Annons
Annons
Svenskar rekommenderas att endast resa 1-2 timmar från hemmet. Foto: GettyImages

Svenskar rekommenderas att endast resa 1-2 timmar från hemmet. Foto: GettyImages

Nyhet

Antalet turister i Sverige ökar – “inte de som sprider smittan”

I takt med att sommarsemestern närmar sig börjar allt fler utländska turister dyka upp i Sverige. Frågan är hur de turisterna ska förhålla sig till restriktionerna inom landet?

Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-01 Uppdaterad 2021-06-23

Det är främst semestersugna tyskar och danskar som har börjat turista i Sverige igen. I en artikel från Aftonbladet berättar personalen på Ystad saltsjöbad att de tar emot mellan 10 till 20 danska par om dagen.

Men hur ska turisterna förhålla sig till Sveriges restriktioner? Svaret är att samma råd och rekommendationer gäller för såväl turister som svenskar.

Läs mer: Restriktionerna hävs för resor inom Sverige

Ny sajt ska informera turister

SVT Nyheter rapporterar att lösningen är en ny sajt som ska hjälpa utländska turister i Sverige att veta vilka rekommendationer som gäller under coronakrisen. Sajten, som ska vara klar inom två veckor, ska tas fram av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Men ett problem är att sprida informationen så att den faktiskt når turisterna.

– Vi håller just nu på att kolla på hur vi ska fånga upp dem, för det är inte helt lätt att hitta och fånga upp dem. Vi får nog arbeta i lite olika kanaler, säger Teresa Palmquist, chef för kommunikationsutveckling på MSB.

Får vård i Sverige

På frågan om turister ska få vård i Sverige och på så vis kommer at belasta sjukvården svarar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, följande till SVT:

– Ja, så ser regelverket ut. På samma sätt som svenskar ska få vård utomlands så ska andra medborgare få vård när de kommer till Sverige.

Han säger att han förstår att man kan tycka att det kan låta konstigt att svenskar rekommenderas stanna hemma med korta bilturer som riktlinje, medan turister kommer hit från andra länder.

– Men riskerna för smittspridning i Sverige är inte jättestora, säger han. 

Till Aftonbladet förtydligar han uttalandet:

– Det gäller att komma ihåg vad vi lärde oss i början av pandemin i Sverige, att det är inte turister som kommer hit som sprider smittan utan personer som varit utomlands och sedan sprider den när man kommer hem. Det är då man hamnar i en social omgivning som gör att man kan sprida smittan vidare.

Han hoppas att det hela landar i diskussionerna så att man får ett mer gemensamt agerande på EU-nivå gällande utlandsresor. Ny information om reserestriktionerna inom Sverige har utlovats från Folkhälsomyndigheten.

Hotell lockar med långtidsboende – "större gensvar Ù�n vi trodde"

Då kan du resa till Grekland, Italien och Spanien

Vandra klassiska Kungsleden – hela vägen eller i etapper


Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-01
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top