Annons
Annons
Foto: Alexander W Helin/Getty Images

Foto: Alexander W Helin/Getty Images

Nyhet

HÙ�r är länderna som har de farligaste vägarna

Vi svenskar skryter gärna om säkerheten på vägarna. Men vi är inte bäst inom EU, där är det Storbritannien som toppar listan. Grekland, Litauen och Portugal har uppnått de största förbättringarna sett över en tioårsperiod. Farligaste land är Rumänien, tre gånger farligare än Sverige.

Text: Pär Brandt • 2019-04-10 Uppdaterad 2021-06-23

Artikeln publicerades först på Auto Motor & Sport.

Den senaste EU-rapporten ”Road Safety” visar ett dystert resultat. Med 25 100 trafikdöda 2018 så är EU långt från sina mål, även om trafiksäkerheten förbättrats. Globalt sett är trafiksäkerheten allra bäst inom EU, jämfört med andra regioner i världen.

Det land som har de säkraste vägarna, sett till antalet trafikdöda per en miljon invånare, är Storbritannien. Sedan följer Danmark, Irland, Nederländerna och först på femte plats hittar vi Sverige.

Flertalet av de länder som ligger i topp när det gäller trafiksäkerhetsarbete har haft ett långvarigt fokus på detta område. Andra länder har ”vaknat sent” men därmed också haft stora möjlighet att göra trafiken väsentligt säkrare. Ser man över en period på tio år har Grekland, Litauen och Portugal uppnått de största förbättringarna. I Grekland handlar det nästan om en halvering av antalet trafikdöda.

Bland de farligaste länderna inom EU under 2018 hittar vi Rumänien, Bulgarien, Lettland, Kroatien och Polen. Som jämförelse är antalet trafikdöda, sett till folkmängd, nästan tre gånger högre i Rumänien jämfört med Sverige.

Sett till trafikslag är det bilister och bilpassagerare som uppnått de bästa förbättringarna, helt enkelt för att bilarna blivit mycket säkrare. Minsta förbättringarna finns hos oskyddade trafikanter, som cyklister och fotgängare.

Yngre löper en större risk att omkomma än de äldre. 34 procent av alla trafikdöda finns i åldersgruppen 25–49 år. 13 procent av alla döda återfinns i åldersgruppen 18–24 år, trots att denna grupp bara utgör 8 procent av befolkningen.

EU-rapporten visar också att motorvägarna är klart säkrast, mycket beroende förstås pÙ� att där uppstår inga mötesolyckor. Under 2017 skedde 8 procent av dödsolyckorna på motorväg, 38 procent i stadstrafik och resterande 54 procent på övriga vägar. Hela rapporten kan läsas via länken nedan.

Mer information: 

European Commission – 2018 road safety statistics: what is behind the figures?

10 tips för en lyckad roadtrip i USA

Roadtrip med husbil – på slingrande vägar i Andalusien

Amerikanska Södern: Roadtrip från Nashville till Mississippideltat


Text: Pär Brandt • 2019-04-10
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen