Annons
Annons
Foto: Byron Bay Railroad Company

Foto: Byron Bay Railroad Company

Australien

Här rullar världens första solcellsdrivna tåg

Goda nyheter för miljön. Nu finns världens första, och hittills enda, tåg som drivs enbart av solkraft. För drygt 20 kronor kan resenärer åka med på en tre kilometer lång färd mellan två stränder i det australienska surfnästet Byron Bay.

Text: Johanna Jackson • 2018-05-02 Uppdaterad 2021-06-22

Det var för åtta år sedan som planerna på att öppna den nya tåglinjen först började formas, skriver den australienska sajten Traveller.com.au. Ursprungligen var det tänkt att driva tåget med diesel, men i takt med att ny teknik blev tillgänglig började ägarna skifta fokus mot förnyelsebar energi. 

Och i december 2017 blev planerna verklighet då premiärturen med Byron Bay Railroad Company gick av stapeln.  

Tåget är ett 70 år gammalt diesellok som byggts om och utrustats med solpaneler och batterier. Under en solig dag kan tåget tuffa fram fyra–fem vändor innan det måste laddas. Men även under de sällsynta dagarna då solen inte skiner över Byron Bay kan tåget rulla tack vare extra solpaneler som lagrar energi på stationen, enligt nyhetssajten ABC. 

Här rullar världens första solcellsdrivna tåg
Färden tar cirka 7 minuter med tåget som har en maxhastighet på 25 kilometer i timmen. Foto: Byron Bay Railroad Company

Att tåglinjen ligger just i Australien underlättar dock. Enligt Expressen har kontinenten högst andel soltimmar per kvadratmeter i världen.  

Ungefär 100 passagerare får plats, och det finns även gott om utrymme för resväskor och surfbrädor, enligt Traveller.com.au

Här rullar världens första solcellsdrivna tåg
Byron Bay lockar surfare och annat folk som dras till alternativa livsstilar. Den närmsta storstaden är Brisbane, som ligger cirka 2 timmar norrut med bil. Foto: Istock.

Brian Flannery, som äger ett hotell i området och även är en av flera initiativtagare bakom tåget hoppas att nyheten ska attrahera fler turister till Byron Bay. 

– Jag tror att internationella turister kommer att lockas hit för att få se världens första soldrivna tåg, säger han till ABC.

Scott Dorsey som bor i Byron Bay är positiv. Tidigare har han tagit bussen till jobbet – en resa som kunde ta upp till en halvtimme på grund av trafik – men kan numera ta tåget.  

– Grönt och organiskt är värden som väger tungt här. Ju mer miljövänliga vi blir desto bättre, säger han till Expressen

 

På futurism.compopularmechanics.com och tågets hemsida kan man läsa mer om de tekniska detaljerna. 

Missa inte: Vagabonds nya tågblogg!

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay

10 klassiska tågresor du måste göra innan du dör


Text: Johanna Jackson • 2018-05-02
AustralienTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen