Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Kina

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

Peking är ett himmelrike för ­spännande smakupplevelser. ­Pekingbon Jojje ­Olsson, författare till guideboken Mitt Peking, guidar dig till krogarna, kaféerna och barerna som andra missar. Dessutom tips på vintageshopping och udda museer.

Text: Redaktionen • 2015-05-05 Uppdaterad 2021-09-15

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips
Skribenten.

På en gata sitter två gubbar i bar överkropp med trasiga skor och spelar schack. Innanför dörren som de halvt blockerar serveras vietnamesisk eller japansk mat av världsklass. Det är en vanlig scen i Peking, staden vars ständiga förändring gör kontrasterna och mångfalden större än kanske någon annanstans.

Det innebär också att guldkornen är desto svårare att hitta. Tyvärr gör språkförbistring och osäkerhet att många turister hamnar på några få gemensamma platser. Guideböcker har inte full koll och hinner inte med i en stad som utvecklas så fort och missar såväl nyöppnade kaffebarer som långlivade lokala favoritrestauranger.

För att komma under ytan på Peking är det nödvändigt att besöka stadens gamla bostadskvarter, där en våldsam gentrifiering nu pågår. Hutongerna – bostäder som byggdes under Kublai khan på 1200-talet – håller helt på att försvinna. Innan detta sker är det ett måste att gå vilse i de krokiga gränderna där designhotell trängs med frukostställen av hål-i-väggen-typ.

Trots den auktoritära bilden som ofta målas upp i media av Kina är Peking mer öppen och mångfacetterad än många andra städer. Här finns fler utlänningar, konstnärer, studenter och mer subkulturer än någon annanstans i Kina. Den stÙ�ndiga utvecklingen gör att ingenting längre är konstigt: det går visst att väcka restaurang­ägaren för att beställa mat eller fråga en total främling hur mycket hon tjänar eller om han är singel.

Lägg den svenska försiktigheten åt sidan och våga dig ut i Peking bortom turiststråken. Här är mina personliga favoritställen efter att ha bott sju år i staden: en mix av shopping, sevärdheter och mat från olika kök.

TEXT & FOTO: JOJJE OLSSON. 

16 heta restauranger, mysiga kaféer och coola barer

 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

1. Spoonful of sugar

Ekokafé i fabrik

Tidigare kommunistisk elektronikfabrik som en kinesisk–engelsk arkitekt byggt om till ekologiskt kafé. Den gråa, ruffiga- cementexteriören står kvar men inredningen görs speciell genom möbler i återvunnet trä och en trädgård på terrassen där råvaror till köket odlas. Förutom hemmagjord soda och hembakat bröd finns importerat ekologiskt vin från Spanien. Ligger i hjärtat av det historiska bostadsområdet Dazhalan strax söder om Himmelska fridens torg.
Tieshuxiejie 59 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

2. Haidilao

Mongolisk hot pot

Restaurang som serverar hot pot, ursprungligen en mongolisk rätt med tusenåriga traditioner. Den går ut på att du får in grönsaker och rått kött som du kokar i en gryta på bordet. Här serveras den sydvästra versionen av hot pot som innebär rejäl styrka i buljongen. Färska råvaror och bra service har gjort samtliga av de tiotalet filialerna av Haidilao som finns runtom i Peking till säkra kort för autentisk hot pot.
Wangfujing dajie 88, våning 8

3. Mai Bar

Cocktail i hutongen

Populär och mysig cocktailbar, trendigt inredd i en av Pekings gamla hutonger. Flerfaldigt belönad för sina innovativa drinkar som blandas med sällsynt omsorg. Många skapelser är en mix av västerländsk alkohol och lokala smaker, exempelvis gin med kinesiska örter eller whisky sour smaksatt med frukten från hagtorn. Professionellt- styrd med bartendrar som utöver den långa listan också kan blanda drinkar efter önskemål. Baren är svår att hitta, vilket naturligtvis är en del av charmen.
40 Beiluoguxiang 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

4. Happi Sake

Flödande sake och -glänsande sushi

Det här är den första sake-baren i Peking som drivs av en japan. Här erbjuds otaliga sorters sake i alla prisklasser och dessutom fantastisk japansk barmat. Fisk som flygs in från Tokyo gör att sushin tillhör Pekings- fräschaste. Finns även hemlagad tofu och yakitori (japanska- grillspett). Låg ljudnivå och dämpad belysning med levande ljus. Den minimalistiska interiören innefattar sakeflaskor längs såväl väggar som tak.
Tuanjiehu beilu 2 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

