Annons
Annons
20 procent svarade att de inte ville resa till Thailand. Foto: Istock

20 procent svarade att de inte ville resa till Thailand. Foto: Istock

Nyhet

5 resmål som svenskarna INTE vill resa till 2018

I sommar åker många svenskar bort till länder i fjärran för några sköna dagars avkoppling och sightseeing. Men vilka länder står högst på önskelistan vid val av destination och var semestrar svenskarna helst? Inte Turkiet i alla fall. I en undersökning från Resia svarade nämligen 51 procent att Turkiet var det land som de helst inte vill åka till.

Text: Johanna Jackson • 2018-05-30 Uppdaterad 2021-06-23

Turkiet, Egypten, Ryssland, Indien och smått överraskande – Thailand. De är de länderna som flest svenskar uppger att de inte vill resa till. Skälen till varför är dels att länderna upplevs som oroliga och otrygga. Men många väljer också bort dessa länder på grund av det politiska styret. Ryssland väljs bland annat bort på grund av landets ledare och för synen på homosexuella.

Listan ser i stort sett likadan ut både när man jämför kvinnor och män och olika åldrar. Undantaget är Indien, dit fler män än kvinnor säger att de inte vill resa. Undersökningen visar också att skeptismen till samtliga resmål ökar i takt med åldern.

Exempel på destinationer som fanns att välja på, men som inte kom med på bottenlistan är USA, Frankrike, Kanarieöarna och Mallorca. Man kunde också välja att skriva in ett eget svarsalternativ.  

– Där rankades Syrien, Saudiarabien och Nordkorea som högst, men de var dock inte i närheten av de andra, säger Lina Eklund, PR-specialist Resia till Vagabond. 

Resias undersökning visar även svenskarnas komplicerade relation till många av våra mest populära resmål. Samtidigt som både Thailand och Turkiet ratas, är de ändå populära. Bokningsstatistiken visar alltså att attityder till olika resmål och vart svenskarna sedan reser inte nödvändigtvis behöver stämma överens. 

Enligt Resias statistik har bokningar av charterresor till turkiska Antalya ökat med 101 procent, jämfört med ifjol och många arrangörer vittnar om att Turkiet verkar göra comeback bland svenskarna i år. 

Thailand, som gått från att vara en vinterdestination till en året om-resmål, hamnar på femteplatsen av länderna som flest inte vill resa till. Enligt Resias undersökning anser många att landet är för exploaterat. Dessutom kopplar man ihop landet med problematik kring sexturism. 

Trots detta har bokningarna till Thailand ökat i sommar med 20 procent, enligt en tidigare rapport från resebyrån Ticket. Landet är även ett av Resias mest bokade länder. 

– Det är intressant att se att det vi säger i en undersökning inte alltid speglar vårt beteende i verkligheten. När resan väl ska bokas är det så mycket som spelar in. Pris, tillgänglighet, restid, väder, det är mycket som ska klaffa. Det är inte ovanligt att frågor om politik och liknande i det skedet spelar mindre roll, det händer så mycket saker och vi svenskar glömmer också fort. Nu ska det bli intressant att se hur Ryssland hanterar all uppmärksamhet de kommer få med tanke på fotbolls-VM, säger Lina Eklund.

Hit vill svenskarna inte resa under 2018:

1. Turkiet (51%)
2. Egypten (46%)
3. Ryssland (39%)
4. Indien (24%)
5. Thailand (20%) 

Om undersökningen:  

Listan är baserad på intervjuer som gjorts på totalt 1079 svenskar av Kantar SIFO på uppdrag av Resia i slutet av 2017.
I undersökningen fanns 13 länder att välja mellan samt ett fritextfält för den som inte hittade något som passade. Totalt tre stycken svarsalternativ kunde väljas. Som följdfråga kunde man även fylla i varför man kände just så för det landet. 

 

Resebarometern 2018: Stor granskning av svenska folkets resvanor

Istanbuls nya flygplats blir störst i världen

Krönika: Varför vi turistar i vissa diktaturer, men inte i andra

Topp 10: Vackraste landningsbanorna i världen


Text: Johanna Jackson • 2018-05-30
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen