Annons
Annons

Lördagen den 17 september flyttar Indien in till Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Namaste festival/GettyImages

Nyhet

Indisk basar i Stockholm – yoga, mat och Bollywooddans

Res till Indien utan att lämna Sverige! Fast då måste du först ta dig till Kungsträdgården i Stockholm. Nu på lördag 17 september är det dags för indiska festivalen Namaste där du kan testa yoga, uppleva indisk kultur, kolla på Bollywooddans och – inte minst – äta genuin indisk mat.

Text: Per J Andersson • 2022-09-15 Uppdaterad 2022-09-15

Svenskindiern Sanjoo Malhotra, själv kunnig foodie, jobbar sedan flera år tillbaka som arrangör för India Unlimited som tillsammans med indiska ambassaden arrangerar Indiendagen i Kungsträdgården.

– Vi vill lyfta Indien i Sverige och försöka bygga en bättre relation mellan länderna. Festivalen finns till för att visa indisk kultur här i Sverige. Det finns redan ett stort intresse för yoga och indisk mat, men vi vill också visa upp mångfalden som finns i Indien med dans och musik, säger han.

Indiendagen nu på lördag startar redan klockan 10 med flera yogapass. Därefter drar ett ett digert program igång på huvudscenen. Dansare, sångare och andra artister uppträder med allt från klassisk indisk dans till nutida Bollywooddans.

– Det är så många höjdpunkter. För mig är nog ändå yogan högst upp på listan, säger Sanjoo Malhotra.

“Bollywood Freestyle” & pop-ups

En av finalisterna i TV4:s Talang 2022 är med och uppträder på årets festival. Fram emot kvällen är det dags för dansgruppen Indisk Fika med “Bollywood Freestyle”.

– Sedan har vi också indisk-svensk jazz-fusion i programmet som är intressant. Det finns så många bra Bollywooddansörer och klassiska dansare, säger Sanjoo och tillägger att dagen avslutas med en Bollywood-DJ som förhoppningsvis skapar lite klubbstämning i Kungsträdgården.

Under hela dagen serveras indisk mat från ett tiotal olika pop-up-restauranger och matvagnar. Bland annat blir det indisk grill och indisk street food med såväl kötträtter som veganska och vegetariska alternativ.

Vid sidan av doften av kryddor från restaurangerna bjuds det på indiskt hantverk.

– Människor från olika delar av Indien kommer att sälja produkter, inredningsdetaljer, smycken och andra inhemska varor. Det blir som en liten indisk marknad, tanken är att man ska uppleva Indien i Stockholm, säger Sanjoo Malhotra.

Festivalen, som arrangeras för sjätte gången, vill också fira Indiens 75-årsdag som inträffade 15 augusti i år.

– De senaste tio åren har jag försökt lyfta kopplingen mellan Sverige och Indien. Indiska resenärer blir väldigt intresserade när de ser att Sverige presenterar indisk kultur. Då känner de att de är välkomna i Sverige, säger Sanjoo Malhotra.

Indien i Kungsträdgården nu på lördag pågår kl 10–21. Hela programmet här!


Text: Per J Andersson • 2022-09-15
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen