Annons
Annons
Att publicera foton på ditt boardingkort med namn och streckkoder synliga kan göra så att obehöriga personer kan ändra din resväg. Foto: Thinkstock.

Att publicera foton på ditt boardingkort med namn och streckkoder synliga kan göra så att obehöriga personer kan ändra din resväg. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Därför ska du inte publicera foton på ditt boardingkort på internet

Är du en av dem som har för vana att ladda upp bilder på ditt boardingkort på Instagram eller Facebook innan avresa? Sluta med det. Informationen på boardingkortet innehåller mer fakta än vad du kanske tror, och kan användas till att komma åt betydligt mer personliga uppgifter än vad du vill offentliggöra.

Text: Johanna Jackson • 2015-10-08 Uppdaterad 2021-06-23

9 hotellnamn där ägaren inte riktigt tänkt till

Det menar den amerikanske journalisten och data-säkerhetsexperten Brian Krebs, som publicerade ett inlägg på sin blogg som förklar hur enkelt det är att använda informationen från streckkoderna för att komma åt personliga uppgifter om resenären. Det rapporterar tidningen The Huffington Post.

I korta drag går det till som följande: med hjälp av ditt för- och efternamn, och genom att använda en streckkodsläsare – som finns gratis på internet – kan en tjuv enkelt komma åt dina eventuella konton i bonusprogram, som till exempel Star Alliance. Nyckeln är “frequent flyer-numret” som är krypterat på boardingkortet men som avslöjas med hjälp av streckkodsläsaren. 

Sedan kan illvilliga obehöriga göra livet surt för dig. Genom att komma in i ditt konto kan hen se din resrutt, ändra din plats och se dina bokade flighter. Men det som är mest oroväckande är kanske att denne dessutom skulle kunna avboka dina inbokade kommande flighter. 

Så även om du vill skryta för kollegorna eller bara är otroligt peppad inför en resa – så bör du hålla dina boardingkort för dig själv ­– särskilt om du är medlem i ett bonusprogram.  

Så tjänar tax free-butiker miljoner på resenärernas boardingkort

Turist dödad av kubmanet i Thailand

Fotofiltren som ger dig mest likes på semesterbilderna

Här är världens mest färgsprakande städer


Text: Johanna Jackson • 2015-10-08
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top