Annons
Annons
Hotellen i Spanien stänger på grund av coronaviruset. Foto: GettyImages

Hotellen i Spanien stänger på grund av coronaviruset. Foto: GettyImages

Nyhet

Spanien stänger alla hotell – svenskar ombeds att åka hem

Att hotellen i Spanien stänger orsakar oro bland svenskar, danskar och norrmän som har familjemedlemmar inlagda på sjukhus i Spanien. SOS International ber folk att åka hem eftersom de inte längre kan bo på hotell.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-21 Uppdaterad 2021-08-13

Den spanska regeringen har infört en förordning om att alla hotell, vandrarhem, bed and breakfasts med flera, ska stängas. Det får konsekvenser för gästerna på hotellen, som kommer att bli ombedda att lämna hotellen de kommande dagarna.

SOS International har redan erfarit att det inte är möjligt att göra några nya bokningar på hotell i Spanien, vilket kan få stora konsekvenser för anhöriga till sjuka och skadade nordiska resenärer.

– Vi uppmanar alla anhöriga, som är sjukledsagare till inlagda patienter, att resa hem så fort som möjligt. Vi kan dessvärre inte hjälpa till med att hitta lediga hotell i den situation som råder nu, säger Karin Tranberg, divisionsdirektör på SOS International.

SOS International står samtidigt inför stora utmaningar i takt med att färdigbehandlade patienter skrivs ut från spanska sjukhus. Det är i dag inte möjligt att placera utskrivna patienter på hotell fram till tiden för hemtransport.

– Det ser ut som om de spanska sjukhusen inte kommer att erbjuda sig att behålla färdigbehandlade patienter, säger Karin Tranberg och understryker att hemtransporterna av sjuka och skadade redan är hårt belastade på grund av Coronakrisen. 

– Vi gör naturligtvis allt vad vi överhuvudtaget kan för att hjälpa patienter hem. Det kommer att bli nödvändigt att använda ambulansflyg i stället för reguljärflyg, vilket gör hemtransporterna mycket dyrare än vanligt. Men vi måste använda alla medel som står till buds för att få nordiska patienter hem i gott skick, säger Karin Tranberg.

SAS sätter in extra flyg

De kommande två dagarna flyger SAS, vars verksamhet i övrigt är kraftigt nedskuren, ett antal extrainsatta flygningar från Las Palmas, Malaga och Alicante till Oslo för att ta hem strandade norrmän, enligt norska utrikesdepartementet

Även svenskar kommer att kunna flyga hem under helgen, uppger flygbolagets presstjänst. De kommande tre dagarna har bolaget totalt sju extrainsatta avgångar från Spanien och Portugal till Arlanda i Stockholm.

10 000 anställda på SAS korttidspermitteras

Så avbokar du Airbnb och får pengarna tillbaka


Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-21
NyhetSpanienInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen