Annons
Annons
En tigerhona som heter T-17 vilar på resterna palatset och templet i nationalparken Ranthambore i indiska Rajasthan.

En tigerhona som heter T-17 vilar på resterna palatset och templet i nationalparken Ranthambore i indiska Rajasthan.

Nyhet

Allt fler tigrar i Indien

Kampen mot tjuvjakt på tiger och satsning på ansvarsfull tigerturism har gett effekt. Antalet vilda tigrar ökar snabbt i Indien. "En fantastisk nyhet", kommenterar WWF.

Text: Per J Andersson • 2015-01-20 Uppdaterad 2021-06-23

“En fantastisk nyhet”, enligt Världsnaturfonden

Allt fler tigrar i Indien
Tigerturism som ger inkomster för lokalsamhället innebär i sig ett skydd av tigern, eftersom lokalbefolkningen då gör allt för att stoppa tjuvjakten.

Antalet tigrar i Indien, där 70 procent av vÙ�rldens alla vilda tigrar lever, är nu uppe i drygt 2 200. Det är en ökning med 30 procent jämfört med den förra mätningen för fem år sedan och en ökning med nästan 60 procent jämfört med bottennoteringen för nio år sedan. Då, 2006, såg många mörkt på artens framtid.

– Detta är en fantastisk nyhet och ett kvitto på att det hårda naturvårdsarbetet har lönat sig, säger Ola Jennersten på Världsnaturfonden (WWF) till TT.

WWF har liksom indiska regeringen i många år bedrivit ett ihärdigt arbete för att skydda tigerns överlevnad. Trots det fortsatte tjuvjakten, som drivs på av efterfrågan på tigerprodukter i grannlandet Kina.

 
2009 skrev Vagabond om naturturistföretag i flera länder som gått samman för att stoppa det akuta hotet mot tigern. Organisationen Tour Operators for Tiger (TOFT) uppmanade då resenärer, små hotell och researrangörer att följa ett antal förhållningsregler i ekoturismens tecken, med tydliga regler för naturskydd och lokal förankring.
 
Svenska Ekoturismföreningens granskning av svenska researrangörer som erbjuder tigersafari visade 2009 att bara fyra arrangörer fick godkänt av föreningen. Resten underkändes som inte tillräckligt ansvarstagande.
 
Men nu har alltså tigerprojekten gett resultat.
 
– Medan tigerpopulationen sjunker i resten av världen ökar den i Indien. Det är underbara nyheter, säger Indiens miljöminister Prakash Javadekar till Times of India.
 
Mest kända och tigertätast av Indiens tigerreservat är Bandhavgarh och Kanha i delstaten Madhya Pradesh, Corbett i Uttar Pradesh, Sariska och Ranthambore i Rajasthan och Sundarbans i Västbengalen.
 

Läs mer:

Reportage: Varanasi – Indiens heligaste stad
Lista: Världens vackraste nationalparker
Reportage: I Thailands djungel


Text: Per J Andersson • 2015-01-20
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top