Annons
Annons
En person med ryggsäck på en tågplattform

Vad sägs om att upptäcka hela Tyskland för 49 euro? Då kan du ta tåget! Foto: GettyImages

Nyhet

För 49 euro åker du tåg i hela Tyskland i en månad

I somras kunde man tåga runt i Tyskland för blott 9 euro en hel månad. Nu är en liknande biljett tillgänglig till ett pris på 49 euro.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-28 Uppdaterad 2023-05-10

De federala och delstatliga regeringarna i Tyskland enades redan i oktober om att det borde finnas en efterföljande modell för 9-eurobiljetten som gick att köpa under sommarmånaderna 2022. Redan då stod det klart att den nya biljetten skulle kosta 49 euro per månad och finnas tillgängligt både digitalt och som plastkort. Under onsdagen den 2 november enades de federala och delstatliga regeringarna om en gemensam lösning.

Liksom 9-eurobiljetten gäller 49-eurobiljetten för alla vanliga bussar, tunnelbanor, pendeltåg och spårvagnar, samt för 2:a klass på lokaltåg och regionaltåg. Den är inte giltig på fjärrtåg som ICE eller IC. och precis som föregångaren kan biljetten köpas via Deutsche Bahns kundcenter, via lokaltrafikens appar och hemsidor samt via järnvägsappen DB Navigator.

Beställ biljetten här!

Upptäck såväl städer med kollektivtrafik och landet med regionaltåg. Foto: GNTB/Francesco Carovillano

En tåg-succé

Syftet med 9-eurobiljetten var att låta bilen stå och att utforska det lokala området samt upptäcka nya delar av landet. Biljetten fick stora framgångar, skriver Tyska turistbyrån i ett pressmeddelande. Enligt förbundet för tyska transportföretag (VDV) var den tre månader långa kampanjen en succé där runt 52 miljoner biljetter såldes i hela landet under hela perioden. Dessutom fanns det mer än tio miljoner prenumeranter som fick biljetten automatiskt. Dock förekom klagomål på överfyllda regionaltåg.

Sparade 1,8 miljoner ton CO2

Enligt VDV gjordes runt en miljard resor per månad mellan juni och augusti med 9-eurobiljetten. Av dessa beräknas cirka tio procent annars skulle ha gjorts med bil. Detta sparade cirka 1,8 miljoner ton CO2 under tre månader. Det är ungefär samma effekt som om det hade varit en hastighetsbegränsning på tyska motorvägar i ett år.

Enligt VDV var 20% nya kunder som normalt inte använder lokal kollektivtrafik. Biljetten användes främst i städer. På landsbygden var responsen bara hälften så hög på grund av den sämre infrastrukturen.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-28
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen