Annons
Annons
Från 1 juli 2021 kommer det nya covidbeviset att gälla inom hela EU. Foto: E-hälsomyndigheten.

Från 1 juli 2021 kommer det nya covidbeviset att gälla inom hela EU. Foto: E-hälsomyndigheten.

Nyhet

Covidbeviset är här – vaccinationspasset som ska underlätta vid resor

Igår meddelade EU att man 1 juli kommer öppna tjänsten för covidbevis. Covidbevis är ett dokument som du antingen har digitalt eller på papper och som visar att du fått vaccin mot covid-19. En tjänst som kommer underlätta resandet inom EU eftersom det är utformat likadant i alla länder.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-06-30 Uppdaterad 2021-07-15

Covidbeviset består av en QR-kod som innehåller all nödvändig information och som snabbt går att läsas av vid till exempel incheckning. Det är gratis att skaffa så fort du vaccinerat dig.

– Ett covidbevis underlättar för resor i Europa. Du kan visa att du blivit vaccinerad mot covid-19 och uppfyller kraven som gäller i landet du reser till, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Covidbeviset är här – vaccinationspasset som ska underlätta vid resor
Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten, uppmanar att redan nu se till så att du har en giltig e-legitimation. Foto: pressbilder.

Det finns än så länge inga krav på covidbevis för att få resa inom EU. Även om du har ett covidbevis så behöver du hålla koll på vad som gäller i landet du ska resa till, eftersom det fortfarande är upp till respektive land att avgöra vilka regler som gäller vid inresa. Vissa länder kommer till exempel tillåta inresa efter enbart en vaccinationsspruta, vissa kommer kräva att det gått minst 14 dagar efter sista dosen, och vissa kommer fortsatt vilja se ett negativt PCR-test trots full vaccinering. 

Håll dig uppdaterad via Utrikesdepartementets tjänst Sweden Abroad eller appen Resklar.

Så här får du ett covidbevis:

1. Vaccinera dig (från mitten av juli kommer även testresultat från PCR-test att synas i covidbeviset). 

2. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se.

3. Skriv ut eller spara ditt covidbevis. Det skickas även automatiskt till din digitala brevlåda.

Det kan ta upp till sju dagar innan din vaccinering rapporterats in till Nationella vaccinationsregistret, så se till att ha marginal om du planerar att resa. Från mitten av juli kommer även negativa testresultat från PCR-tester att synas i covidbeviset och senast 12 augusti lovar E-hälsomyndigheten även ett bevis om tillfrisknande från covid-19.

Läs mer om vaccinationspasset på E-hälsomyndighetens nya sajt covidbevis.se


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-06-30
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen