Annons
Annons
Blir du mer kärleksfull när du flyger? Det kan finnas en förklaring till varför. Foto: Istock.

Blir du mer kärleksfull när du flyger? Det kan finnas en förklaring till varför. Foto: Istock.

Nyhet

Forskare: Därför blir vi mer pilska när vi flyger

Har du någon gång märkt av att suget efter närhet ökat under flygturen? Då är du troligtvis inte ensam. Nu finns det en vetenskaplig förklaring till varför vissa kan bli extra pilska uppe bland molnen.

Text: • 2016-03-01 Uppdaterad 2021-06-23

De oväntade känslorna har att göra med flygplanets trånga utrymme. Neuropsykologiprofessor Daryl Cioffi menar att de trånga förutsättningarna gör så att “kärleksämnet”, europeptid oxytocin, skjuter i höjden. Det så kallade kärleksämnet utsöndras av hypofysen, vilket frigörs när människor sitter tätt ihop. Andra studier har även visat att rädslor och adrenalin kan spetsa sexuell attraktion. I teorin kan det alltså hetta till ordentligt om man är flygrädd. 

– Plan är perfekta. Att vara nära varandra i en potentiell livshotande situation, ger oss större möjlighet att knyta an till varandra, säger Daryl Cioffi till cntraveler.

Dessutom kan faktorer som flygplanets vibrationer och rörelser, det närgångna och intima utrymmet –som är lågt i tak och ofta mörkt – i kabinen och eventuell konsumtion av alkohol, också bidra till att väcka de sexuella sinnena uppe i luften. 

Sex säljer? Den här reklamvideon för resor kan vara den märkligaste vi sett

14 tecken på att du dejtar en resenarkoman

Kvinna låstes fast efter sex på flygplan


Text: • 2016-03-01
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top