Annons
Annons
Späckhuggare trivs bäst i det fria. Foto: Istock

Späckhuggare trivs bäst i det fria. Foto: Istock

Nyhet

Efter kritiken: Ving bojkottar späckhuggare i fångenskap

Researrangören Ving avbryter sitt samarbete med kritiserade akvarieparkerna SeaWorld och Loro Parque.

Text: Elisabeth Andersson • 2018-07-30 Uppdaterad 2021-06-23

Att späckhuggare inte mår bra i fångenskap är ingen nyhet. Redan 2013 kom den uppmärksammade dokumentären ”Blackfish” som visar hur djuren i akvarieparkerna blivit apatiska och våldsamma och skadar både varandra och människor. 

Avslöjandet väckte kritikstorm mot amerikanska nöjesparken SeaWorld. För drygt två år sedan meddelade parken att man kommer att sluta föda upp späckhuggare i fångenskap. De djur som lever i parkerna kommer dock inte att släppas fria, eftersom man bedömer att de inte kommer att överleva. Parken slutade också med de populära showerna där späckhuggarna gjorde olika tricks.

”SeaWorld har lyssnat och vi förändras. Samhället förändras, och vi med det”, skrev man bland annat i ett pressmeddelande.

Nu har även resekoncernen Thomas Cook Group, där svenska Ving ingår, insett att späckhuggare i fångenskap inte går hem längre. Från och med nästa sommar stryker man utflyktsmål med späckhuggare ur sitt program. Tidigare har resekoncernen erbjudit utflykter till SeaWorld och Loro Parque på Teneriffa. 

Redan för två år sedan kritiserades Ving efter att en film från Loro Parque spridits i sociala medier av Djurens Rätt. Filmen visade bland annat hur en späckhuggare slår sitt huvud mot en betonggrind och hur andra biter på väggarna av tristess, enligt Expressen. Många upprördes av videon och Djurens Rätt samlade in namnunderskrifter för att stoppa Vings samarbete med Loro Parque.

Nu, nästan två år senare, slutar alltså researrangören med utflykter till de nämnda akvarieparkerna.

– Kunskapen om späckhuggare är större i dag än någonsin tidigare. Vi vet att det inte är möjligt att tillgodose späckhuggares behov av utrymme på djurparker. Djurens Rätt välkomnar att en så viktig aktör som Thomas Cook och svenska Ving fattat ett beslut som är det rätta för späckhuggarna, men också det rätta för resenärerna som vi ser har en större etisk medvetenhet i dag. Thomas Cooks beslut är ett viktigt steg för en mer djurvänlig turism och ligger helt rätt i tiden, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Efter massiv kritik: Nu stoppas uppfödningen av späckhuggare

Slut på elefantridning och tigerklappande – Tripadvisor ändrar sin biljettpolicy

Goda nyheter: Nu stoppar charterbolagen elefantridning på sina resor


Text: Elisabeth Andersson • 2018-07-30
NyhetDjur & natur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen