Annons
Annons
En person som fotar en båt och hus i Köpenhamn

Danmark slopar restriktionerna från och med 31 januari. Foto: GettyImages

Nyhet

Danmark slopar alla coronarestriktioner förutom vid inresa

Trots fortsatt hög smittspridning väljer danska regeringen att slopa alla restriktioner – förutom vid inresa till landet.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-01-26 Uppdaterad 2022-01-26

Smittspridningen är fortsatt hög i Danmark. Under tisdagen registrerades drygt 46 000 nya fall av covid-19 och mer än var femte person (21,8 procent) som har testat sig det senaste dygnet fick ett positivt svar, vilket är den högsta andelen under hela pandemin. Trots det kommer Danmark slopa samtliga coronarestriktioner från och med den 1 februari.

Det bekräftar landets hälsominister Magnus Heunicke i ett mejl till övriga partier i folketinget, rapporterar danska TV2. Den danska regeringen är alltså beredd att följa epidemikommissionens rekommendation om att slopa coronarestriktionerna. Det betyder bland annat slopad krav på munskydd och vaccinpass samt att klubbar får ha öppet.

Anledningen till beslutet är att danska Epidemikommissionen inte längre kommer att klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom från och med 5 februari. Den höga omikronsmittan i landet har inte avspeglat sig i antalet sjukhusinläggningar, enligt kommissionen.

Krav på testning vid inresa

Även om restriktionerna slopas den 1 februari kommer krav om testning och isolering vid inresa till Danmark att finnas kvar i minst fyra veckor framöver. De som undantas från kravet är bland annat gränspendlare och barn under 15 år.

Restriktionerna kommer att diskuteras i Folketingets epideminämnd senare på onsdag och sedan har partierna fram till fredag ​​på sig att göra invändningar om de inte håller med om regeringens rekommendationer.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-01-26
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top