DNA kan ligga bakom reselusta enligt forskare. Foto: Istock.

DNA kan ligga bakom reselusta enligt forskare. Foto: Istock.

Nyhet

Ditt DNA kan vara anledningen till varför du älskar att resa

Har du ibland känt att anledningen till varför du längtar ut i världen är som en sorts medfödd drivkraft? En längtan och aptit efter nya miljöer som du nästan inte kan dämpa? Det kan bero på att du har äventyrslystnad i blodet, eller i ditt DNA närmare bestämt.

Text: Johanna Jackson • 2016-05-09

De som påstår att de är beroende av resor är kanske närmare sanningen än vad man skulle kunna tro. I alla fall en del av dem.

Enligt färsk forskning™�kan vissa personer nämligen vara förutbestämda att vilja resa mer än andra då de bär på en gen som gör att de tenderar att ta större risker och utforska nya miljöer. Nästan i alla fall. 

Genen i fråga – DRD4-7r – är en variant av genen DRD4 och kan leda till större risktagande och en fallenhet för att utforska nya platser, men även idéer, maträtter, sexuella relationer och till och med droger, skriver Daily Mail och hänvisar till Justin Garcia, evolutionsbiolog på Kinsey Institute på universitetet i Indiana. 

Genen bärs av cirka 20 procent av befolkningen och brukar kopplas ihop med spelberoende och andra typer av missbruk men kan enligt Justin Carcia också öka en persons behov av äventyr, skriver Daily Mail.

Ditt DNA kan vara anledningen till varför du älskar att resa
“En biljett till annorstädes tack”

Enligt Garcia kan genen också förklara varför vissa personer har en längtan ut i världen och varför andra istället är nöjda med att stanna hemma.

Det finns dock en brasklapp att komma ihåg innan man kopplar ihop genen med en definitiv och förbestämd förkärlek till resande.

Detta eftersom ingen enskild gen är tillräckligt kraftfull för att påverka eller vara upphov till ett sådant specifikt beteende som just resande. Snarare är det så att genen kan leda till mer generella karaktärsdrag som till exempel risktagande och impulsivitet, som i sin tur ökar fallenheten för vissa beteenden. Det påpekar tidningen Huffington Post med en intervju med Richard P. Ebstein, professor i psykologi vid Singapores internationella universitet.

Och eftersom personer som bär på DRD4-7r behöver en större dos av signalsubstansen dopamin för att uppleva välbehag och må bra, tenderar dessa personer som sagt att vara mer äventyrslystna. Vardagliga äventyr räcker helt enkelt inte till.

Hur detta sedan uttrycker sig varierar, men för vissa innebär det, som ni kanske har gissat, att dämpa behovet av äventyr med resor. 

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde!

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii

6 sätt som resandet gör dig till en bättre människa

Quiz: Hur stor Ù?ventyrare är du?

15 tecken på att du är beroende av resor


Text: Johanna Jackson • 2016-05-09
Nyhet

Scroll to Top