Annons
Annons
Den riktiga månen över Chengdu. Foto: Istock

Den riktiga månen över Chengdu. Foto: Istock

Nyhet

Konstgjord måne ska lysa upp stad i Kina

Det låter kanske som ett dåligt tajmat aprilskämt, men enligt den kinesiska sajten People Daily planerar Kina att skicka upp en gigantisk konstgjord måne över staden Chengdu för att lysa upp natthimlen.

Text: Johanna Jackson • 2018-10-24 Uppdaterad 2021-06-23

Planen är att skicka upp en satellit över staden, som ligger i sydvästra Kina, kanske så snart som 2020. Månkopian är tänkt att ersätta gatulampor och på så sätt spara in på energikostnader på flera miljarder. Den skulle skina i en styrka som motsvarar skymning. Enligt People Daily har tekniken som ska användas för projektet utvecklats under flera år. 

Idén har däremot stött på kritik. En astrofysiker som den danska tidningen B.T har talat med menar att en konstgjord måne skulle kunna ha allvarliga konsekvenser och till och med kunna skynda på den globala uppvärmningen. Detta eftersom ljus är energi och högre energinivåer påverkar planeten negativt. Han tror dock att projektet är fullt möjligt att genomföra.  

– Vi vet inte vad resultatet blir. Det är därför en dålig idé att börja leka med jorden på det här sättet, säger Christoffer Karroff till tidningen.

15 kinesiska höjdare (2009)

Video: Se regnskogens förvandling till kristallklar undervattensvärld

Hetaste resmålen att besöka 2019 – enligt Lonely Planet


Text: Johanna Jackson • 2018-10-24
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen