Annons
Annons
- Vi behöver inte oroa oss för att ebola ska spridas till vanliga resmål, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

- Vi behöver inte oroa oss för att ebola ska spridas till vanliga resmål, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Nyhet

”Ebola ingen risk för svenska resenärer”

Europa och USA har fått sina första fall av ebola till följd den fruktansvärda epidemin i Västafrika. Men du som ska resa den kommande tiden behöver inte oroa dig för sjukdomen, enligt Folkhälsomyndighetens expert.

Text: • 2014-10-08 Uppdaterad 2021-06-23

”Ebola ingen risk för svenska resenärer”
Krigsrubriker om ebola i brittisk press.

För en vecka sedan flög en ebolasmittad man till USA från Liberia för att hälsa på släkt och vänner. Väl på plats i Dallas insjuknade mannen och USA fick det första fallet där en eboladiagnos ställts inom landets gränser.

Häromdagen smittades ett vårdbiträde i Spanien av ebola, det var första gången någon smittats av sjukdomen i Spanien.

Händelserna, även om de är få och isolerade, gör att oron kan växa. Har du en resa planerad den närmaste tiden kanske tanken på ebola och flygplan och flygplatser känns olustig. Men det finns ingen anledning till oro, enligt Anders Tegnell som är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Spridningen utanför Västafrika är extremt marginell. Det finns ett fall i USA och ett i Madrid. Den drabbade i USA smittades i Afrika och fallet i Madrid inträffade i vården, ett olyckligt misstag. Vi behöver inte oroa oss för att ebola ska spridas till våra vanliga resmål.

Finns det risk att smittas på flygplatser där många människor samlas?
– Fördelen med ebola, om man nu får säga så om en så hemsk sjukdom, är att den bara smittar om du är väldigt sjuk. Den smittar inte i vanliga sociala sammanhang som på flygplatser eller i flygplan, utan det krävs nära och långvarig kontakt för att drabbas.

Om jag befinner mig på samma flygplan som en ebolasmittad person, är risken då stor att jag smittas?
– En person som är så sjuk i ebola att den smittar, tar sig varken till en flygplats eller ombord på ett flygplan. Av tiotusen smittade de senaste sex månaderna har bara tre tagit sig ombord på flyg, två inom Afrika och en till USA.

Men om en passagerare insjuknar under flygresan?
– Visst finns en extremt liten, närmast teoretisk, risk att en person ska kunna insjukna på en riktigt lång flygning, men sannolikheten för att det ska hända och för att en medpassagerare dessutom ska smittas är så liten att det finns annat att oroa sig för. 

– Risken att flygplanet störtar är betydligt större, trots att flyget är ett så säkert transportmedel. Risken att du blir påkörd av en bil på ett övergångställe i New York är väldigt mycket större.

Finns det något jag som resenär bör tänka på?
– Nej, det här förändrar inget. God handhygien, tänk på vad du äter och dricker. Det gamla vanliga. Och se upp när du går över övergångsstället i New York.

Läs mer:

Ebolakontroll införs i London

Amerikanska flygplatser inför ebolakontroll


Text: • 2014-10-08
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top