Annons
Annons

1388415.jpg

Nyhet

Video: Dubai först i världen med taxi-drönare

Snart kommer personer i Dubai att kunna ta sig fram genom staden – i flygande taxis.

Text: Johanna Jackson • 2017-02-22 Uppdaterad 2021-06-23

Redan i juli 2017 kommer de förarlösa fordonen att lanseras för att transportera personer mellan metropolens skyskrapstäta adresser. Detta enligt planer från Dubais transportmyndighet. Drönarna är byggda av den kinesiska företaget Ehang och har redan testkörts i staden, enligt New York Times.

Drönarna rymmer en person på upp till 99 kilo och en liten resväska och saknar alltså pilot – i stället styrs fordonen från en kommandocentral. Efter att passageraren klivit på är det tänkt att denne knappar in adressen på sin slutdestination på en skärm ombord, sedan sköts resten på annat håll. 

Topphastigheten på The Ehang, som modellen döpts till, ligger på 160 kilometer i timmen, men tanken är att medelhastigheten när de väl tas i trafik kommer ligga runt 100 kilometer i timmen.

Video: Dubai först i världen med taxi-drönare
Drönarna kommer att kunna köra upp till 30 minuter, eller drygt 50 kilometer, innan de behöver laddas om. Foto: Istock.

Företaget bakom drönarna intygar är tekniken som används är felfri och helt säker. Ifall något skulle gå fel kommer drönaren att “omedelbart landa på närmaste lämpliga plats”, skriver New York Times

Drönarna blir dock inte de första förarlösa fordonen i Dubai. Sedan tidigare är styrningen av stadens tunnelbanesystem helt automatiserat och förra året infördes självkörande bilar i staden under en testperiod.

Myndigheter har även börjat undersÙ?ka möjligheterna för att sammanlänka Dubai och Abu Dhabi med Hyperloop-teknik – en form av en ännu inte fullt utvecklad transportmetod där poddar skickas fram genom rör i överljudshastigheter. 

Dubai: 8 måsten i lyxmetropolen

Därför ska du inte åka till Dubai: Vagabonds chefredaktör listar resmålen du INTE ska besöka


Text: Johanna Jackson • 2017-02-22
NyhetDubai

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top