Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Forskare: Detta kan vara lösningen för att förebygga jetlag

Att minska mängden syre i flygplanskabinen kan påskynda återhämtningen vid jetlag. Det enligt en forskningsstudie som nyligen publicerats i den medicinska tidskriften Cell Metabolism.

Text: Johanna Jackson • 2016-10-25 Uppdaterad 2021-06-23

Studiens resultat baseras på experiment med möss. Experimentet gick ut på att mäta hur snabbt mössen återhämtade sig efter att de blivit utsatta för byten av tidszoner. Bland annat övervakade man hur mössen sov, åt och hur aktiva de var.

De möss som blivit utsatta för en reducering av syrenivåer luften med några procent i tolv timmar innan tidszonbytet återhämtade sig snabbare än de möss som inte blivit det, skriver den brittiska tidningen The Sun. Återhämtningen för mössen som andats vanlig luft tog i regel 7,4 dagar, återhämtningen för de möss som hade andats luft med mindre syre i gick i regel två dagar snabbare.

– Det var väldigt spännande att se att även små förändringar i syrenivåer var tillräckliga för att effektivt återställa kroppens klocka, säger Gad Asher, som ledde forskningsteamet.

Nu tror forskarna alltså att syrereducering kan vara en del i att lösa problemet med jetlag och att hjälpa människor med att återhämta sig vid långdistansflygningar. Men något fullständigt svar får vi förstås inte förrän teorin har testats ytterligare. 

När ett flygplan flyger på höga höjder minskar lufttrycket och syrehalterna något inuti kabinen, vilket kan få vissa passagerare att känna ett obehag. Därför jobbar vissa flygbolag med att öka lufttrycket i kabinen, men studien föreslår alltså att det kan finnas en avvägning mellan komfort i luften och återhämtning efter en flygning. 

13 tips – så undviker du jetlag

Bästa resmålen att besöka 2017 enligt Lonely Planet


Text: Johanna Jackson • 2016-10-25
Nyhet

Scroll to Top