Turister som har varit i områden med zikaviruset uppmannas att skydda sig med kondom under sex. Foto: Istock.

Turister som har varit i områden med zikaviruset uppmannas att skydda sig med kondom under sex. Foto: Istock.

Nyhet

Folkhälsomyndigheten: Har du rest i ett zikadrabbat område – använd kondom

Har du varit i ett område som är drabbat av zikaviruset? Då måste du använda kondom i minst två månader när du har sex efter att du kommit hem. Är du gravid ska du skydda dig med kondom under hela graviditeten. Det är de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Text: Johanna Jackson • 2016-08-24

Brasilien, Miami, Mexiko, Fiji och Thailand. Kap Verde, Costa Rica och El Salvador. Zikaviruset som sprids av både myggor och genom sex har registrerats i flera populära turistländer.

Hittills beräknar man att ungefär 1 300 européer har smittats. Av dessa är 66 gravida. Majoriteten har smittats efter resor i tropikerna och endast 14 personer har smittats genom sex, skriver SVT. 

Värst drabbade är områden i Syd- och Centralamerika men i Miami har 35 personer smittats och i Thailand har 97 fall registrerats bara under de tre senaste månaderna.

Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten till försiktighetsåtgärder under sex för folk hemkomna från de drabbade områdena. Råden gäller oavsett om man uppvisat symptom eller inte. Män som uppvisat symptom uppmanas att skydda sig i 6 månader efter hemkomst. 

– Folk bör vara uppmärksamma. De som har varit i områden där smittspridning har förekommit ska inte vara väldigt oroliga eftersom risken är låg, men de ska vara vaksamma, särskilt gravida kvinnor, säger Denis Colombier, chef för krisberedskap på ECDC, EU:s smittskyddsmyndighet, enligt SVT. 

Gilla Vagabond på Facebook för fler resenyheter i ditt flöde. 

Kronans försvagning: Här har det blivit dyrare att semestra

Nu och då: Historiska bilder visar 8 populära storstäders makalösa förändring

6 tips för att undvika att bli sjuk under flygresan


Text: Johanna Jackson • 2016-08-24
Nyhet

Scroll to Top