5. Dali Village

Stilfullt med mat från Yunnan

Fin restaurang som passar nybörjare till mat från provinsen Yunnan. Här finns nämligen endast fasta menyer som kostar från cirka 120 kronor per person, där kocken lagar en balanserad måltid bestående av en handfull rätter med fokus på grönsaker och fisk. Stämningsfull inredning med inglasad innergård som tänts upp med levande ljus. Många av råvarorna flygs in hela vägen från Yunnan. 
Beixiawazi hutong 1 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

6. Susu

Undangömd vietnames

Vietnamesisk restaurang utan namnskylt vilket gör att få taxiförare hittar hit. Men för de gäster som lyckas irra fram väntar fräscha och autentiska rätter som slängs ihop av två kockar från Saigon. Hugg in på vårrullar och sallader till förrätt, och missa inte den om-talade grillade fiskpajen la vong fish. Ligger i en gammal hutong där de 140 år gamla takbjälkarna gjorts till en del av inredningen. Går även att sitta ute på innergården.
10 Qianliang hutong xixiang 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

7.  Stuff’d

Smak av Europa

Enda restaurangen i Peking där en svensk lagar maten och brygger sin egen öl. Thomas Gaestadius från Göteborg marknadsför särskilt sina hemgjorda korvar, men menyn innehåller bland annat också hamburgare, pajer och pulled pork. Såväl belgisk öl som ale bryggs i anslutning till restaurangen, som blivit en favorit bland såväl utlänningar som lokalbor. Ligger i en liten hutonglokal. Perfekt om suget efter västerländsk mat sätter in.
Jianchang hutong 8 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

8. Barista

Kaffenördens paradis

Minimal kaffebar i närheten av Lamatemplet, där man från bardisken kan se hur skickliga baristas tillreder kaffe med omsorg. Bönorna som är av single origin mals på plats, varpå gästerna får lukta på kaffet innan det serveras i glaskaraff med småkoppar. Finns även hembakade croissanter och cheesecake. Kaféet har bara en handfull stolar men erbjuder- också bra takeaway.
Wudaoying hutong 47 

9. Restaurang Pyongyang

Nordkorea för gourmeter

Nordkoreansk restaurang där såväl mat som servitriser flugits in från Pyongyang. Stället sköts nämligen av nordkore-anska myndigheter, och kvaliteten pÙ� maten är därför en prestigefylld uppvisning. Här finns koreansk stapelmat som kimchi (inlagd stark sallad) och kalla nudlar. Också prisvärda kötträtter och exklusiv mat från havet. Inredningen är enkel och innefattar en rad storslagna koreanska landskapsmålningar. I kassan säljs nordkoreansk alkohol och cigaretter. Häftig upplevelse.
Maizidian jie 78, Huakang hotell våning 1 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

10. Capital Spirits

Världens vanligaste sprit

Kinesisk baijiu är världens mest sålda spritsort, mer än dubbelt så stor som tvåan vodka. Alkoholhalten är hög och smaken frän. Drycken förknippas sällan med njutning, men det vill nu Capital Spirits ändra på. Som kanske första baren i Peking erbjuder man drinkar blandat på baijiu. Förutom baijiu sour och crab island ice tea går det även att smaka på dussintals olika rena sorters baijiu. Trevliga ägare som gärna förklarar dryckens historia och karaktär.
Daju hutong 3, tunnelbana Beixinqiao (linje 5), capitalspiritsbj.com

11. China Bar

Fina viner med bästa utsikten

Park Hyatts hotellbar har fantastisk utsikt över Pekings skyline. Stolar och soffor är placerade en bit från fönsterglaset vilket ger bra utsikt i alla riktningar. Imponerande vinlista med över 400 sorter. Men det går också att beundra utsikten till priset av en kaffe eller enstaka prisvärda drinkar. Baren öppnar först klockan 17, men utsikten gör sig ändå bäst i mörker. Undvik helst besök de dagar då luften är som mest förorenad.
Jianguomenwai dajie 2, Park Hyatt våning 65 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

12. Great Leap Brewery

Spännande mikrobryggeri

Kina konsumerar i särklass mest öl i världen. Men det var först 2010, då pionjären Great Leap Brewery slog upp portarna, som trenden med mikrobryggerier tog sin början i Peking. Här används en hel del lokala varor vilket betyder spännande och unika öl som Honey Ma Gold, som inne-håller pepparkorn från Sichuan och honung. Detta ölhak ligger underbart beläget på en innergård i en lugn avkrok till den populära shoppinggatan Nanluoguxiang.
Doujiao hutong 6 

13. Zhang Mama

Kryddstarkt från södern

Pytteliten, undangömd och ständigt fullsatt restaurang. Här serveras mat från provinsen Sichuan som är känd för sitt starka kök. Styrkan på maten här kan vara bedövande, även vad gäller enkla rätter som tofu och grönsaker. Här finns ingen engelsk meny, men det går utmärkt att beställa mat genom att peka på andra gästers tallrikar eller på grönsakerna i kylen. Opretentiös restaurang där en middag för två kostar under hundralappen. Kom hit mellan lunch och middag för att undvika köerna.
4 Fensiting hutong och Jiaodaokou nandajie 76 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

14. Four Seasons champagnebrunch 

Champangebrunch med anka

För den som vill lyxa till det ordentligt pÙ?� semestern finns det ett antal champagnebruncher vid stadens lyxhotell som alla serveras på söndagar. På Four Seasons kan man frossa i alla tänkbara läckerheter i nästan fyra timmar från klockan 12. I mitten av den restaurang som dukas upp i restaurangens lounge finns ett öppet kök med dussintals rätter som långsamt kokad lax och läcker pekinganka. Utomhus en grill med biffkött importerat från Australien. Kostar cirka 500 kronor.
Liangmaqiao lu 48 

15. Ma’an coffee

Våfflor och smothies

Koreansk kafékedja med konceptet waffles and toast. Tjocka, matiga våfflor med generösa- fyllningar och pålägg som sylt, grädde, glass, cho-kladsås, och flytande socker. All personal utbildas vid kedjans eget kafferosteri, vilket innebär kvalitet på såväl kaffe som service. Finns även tiotals olika tesorter, smoothies och färskpressade fruktjuicer. Inredningen andas vintage: träbord, mysiga lampor och stolar klädda i läder.
Korsningen Gongti beiilu och Gongti xilu 

16. Jinse Liangshan

Kryddstarkt från provinsen

Restaurang som styrs av myndigheterna i den autonoma prefekturen Liangshan, som ligger 150 mil från Peking. Där bor minoritetsfolket yi på gränsen mellan Sichuan och Yunnan. Deras mat bygger på fräscha råvaror med inslag av många kryddor och mycket vitlök. Hoprullad biff inlindad i myntablad med vitlök och chili är en populär förrätt, som kan följas upp med lammkött grillat i vitlök. Har även inälvor och öron från allehanda djur. Under sommarhalvåret går det att sitta på den vackert utsmyckade innergården.
Beiluoguxiang 91 

 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

2 x shopping

17. Mee & Too Vintage

Vintage vid Trumtorget

På den alternativa gatan Gulou dongdajie just vid Trumtornet finns flera butiker som säljer vintage och second hand. Nyöppnade Mee & Too Vintage fokuserar på klänningar, blusar, handväskor och filthattar i retrostil. LÙ�ngre bort på samma gata finns Vintage Style (nummer 195) med ännu fler klänningar och hundratals skinnjackor, samt Mega Vintage (nummer 241) med skjortor och resväskor. En intressant shoppingrunda med smak av Pekings växande subkulturer.
Gulou dongdajie 195 

18. Rongxin Tailors Wuzhou Friendship Store

Skräddarsytt med kvalitet

Det går att sy upp kläder i Peking till priser som är omöjliga att hitta i Sverige. Rongxin Tailors är ett säkert alternativ med bra service och kvalitet sedan 1985. Här sys kostymer och klänningar upp på bara någon vecka. Välj mellan flera färdiga modeller och magasin – eller ta med sig egna bilder eller kläder att utgå från. Beroende på kvalitet kostar kostymer från tusenlappen och skjortor från 250 kronor.
Gongti beilu 6, Zhongyu Plaza, våning 3 

 

 

 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

2 x museer

19. Shijia hutongmuseum

Så minns vi de gamla gränderna

Nytt museum med syfte att berätta- historien och kulturen kring hutongerna, alltså huvudstadens urgamla och snart helt försvunna bostadskvarter. En stor samling foton, dokument och attiraljer har samlats in för att beskriva historien om gatan Shijia hutong, som sedan sätts i ett större perspektiv med hutongernas utveckling som helhet. Här finns rum dekorerade som ett hem i Peking såg ut på femtio- till sjuttio-talen, samt inspelade ljud från hutongerna, sorterade efter årtal.
Shijia hutong 24 

20. Pekings stads-planeringsmuseum

När Peking växte upp och blev stor

Mitt favoritmuseum i Peking. På fyra våningar berättas om hur staden planerats och växt fram. Det finns gott om skisser och modeller över Peking under olika kejsare, liksom en filmvisning om varför Kublai khan i början av 1200-talet valde att lägga sin huvudstad här. Den stora höjdpunkten är en skalenlig jättemodell som avbildar Peking i skala 1:750. Först här förstår man hur enormt Peking är. Ett måste för dig som är intresserad av arkitektur och historia och är fascinerad av storstäder.
Qianmen dongdajie 20 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

Miniguide Peking 

Foto: Thinkstock.

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips
Folkets stora hall vid Himmelska fridens torg.

Snabbfakta

Invånare: 21 miljoner. Språk: kinesiska, servicepersonal talar begränsad engelska. Religion: ateism, men ­buddism är vanligt. Visum: 30 dagars turistvisum. 72 timmars visum fås på plats vid transit. Valuta: 100 yuan = 130 kr. Tidsskillnad: +6–7 timmar. Landsnummer: +86. Bästa tid att resa: april–juni.

Resa dit

Bara Air China flyger direkt till Peking från Stockholm, medan Finnair flyger direkt från Helsingfors och SAS från Köpenhamn. Tiotals större bolag flyger från Stockholm och Göte-borg med mellanlandningar någonstans i Europa. Direktflyg med Air China t/r kostar cirka 6 500 kr högsäsong, men bara drygt 4 000 kr under lågsäsong. Aeroflot och Finnair har ibland biljetter för under 4 000 kr t/r.

Ta sig runt

Taxi är populärt och billigt. Bara 15 kr för de första 3 kilometerna. Under rusningstid kan det dock vara svårt att få tag på taxi, och trafiken står ibland still. Då är tunnelbana ett bra alternativ: Det finns skyltning på engelska och biljetten kostar 2 kronor hur långt man än åker.

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

Bo

En stad som Peking vimlar av hotell i alla prisklasser. Många av de inhemska lyxhotellen lever trots sina stjärnor ofta inte upp till förväntningarna, då betygssystemet är korrupt. För en genuin upplevelse är det bättre att bo på hutonghotell, alltså hotell som byggts i Pekings urgamla bostadskvarter som kallas hutonger.

VÅRT VAL: Old Beijing Square är ett litet och nyöppnat hotell som byggts likt en innergård, med 200 år gamla träd som en del av inredningen. Dubbelrum från 500 kr.

Hotel Courtyard 7 är ett större hotell med ett par dussin rum runt två gemensamma innergårdar och traditionell inredning. Dubbelrum från 900 kr.

Både Courtyard och Beijing Square ligger vid några av Pekings äldsta gator.

Äta

Peking är en salig blandning av kök från hela världen. Förutom kinesisk och västerländsk mat, finns även gott om nordkoreanska, ryska och mongoliska alternativ. Spökgatan (Dongzhimen neidajie) är fantastisk för att upptäcka kinesisk mat, med sina 200 restauranger som nästan alla är öppna dygnet runt.

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

Sevärdheter

Typiska sevärdheter i Peking inkluderar Sommarpalatset, Himmelspalatset och Förbjudna staden. Missa inte att klättra upp på högsta kullen i Jingshanparken just norr om Förbjudna staden för mäktig utsikt över palatsområdets böljande tak. Kinesiska muren är ett måste – för spännande hajker vid oförstörda delar av muren, besök beijinghikers.com. 

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

Missa gärna!

Att ge dricks. Det finns ingen drickskultur i Kina och du kommer att mötas av oförstående blickar av såväl taxichaufförer som servitriser om du betalar mer än vad som står på kvittot.

Missa inte!

Att gå vilse i Pekings hutonger! Vid dessa bostadsområden ges chans att beskåda det riktiga folklivet. De bäst bevarade kvarteren finns vid Trumtornet, Houhai, Dongsi och den stadsdel söder om Himmelska fridens- torg som kallas Dazhalan.

Läs även: 


Text: Redaktionen • 2015-05-05
KinaRestipsBeijingListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top