Annons
Annons
SJ vill att vi ska ge bort en tågresa i julklapp i år.

SJ vill att vi ska ge bort en tågresa i julklapp i år.

Nyhet

Årets julklapp är mobillådan – och tågresan

Årets julklapp är en låda där alla kan lägga ifrån sig sin mobil inför en middag eller ett möte. Samtidigt kommer förslag på alternativa klappar. Röda korset och Greenpeace föreslår att vi inte ska ge bort något alls, medan SJ, föga förvånande, anser att årets julklapp är en tågresa.

Text: Per J Andersson • 2019-11-20 Uppdaterad 2021-09-15

– Sveriges överkonsumtion är ett växande problem, inte bara för oss i Sverige utan i allra högsta grad för resten av världen. Vi svenskar lever som om vi hade 4,2 jordklot och det är människor i andra delar av världen och kommande generationer som får betala priset för vår överkonsumtion, säger Parul Sharma, Sverigechef på Greenpeace som föreslår att vi ska skriva upp oss på Give up gifts och meddela sina nära och kära att vi säger nej till julklappar i år.

Handelns utredningsinstitut (HUI) som utnämner årets julklapp kom i år alltså fram till att det ska vara en mobillåda.

– 2019 var året då allt fler svenskar började ifrågasätta hur mycket vi använder mobiltelefonen i vår vardag. Det här var det självklara valet för oss, säger Saga Bowallius på HUI till Dagens Nyheter.

Hon fortsätter.

– Mobillådan blev årets julklapp eftersom vi ser en tydlig trend i samhället att allt fler söker balansen mellan uppkoppling och skärmfrihet. Vi ser att böcker som har sålts under året har haft det tydliga temat, vi ser att årets mest lyssnade sommarprat handlade om mobiltelefoner och hur de påverkar oss. Vi ser också att allt fler använder appar som reglerar vår skärmtid.

SJ hade hoppats att HUI hade föreslagit en tågresa och har därför tagit fram årets alternativa julklapp 2019. Och det blev … bambarambam … tågresan. Vad annars? Så ge bort en årets alternativa julklapp till någon du verkligen vill träffa eller resa iväg tillsammans med, föreslår det statliga svenska tågbolaget.


Text: Per J Andersson • 2019-11-20
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen