Annons
Annons

I Assam i nordöstra Indien ligger en av Indiens vackraste nationalparker. Foto: Per J Andersson

Indien

Närgångna noshörningar i häftigaste nationalparken

Följ med till den indiska nationalparken där noshörningarna betar i det höga elefantgräset – och du kan komma riktigt nära. Vagabonds redaktör tipsar om sin hittills mest storslagna naturupplevelse.

Text: Per J Andersson • 2024-07-10 Uppdaterad 2024-07-11


På slätten, i djungeln och i träsken intill Brahmaputra, en av världens mest storslagna floder, ligger den världsarvsklassade nationalparken Kaziranga, känd för sina elefanter, tigrar, leoparder, vildsvin, schakaler och barasinga-hjortar. Huvudattraktionen är ändå den enhornade pansarnoshörningen.

Noshörningen känns som ett urtidsdjur där den saktmodigt vaggar runt med sina pansarsköldar och betar i det höga elefantgräset. Det bästa är att de – till skillnad från kattdjuren – är så lätta att få syn på. 

Vanligast är att boka en jeepsafari med plats för fyra. I jeepen finns en naturkunnig engelskspråkig guide som inte bara är bra på artbestämning, utan också på att hitta de vilda djuren. Noshörningen behöver du sällan vänta länge på.

Jag valde att en tidig morgon också göra en safari från ryggen av en tämjd indisk elefant. Då tog noshörningen inte minsta notis om oss. Vi var så nära att jag hade kunnat sträcka ut handen och klappa det bepansrade urtidsdjuret.

Större näshornsfågel finns också i flertal, liksom smalnäbbad gam, indisk ormhalsfågel, orientshama och asiatiska barbetter. Guiden lånar gärna ut sin kikare, så det är inte nödvändigt att ta med egen.

Stanna gärna två–tre nätter och boka in minst fyra safarier i jeep och – om du inte har etiska invändningar – på elefantryggen (elefanterna tas väl om hand här).

Kaziranga National Park ligger i delstaten Assam i nordöstra Indien. Jag bodde i byn Kohora på välskötta hotell Iora.

Fotnot: Senare i år kommer ett längre reportage från Pers rundresa i nordvästra Indien där han förutom Kaziranga National Park besöker Darjeeling och Sikkim. Håll utkik, snart i en tidningskiosk nära dig!

Morgonsafarin bjuder på lika mycket närkontakt med viltet som skymningsafarin (bilden). Foto: Per J Andersson
Där, bakom träden! Tre noshörningar som betar i det höga elefantgräset. Foto: Per J Andersson

3 andra indiska nationalparker

1. Bandhavgarh

Bästa stället för att skåda bengalisk tiger. Skogen i delstaten Madhya Pradesh med de övergivna hindutemplen var tillsammans med nationalparken Kanha (20 mil söderut) förebilder för Kiplings Djungelboken. bandhavgarh-national-park.com

2. Ranthambore

Även här, 18 mil söder om Jaipur i delstaten Rajasthan, är chansen stor att få se såväl tiger som läppbjörn.
ranthamborenationalpark.com

3. Sasan Gir

I denna skog i delstaten Gujarat lever den sista återstående populationen av det asiatiska lejonet (674 individer vid senaste räkningen 2020).
gujarattourism.com

Läs också: Resa från Bombay till Calcutta – hur gör jag? Reseexperten svarar

Läs dessutom: Calcutta – en fascinerande och pulserande megametropol


Text: Per J Andersson • 2024-07-10
IndienRestipsAssamIndienKazirangaSafari

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen