Annons
Annons
Berlin

Berlinguiden för dig som är ny i staden – vad ska du se och göra och vad får du absolut inte missa? Foto: Felix Bacher & Julia Solonina

Tyskland

Berlin för nybörjaren – 16 tips för en maxad resa

Första gången i Berlin? Vi guidar dig till historiska sevärdheter, grymma stadsdelar och listar några stopp du inte vill missa – men också några du kan vara utan!

Text: Helle Kikerpuu • 2023-04-06 Uppdaterad 2024-03-15

1. Ta dig runt

Berlins effektiva kollektivtrafik

Berlin är en promenadvänlig stad, men kollektivtrafiken är väl utbyggd, effektiv och prisvärd. Ta tunnelbanan (U-bahn), pendeltåget (S-bahn), spårvagnen och bussen med en enkel-, dag- eller veckobiljett. Dessutom finns en reducerad dagsbiljett för grupper upp till fem personer. Tyskland och Berlin har också börjat storsatsat på billiga månads- och sommarbiljetter som täcker resor med regionaltåg och kollektivtrafik i hela landet. Se efter vad som finns tillgängligt när du besöker Berlin. Läs mer på berlin.de.

2. U1 – från öst till väst

Historisk tunnelbanetur

Många tunnelbanelinjer går under jord, men det finns ändå möjlighet att åka kollektivt och samtidigt ta in omgivningen, bland annat på spårvagnslinjerna och bussarna. Ett tips är att hoppa på tunnelbanan U1 vid Warschauer Strasse i stadsdelen Friedrichshain, gamla Östberlin, och färdas genom tid och rum till Västberlin och Uhlandstraße. De ikoniska gula vagnarna färdas ovanför biltrafiken och stannar på flera stationer värda ett stopp – som Schlesisches Tor, Kottbusser Tor och Nollendorfplatz.

Kollektivtrafiken i Berlin tar dig runt staden på ett ypperligt sätt. Foto: GettyImages
Från glaskupolen ovan på Riksdagshuset i Berlin får man en fin utsikt över bland annat Brandenburger Tor. Foto: GettyImages

3. Berlinmuren

Konst och utställningar

Berlinmuren är kanske den mest berömda historiska kvarlämningen i Berlin. Några av de mest populära platserna att se muren är vid konstnärliga East Side Gallery som består av den längsta sammanhängande delen av Berlinmuren. Sedan finns gränsövergången Checkpoint Charlie och The Berlin Wall Memorial vid Bernauer Straße som har en permanent utställning om muren och den delade staden.

4. Brandenburger Tor

Historia möter popkultur

Den 13 augusti 1961, i samband med att Berlinmuren byggdes, stängdes stadsporten Brandenburger Tor som uppfördes under slutet av 1700-talet. När den återigen öppnades, vid enandet av Tyskland, blev platsen symbolistisk för fred. Bland många kända politiska tal och besök på platsen var det bland annat här Baywatch-ikonen David Hasselhoff iklädd en blinkande skinnjacka hissades upp med en kran ovanför folkmassan på nyår 1989 och sjöng ”Looking for Freedom”.

Här vevas det med selfie-sticks och turisterna är många, men för den som är intresserad av historia är platsen betydelsefull. Besök närliggande Förintelsemonumentet och Riksdagshuset med glaskupolen på taket där man får en 360-graders utsikt över staden.

Tillbakablick: David Hasselhoff i Berlin!

5. Skippa stadskärnan

Tråkigt i stadens mitt

Klar med Brandenburger Tor? Åk vidare – området norr om tunnelbanestationen Stadtmitte är en ändlös rad av tråkiga kontorsbyggnader och dyra turistfällor. Boulevarden Unter den Linden, gränsövergången Check Point Charlie och torget Gendarmenmarkt är alla historiska platser man kan skippa om man inte lider av behovet att pricka av en ”måste-lista”.

Upptäck istället andra delar av Berlin ­– norra delarna av stadsdelen Mitte där det finns en mängd intressanta butiker och schyssta matställen, konstnärliga och lite råa Kreuzberg, mysiga Prenzlauer Berg eller stilfulla Charlottenburg i Västberlin för att nämna några.

