Annons
Annons
Många turister besöker Checkpoint Charlie för att fota den berömda gränskontrollen. Foto: narvikk/GettyImages

Många turister besöker Checkpoint Charlie för att fota den berömda gränskontrollen. Foto: narvikk/GettyImages

Nyhet

”Amerikanska soldater” förbjuds vid Checkpoint Charlie

Myndigheter och polis i Berlin anklagar skådespelare som föreställer amerikanska soldater vid den berömda gränskontrollen Checkpoint Charlie för att trakassera turister som inte betalar för att ta bilder av dem.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-06 Uppdaterad 2021-06-23

Sedan 17 år tillbaka har skådespelare från agenturen Dance Factory poserat framför den  berömda gränsövergången i stadsdelen Mitte. Ett populärt turistmål för besökare i metropolen Berlin. Enligt dem själva kräver skådespelarna inte pengar av turister för att fotas utan menar att det är frivilligt. 

Nu har agenturens skådespelare dock förbjudits från platsen efter att en polisinsats där civilklädda poliser låtsats vara turister och upptäckt att skådespelarna krävt fyra euro per bild. Skådespelarna har tjänat så mycket som 5 000 euro, vilket motsvarar cirka 53 000 svenska kronor, vardera om dagen, uppger tyska Bild.

Agentur slår ifrån sig anklagelserna och säger att de kommer att bestrida beslutet.

Om gränskontrollen

  • Checkpoint Charlie var en av de mest kända gränsövergångarna mellan Öst- och Västberlin mellan 1945 och 1990 och låg i stadsdelen Mitte på gränsen mellan Berlins amerikanska och sovjetiska sektor.
  • Kontrollpunkten var skådeplats för ett antal uppseendeväckande flyktförsök från Östberlin.
  • De senaste åren har den populära turistattraktionen fått kritik av lokalbor för att vara ”Disneyfierad” och där det säljs fejkade militärprylar som bland annat Röda Armens pälsmössor, rapporterar BBC.

Stor festival när Berlinmurens fall firar 30 år

Tågresedagen 6 december: Bli inspirerad inför nästa tågsemester


Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-06
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen