Annons
Annons
Smaka på vällagade ostronrätter när ”Årets Ostron-kock” hålls på Rømø. Foto: Søren F. Gammelmark

Smaka på vällagade ostronrätter när ”Årets Ostron-kock” hålls på Rømø. Foto: Søren F. Gammelmark

Danmark

Ostron på menyn när Danmark får ny matfestival

En slemmigt värre delikatess. Nu arrangeras en tre dagar lång ostronfestival i Danmark med matlagning, ostronplockning och andra event för hela familjen.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-09-09 Uppdaterad 2021-06-22

I Vadehavet finns 72 000 ton ostron och Danmarks “ostron-kust” går utmed Jyllands västkust från Vadehavet i söder och djupt in i Limfjorden i norr. Men trots detta överflöd av välsmakande, proteinrika och klimatvänliga ostron är danskarna inga stora konsumenter själva.

Nu arrangeras en tre dagar lång festival för alla som är pepp på ostron. Arrangörerna hoppas på att festivalen kan förändrar danskarnas syn på ostron och locka turister. Bakom initiativet står föreningen Danmarks Spisekammer.

Rømø blir centrum

Tävlingen “Årets Ostron-kock” hålls på Rømø som ligger mitt i Nationalpark Vadehavet och är omgiven av hav och stora ostronbankar. Under tävlingen kan man smaka de bästa kockarnas tolkningar och tillagningar av ostron, dricka bubbel, få tillagningstips, involvera barnen och vara med på ostron- och örtsafarier.

En svensk är med som domare i ostronöppnar-tävlingen. Per Olofsson är kock och krögare på NOVA Mat och Möten i Trollhättan.

Ostron på menyn när Danmark får ny matfestival
Med 72 000 ton ostron finns det mycket att plocka för deltagarna. Foto: Søren F. Gammelmark
Ostron på menyn när Danmark får ny matfestival
Så här fint kan ett ostron tillagas. Foto: Søren F. Gammelmark

ÖVERGRIPANDE PROGRAM

Lördag 12 Oktober

  • Mors: DM (Dansk Mästerskap) i Ostronöppning samt DM (Danskt Mästerskap) i  Ostron-gastronomi
  • Ostron-aktiviteter (meddelade senare)
  • Rømø, Henne, Mors och Fanö: exklusiva “ostronfestival-övernattningar” på olika hotell (annonseras senare).

Söndag 13 Oktober

  • Rømø och Mandø: guidad ostron-Safari: “plocka dina ostron”. Tid och frekvens är beroende av tidvattnet. Kom ihåg gummistövlar.
  • Ostronöppnar-tävling 12-14. 16 deltagare ska öppna 30 ostron på tid.
  • Rømø: plocka havsnära örter och växter och gå på ört-Safari med efterföljande    köks- Tour med Thomas Laursen, känd från “Taste of Denmark” på DRK.
  • Rømø, Henne, Mors och Fanö: exklusiva “ostronfestival-övernattningar” på olika  hotell (annonseras senare).

Måndag 14 Oktober

  • Rømø och Mandö: guidad ostron-safari: “plocka dina ostron”. Tid och frekvens är beroende av tidvattnet. Kom ihåg gummistövlar.
  • Rømø: ostron-och provsmaknings-aktiviteter för barnens i Fars Köksskola. Gratis
  • Rømø: Förbered två ostron-rätter på grillen i 15 minuter.
  • Rømø: bli en ostron-expert och upplev skillnaden på smaken mellan ostron från  Rømø, Limfjorden, Bretagne och Medelhavet.
  • Rømø: champagne, cider och vinbar. Till dem som inte kan klara sig utan bubblor till ostron.
  • Rømø: tävling: årets ostron-kock, se nedan!

Årets Ostron-kock – den stora tävlingen där publiken får provsmaka

Måndag 14 oktober anländer över 30 topp-kockar från Danmark och Tyskland till Rømø för den stora legendariska tävlingen “Årets Ostron-kock”. Alla kan smaka kockarnas bud på den bästa “East’ shapser”för bara 40 kronor per styck. Evenemanget är gratis i övrigt. Kockar som kommer tävla uppdateras kontinuerligt på www.danmarksoestersfestival.dk

48 timmar i Köpenhamn – gastronomi, design och spännande stadsdelar

Italiensk mat- och vinfestival anordnas i Stockholm

3 heta tågluffartips på nära håll


Text: Helle Kikerpuu • 2019-09-09
DanmarkMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top