 av världens underligaste festivaler
Foto: Thinkstock.

Inspiration: The Telegraph / buzzfeed.com

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook!

15 magiska ljusfenomen som kommer att förtrolla dig

15 otippade saker som du kan beställa på McDonalds utomlands

Världens vackraste nationalparker


Text: Johanna Jackson • 2015-09-27
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen