Thailands regering vill förbjuda ölselfies. Foto: Jonas via Flickr/Creative Commons.

Thailands regering vill förbjuda ölselfies. Foto: Jonas via Flickr/Creative Commons.

Nyhet

Thailand förbjuder ölselfies

En bild på dig själv i Thailand vid poolen med din favoritöl i handen skulle kunna ge dig fängelse och dryga böter. Det är det senaste varningen från regeringen i Thailand som har genomfört ett flertal förändringar det senaste året som inskränker friheter i landet.

Text: Johanna Jackson • 2015-10-26

I mars i år meddelade den thailändska militärjuntan som styr landet att så kallade “underboob-selfies” skulle förbjudas och straffas med upp till fem år i fängelse, och i september i år presenterades planer på en statlig kontrollerad internetportal där all internationell trafik skall gå igenom.

Den senaste inskränkningen är att selfies med öl där märket är synligt förbjuds. Detta eftersom en selfie med drycken kan tolkas som att “uppmuntra andra till att konsumera en alkoholhaltig dryck”, vilket redan är förbjudet enligt thailändsk lag, skriver Global Post.

Maxstraffet för att publicera en bild på dig själv med en öl är ett år i fängelse och böter som motsvarar 110 000 svenska kronor.

Men hur detta kommer att efterföljas är svårt att veta. I augusti 2014 varnade regeringen till exempel restaurant- och pub-ägare för att marknadsföra alkohol, både muntligt och genom att visa upp ölreklam.  Man förbjöd även happy hours och alkoholkonsumering efter midnatt, enligt Time Magazine. 

Att marknadsföra alkohol och att dricka efter midnatt har egentligen varit förbjudet sedan 2008 enligt en strikt tolkning av lagar i landets “Alcohol Control Act”, skriver Time Magazine. Men de som nyligen har besökt Thailand vet att det knappats efterlevts i verkligheten.

Bildkälla

Populäraste ölsorterna i världens länder

Stort quiz: Hur mycket kan du om Thailand?

Kan man dricka kranvattnet i…?


Text: Johanna Jackson • 2015-10-26
Nyhet