Tv-tornet vid Alexanderplatz är ett ikoniskt landmärke. Foto: Florian Wehde/Unsplash

6. Museum i Berlin

Från blockbusters till småskaligt

Några av stadens största och mest populära museum ligger på centrala Museumsinsel – bland annat Altes Museum, Pergamonmuseum och Alte Nationalgalerie. Dessa är alla historiska, pampiga och fyllda med konst och antika föremål.

Men missa inte Berlins andra intressanta museum. Jüdisches Museum har en otroligt grundlig redogörelse för den tusenåriga tysk-judiska historien med gripande berättelser från bland annat andra världskriget. Och som ett av världens mest HBTQI-vänliga metropoler i världen rekommenderas ett besök på Schwules Museum. Gaymuseets unika samling av homosexuell historia sträcker sig tillbaka till 1780-talet.

Besök Jewish Museum Berlin för ett intressant och känslofylld museibesök. Foto: Yves Sucksdorff
Utsikt över Museumsinsel och Bodemuseum från Monbijoupark. Foto: GettyImages

7. Stasimuseet

Spioneri och bevakning

Stasimuseet i forna Östberlin är absolut värt att besöka. Här får man en inblick i den enorma verksamhet som var Ministeriet för statssäkerhet, allmänt känt som Stasi – Östtysklands säkerhetspolis mellan åren 1950 och 1990. Ta del av den enorma bevakning som medborgarna i DDR levde under, spioneri och de historiska lokalerna som stadsapparaten styrdes ifrån.

8. Cykeltur i Tiergarten

Grönskande megapark

Berlin är en av de mest cykelvänliga storstäderna i världen. Knappt några backar att tala om, välutvecklad cykeltrafik och fina parker att cykla till och genom. Tiergarten är den största parken, perfekt om man vill ta en längre cykeltur genom blomstrande rododendron- och rosenträdgårdar, längst med bäckar och förbi grönskande dungar. Tips är att cykla från Brandenburger Tor genom parken till Zoologischer Garten.

Det finns en rad cykeluthyrare runt omkring Tiergarten, bland annat finns lånecyklar på Nextbike Berlin och Donkey Republic. På Berlin Bicycle kan man hyra ordentligare cyklar, el- och barncyklar, hjälmar och andra tillbehör.

9. Promenad längs Landwehrkanal

Urban vandring

Landwehrkanal byggdes söder om Spree för att avlasta floden på transporter och dränera marken i området. Idag är det en sträcka kantad med parker, gräsmattor, serveringar och myllrande loppisar på helgerna. Vill man knata utmed hela Landwehrkanal kan man börja i ena änden vid tunnelbanestationen Schlesisches Tor.

Nedanför Lohmühlenstraße finns färgglada husvagnar, träkåkar och vildvuxna trädgårdar. Detta är Wagenburg Lohmühle – ett slags urbant kollektiv som är självförsörjande, har en kulturscen och servering för såväl boende som allmänheten.

Längs med Maybachufer ligger flera butiker och kaféer, dessutom finns här prima loppmarknaderna på helgerna. Framme vid Admiralbrücke finns ett kluster matställen vid torget medan bron brukar vara spelplats för musiker. I parken bredvid ligger folk utströdda på gräsmattan och svanar seglar över vattnet. En och annan liten hyrbåt flyter fram i lugn takt.

Vid Hallesches Tor finns Hallesches Haus som är en skön konceptbutik, kafé och eventplats i ett.

Upptäck Berlin längs med vackra Landwehrkanal. Foto: Fionn Große/Unsplash
Sommar i Berlin – då spenderas mycket tid utomhus. Foto: Fionn Große/Unsplash

10. Tempelhof

Öde flygplats fylld med liv

Den nedlagda flygplatsen Tempelhof är bevis på lokalbornas innovationsförmåga och drivkraft för att staden ska tillhöra människorna. Efter att flygplatsen lades ner byggdes inga köpcentrum eller kontor, istället flyttade vardagslivets utomhusaktivitet in – prunkande kolonilotter och en flera kilometer lång landningsbana där folk åker rullskridskor, kitesurfing och har picknick på gräsmattorna runt om.

Läs mer: 5 unika och udda upplevelser i Berlin

11. Biergarten

Öl och trädgård mitt i city

Även om en biergarten för tankarna till södra Tyskland finns det gott om ölträdgårdar i Berlin. En varm sommardag är de enormt populära. Här är några ställen att besöka:

I Tiergarten ligger behagliga Café am Neuen See precis bredvid sjön Neuer See. Vill man vara någonstans mer centralt är Prater Biergarten på Kastanienallee i stadsdelen Prenzlauer Berg populärt bland såväl lokalbor som turister. Bryggeripuben BRLO Brwhouse har en trädgård som på sommaren blir en modern och stilren biergarten med både god öl och god mat.

Välkommen till öllandet Tyskland. Foto: Brlo
BRLO Brwhouse har en modern ölträdgård i Berlin. Foto: Thorsten Wulff

12. Berlins klubbar

Episk klubbstad

Den berömda klubben Berghain har såklart en given plats på en lista över klubbar i Berlin, men det finns så många fler ställen man kan och borde besöka. Många ligger, precis som Berghain, i gamla Östberlin.

Klunkerkranich ovanpå shoppingcentret Neukölln Arcaden är en populär oas för utekvällar och klubbliv, dessutom med en prima utsikt över takåsarna och TV-tornet i fjärran. Anomalie Art Club är en kombination av konst, klubb och event som spelar grym techno. En annan populär technoklubb är Sisyphos. Klubben Kater Blau ligger precis vid floden Spree och på sommaren är deras uteplats enormt populär.

13. Vintage & secondhand

Grön shopping

Vintage, men främst billig secondhand, har länge varit Berlins design- och modesignum – nu har trenden blivit global och priserna lite högre och dyr vintage eller specialiserade secondhandbutiker börjat ta mer plats. Men det är fortfarande stadens roligaste och bästa shopping. Besök de populära loppmarknaderna i Mauerpark och Boxhagener Platz på söndagarna eller ta dig an stadens många butiker.

14. Frukost hela dagen

Från klubben till frukostbordet

Berlinborna är bortskämda med riktigt bra brunch och hela-dagen-frukost-servering. Även de mest hypade ställena kan ha lugna dagar. Testa några av dessa ställen:

Behöver man starta dagen med en sockerkick och skön promenad rekommenderas Brammibal’s Donuts i Neukölln; ta med en kaffe och munk och promenera längs med kanalen. Några portar längre ner på samma gata ligger Populus Coffee för den som vill sitta ner och ha en lite matigare frukoststund.

Suktar man efter en stapel pannkakor, scrambled eggs, en förmiddagsdrink eller vanligt hederligt kaffe är Annelies i Kreuzberg ett absolut kap. På andra sidan stan finns rocket + basil vars mackor är både rediga och goda. Missa inte deras brunch på helgerna med pannkakor och kaffe, naturvin eller en cocktail.

15. Falafel och kebab

Streetfood från hela världen

Berlin är en underskattad matstad med kök från hela världen, allt från fine-dining till vegansk fine-dining, restauranger som satsar på lokala råvaror och japanska ramenhak und so weiter, und so weiter…men det är streetfood som är stadens ess i ärmen. Här kan man välja om man vill ha sin hamburgare vegansk, japansk eller serverad på ett silverfat. Det finns snabbmat från alla världens hörn, men Berlins mest ikoniska snabbmat är en riktigt bra falafel eller kebab (döner).

Läs mer: Berlins bästa streetfood – vad och var du ska äta!

16. Dagsutflykt till Potsdam

Slott och lyxmiddag

Ta regionaltåget eller S-bahn till Potsdam 45 minuter från centrala Berlin. Här finns universitet, en söt stadskärna och slottsparken. Hyr en cykel och trampa runt bland lusthus, fågelfyllda dammar, paviljonger och slott. Packa ner filt och picknick för en heldag och missa inte själva staden med de vackra de holländska kvarteren, filmmuseet, konstmuseet Museum Barberini och för finsmakaren kan man slå sig ner på Villa Kellermann för en lyxmiddag.

Läs mer: Dagsutflykt från Berlin – slottsparken i Potsdam


Text: Helle Kikerpuu • 2023-04-06
TysklandBerlinWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen