Annons
Annons
Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Nyhet

Här har flest svenskar behövt hjälp på semestern

Under sommaren 2019 har Spanien varit det land där svenska resenärer oftast har behövt hjälp från SOS Internationals larmcentral. De flesta som ringt larmcentralen har haft klassiska semesterproblem som turistmage, blåskatarr och andra infektioner.

Text: Linnéa Axelsson • 2019-08-13 Uppdaterad 2021-06-23

Cirka 6 500 svenskar har behövt hjälp på utlandsresan under juni och juli månad. Precis som i fjol har flest skador anmälts i Spanien. Näst flest skador har anmälts i Turkiet – och eftersom det inte är ett EU-land är det viktigt att ha en reseförsäkring då det blå EU-sjukförsäkringskortet inte gäller där.

– Vi rekommenderar i allmänhet alltid en reseförsäkring som komplement till det blå kortet, då det finns flera saker som inte täcks av det blå kortet – till exempel hemtransport. Men reser man till Turkiet ska man vara uppmärksam på att det blå kortet inte gäller alls om man blir sjuk eller skadas, säger Karin Tranberg, divisionschef på SOS International.

Det är oftast de vanliga semesterproblemen som turistmage, blåskatarr eller andra infektioner som fått resenärer att söka hjälp. Enligt SOS International är risken för maginfektioner stor i exempelvis Turkiet, där All inclusive-bufféer är vanligt förekommande. När många människor rör sig kring maten är det viktigt att tänka på handhygienen och att undvika mat som inte ser ut att vara fullständigt tillagad.

SOS International uppmanar resenärer att kontakta larmcentralen om olyckan skulle vara framme.

– Man ska ringa larmcentralen genast, då maginfektioner går över snabbare om man får behandling i ett tidigt skede. Väntar man för länge och blir helt uttorkad riskerar man att behöva läggas in på sjukhus, och det förstör semestern, säger Karin Tranberg.

Här har de flesta svenskar behövt hjälp på utlandsresan i juni och juli 2019

1. Spanien (23%)
2. Turkiet (15%)
3. Grekland (11%)
4. USA (8%)
5. Cypern (6%)

Barn mellan 0 till 9 år utgör nästan en femtedel av ärendena. Personer mellan 10 och 19 år utgör drygt 17 procent. Därefter följer 20–29-åringar med 14 procent av ärendena.

De vill inspirera till ett reko resande

Krönika: Åk till Sri Lanka – vi får inte överge dem nu

Hit reser svenskarna för att förlänga sommaren


Text: Linnéa Axelsson • 2019-08-13
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top