Annons
Annons
Kapten Sharifah Czarena (vänster) och andrepiloterna Sariana Nordin (mitten) och Dk Nadiah Pg Khashiem. Foto: Royal Brunei Airlines

Kapten Sharifah Czarena (vänster) och andrepiloterna Sariana Nordin (mitten) och Dk Nadiah Pg Khashiem. Foto: Royal Brunei Airlines

Brunei

Här är den kvinnliga besättningen som har skrivit historia

Trion flög sig in i Royal Brunei Airlines historia, som den första helt kvinnliga besättningen. Men störst uppmärksamhet har historien nog fått för destinationen de flög till.

Text: • 2016-03-16 Uppdaterad 2021-06-23

Det var den 24 februari i år som kapten Sharifah Czarena och hennes andrepiloter Sariana Nordin och Dk Nadiah Pg Khashiem lämnade Bruneis flygplats. Även om flygningen i sig var en milstolpe, eftersom de var den första helt kvinnliga besättningen i Royal Brunei Airlines historia, så var nog landningen ännu mer betydelsefull. Trion landade nämligen på en flygplats i Saudiarabien, ett land där kvinnor inte ens är tillåtna att köra bil.

Men Brunei har själva stött på kraftig kritik för sina kvinnliga rättigheter. 2013 infördes nämligen nya strafflagar, som fördöms av mÙ�nniskorättsorganisationer, då det återinför dödstraffet. De nya lagarna innebär bland annat fängelsestraff för abort och stening till döds för sex före äktenskap. Enligt människorättsorganisationen Outright Action International ska lagarna vara ett sätt att kontrollera kvinnors sexualitet.  

På senare tid har helt kvinnliga besättningar blivit ”en trend” enligt internationell press och flygbolag som Air Canada och Air India hoppade förra veckan på utvecklingen. Men vad händer när trenden inte anses vara trendig nog längre?

Svenska Fredrika cyklar jorden runt för kvinnors rättigheter

Piloten vägrade lyfta – passagerarna var för fulla

Spelade för hög volym på planet – vilt slagsmål bröt ut


Text: • 2016-03-16
BruneiNyhetSaudiarabienFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen