1215230.jpg

Nyhet

Här är nya flygbolaget på EU:s svarta lista

EU har uppdaterat sin svarta lista – alltså de flygbolag som är bannlysta från att flyga till och från EU. Ett flygbolag läggs till och ett tas bort från listan. Thailändska flygbolag har fortfarande grönt ljus att flyga inom unionen.

Text: Johanna Jackson • 2015-12-17 Uppdaterad 2021-06-23

I början av månaden uppdaterade EU sin svarta lista. Listan omfattar de flygbolag som inte anses uppnå en tillräcklig säkerhetsstandard eller flygbolag i länder som inte kan uppfylla nödvändiga krav på säkerhet.

Uppdateringen kommer kort efter att den amerikanska luftsäkerhetsmyndigheten nedgraderade säkerhetsrankningen på Thailändska flygbolag, men en sådan bedömning görs inte av EU.

I ett pressmeddelande skriver man dock att EASA, som är den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten kommer bevaka utvecklingen bland landets flygbolag och fortsätta att arbeta med thailändska myndigheter för att förstärka flygsäkerheten i landet. 

Här är nya flygbolaget på EU:s svarta lista
Ett av Iraqi Airways flygplan på flygplatsen i Düsseldorf i juni 2015. Från och med den 12 december förbjuds flygbolaget från att flyga i EU. Foto: Thinkstock.

listan finns inga amerikanska eller europeiska flygbolag och bland de 240 svartlistade flygbolagen finns de flesta i antingen Afrika eller Asien.

Uppdateringen som gjordes innebär att det kazakstanska flygbolaget Air Astana återigen får trafikera EU. Samtidigt läggs Iraqi Airways till. 

I dessa länder är samtliga flygbolag förbjudna från att flyga i EU:

Afghanistan, Angola (med undantag av ett bolag som dock får trafikera EU men med stränga begränsningar), Benin, Republiken Kongo, Demokratiska republiken Kongo, Djibouti, Ekvatorialguinea, Eritrea, Gabon (med undantag av två flygbolag som bedriver verksamhet på vissa villkor och med vissa begränsningar), Indonesien (med undantag för fyra flygbolag), Kazakstan (med undantag för Air Astana), Kirgizistan, Liberia, Libyen, Moçambique, Nepal, Saõ Tomé och Principe, Sierra Leone, Sudan och Zambia.

Dessa flygbolag får trafikera EU men med särskilda begränsningar:

Afrijet och SN2AG från Gabon, Air Koryo från Nordkorea (som ofta utnäms till världens sämsta flygbolag), Air Service Comores från Komorerna, Iran Air, TAAG Angolan Airlines och Air Madagaskar.

 

Flygresenär – här är dina rättigheter

9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö

Indiska Kerala – 100 nyanser av grönt

Statistiken som får dig att se världen med nya ögon


Text: Johanna Jackson • 2015-12-17
NyhetFlyg

Scroll to Top