Annons
Annons
En del av SAS ny matutbud.

En del av SAS ny matutbud.

Nyhet

Fyrkantigt när SAS presenterar sitt nya matutbud ombord

Lokala råvaror och säsongsanpassat står på menyn när SAS rullar ut sitt nya matkoncept. Vagabond var på plats när det nya sortimentet presenterades på SAS presslounge i Stockholm.

Text: Johanna Jackson • 2017-05-23 Uppdaterad 2021-06-23

Varje dag flyger cirka 80 000 resenärer med SAS världen över och drygt lika många måltider lagas. I två års tid har flygbolaget, lett av kökschef Peter Lawrance, arbetat med det nya sortimentet som lanseras på flygbolagets linjer i Skandinavien och Europa nu på söndag. 

– Jag är så glad att kunna erbjuda denna kvalitet. Det finns inget annat flygbolag som kan backa upp en sådan här meny med lokala råvaror i de volymer som behövs. Skandinaver är generellt väldigt medvetna konsumenter och därav finns här ett bra underlag av råvaror och producenter, säger Peter Lawrance.

Fyrkantigt när SAS presenterar sitt nya matutbud ombord
Nya svenska kakor ombord. Snacks- och dryckessortimentet uppdaterades redan i mars. Den 28 maj uppdateras resten av utbudet ombord.

Förutom att fokusera på nordiska råvaror – rostbiff från Danmark, potatischips från Sverige, äppeljuice från Norge – och så vidare, så har flygbolaget även valt att fokusera på design och förpackning. Den traditionella flygplansmatbrickan med avlånga förpackningar för varmrätter som vi många är vana att se skrotas för att ersättas med kuber. 

Fyrkantigt när SAS presenterar sitt nya matutbud ombord
Lunch- och middagskuberna kommer finnas på SAS linjer över 80 minuter i Europa och Skandinavien.

Vegetarianer eller flexitarianer som reser med SAS riskerar att bli besvikna, det finns nämligen ingen fast varmrätt som är fisk- eller köttfri, eftersom efterfrågan enligt SAS är för liten. Precis som förut är det förbeställning som gäller. 

Vilken huvudrätt som serveras ombord varierar beroende på avresemål och längd på flygningen, men gemensamt är att varmrätterna kommer att bytas ut varannan dag.

– Det gör vi med tanke på våra frekventa resenärer som pendlar fram och tillbaka till olika destinationer med oss, säger Peter Lawrance. 

Fyrkantigt när SAS presenterar sitt nya matutbud ombord
Svenska whiskyn Mackmyra, nu även tillgänglig i luften.

Det finns dock några nyheter som är konstanta, oavsett linje och destination. Främst handlar det om nyheter i dryckes- och snackssortimentet. De nya snacksen och dryckerna ingår i priset på SAS Plus men måste köpas till på SAS Go. Ett exempel är äppeljuicen från Norge som enligt Peter är “världens bästa äppeljuice”.

– Den kommer från en liten gård som jag hittade av en tillfällighet för 17 år sedan när jag hälsade på min syster som bodde utanför Oslo. Alla korkar skruvas på för hand och gården med äppelmusteriet har ägts av samma familj sedan 1600-talet. Det tog ett tag för oss att lösa hur vi skulle få till så stora volymer, men efter ett tag fick vi till det.

Fyrkantigt när SAS presenterar sitt nya matutbud ombord
SAS kökschef Peter Lawrance.

Andra nyheter rör de alkoholhaltiga dryckerna. Bland dem finns Mikkeller vodka från Danmark, Harahorn gin från Norge och Mackmyra whisky från Sverige.

Alla handplockade och utprovade på marschhöjd av kökschef Peter Lawrance.

– Jag är nog den enda på SAS som får dricka (alkohol, reds. anm.) på jobbet. Det är ett hårt jobb, men någon måste göra det.  

16 bilder som visar hur flygplansmaten skiljer sig i ekonomi vs. första klass

Forskare: Därför blir vi mer pilska när vi flyger


Text: Johanna Jackson • 2017-05-23
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top