Annons
Annons
Anna framför familjens nya hus i Italien

Nyckeln i dörren för första gången. Foto: Privat/GettyImages

Nyhet

Köpte hus i Italien via videolänk – så gick det sen!

Anna och Mats Eriksson hittade sitt drömhus på en mäklarsida och köpte huset via video – nu har de sett huset för första gången. Så här gick det!

Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-27 Uppdaterad 2021-10-27

Vagabond intervjuade Anna och Mats Eriksson när de precis köpt huset.

Läs här: De köpte hus i italiensk bergsby – har fortfarande inte sett det

Grattis till huset. Nu har ni varit på plats och sett det för första gången. Hur var det? Första intrycket av huset?

– Vi fick lite av en klump i halsen när vi körde till byn. Vägarna var dåliga och vi tänkte “nej, kan det här vara en sån där sömnig by i italien som det finns så många av”, men väl uppe på krönet var det bara “åh wow”. Byn ligger så vackert beläget på en bergskam och det såg precis ut som mäklaren visat på videon – fast bättre!

Nyckeln hade mäklaren lämnat i elskåpet och väl inne i deras nya semesterbostad var det bättre än förväntat, även om det fanns och fortfarande finns mycket att göra.

– Vi är jättenöjda med allt, huset, läget och terrassen var magisk med kvällssol och bergen i bakgrunden. Allt finns och funkar, förutom en sak som vi missat. Vi har inget kylskåp, det vi trodde var ett kylskåp på videon som mäklaren skickade var i själva verket en varmvattenberedare, men det ordnar vi.

Nyckeln i låset för första gången. Foto: Privat

Kvar i lägenheten stod dock andra möbler, halvtomma flaskor, till och med lite disk och kläder. 

– Det är tydligen något man gör i italien och inte alls onormalt att folk lämnar saker efter sig och inte städar, men nu har vi lagt allt det där i ett rum och kommer ta itu med det nästa gång.

Bland annat hittade de en skål med gamla nycklar till huset, som är ett townhouse och ligger i den historiska delen av byn. 

– Det kom fram att vi fått ett gammalt stall som tillhör huset, men vi hann aldrig se det. Jag såg en stor trädörr mitt emot huset på andra sidan gatan och det måste ju vara det. Så ja, vi har lite kvar att utforska.

Första natten bodde de på ett bed & breakfast och många lokalbor var nyfikna på vilka de nyinflyttade var. Det har nämligen inte flyttat in några nya till byn på cirka sju år. 

– Mäklaren hade berättat för grannar och andra att ett svenskt par köpt huset, så de visste vilka vi var. Och borgmästaren var också glad för nu kommer ju ett par hit som ska betala skatt och så vidare, säger Anna och skrattar.

När de satt i byns enda lilla bar första kvällen pratade de med lokalbefolkningen på knagglig italienska och tog in atmosfären. 

Byn ligger på bergskam i regionen Abruzzo cirka två timmar med bil från huvudstaden Rom. Den krokiga vägen dit är kantad av vinodlingar, berg och Anna beskriver det som “väldigt genuint för Italien”.

– Vi ville inte bo i ett område som är turistigt och så tycker vi om att vandra och det finns många vandringsmöjligheter i området. Och så har vi närheten till havet. Det är perfekt för oss.

När Anna och hennes man skulle hemåt stod några kvinnor på gatan och pratade och frågade vilka de var. 

– Vi försökte förklara vilka vi var och lite senare på dagen knackade det på dörren hemma hos oss. Då står ena tanten vi pratat med tidigare i dörröppningar med en liten korg med lite presenter till oss som välkomstgest. Det var nygräddade våfflor, kaffe, ett litet kors och en lapp med välkomstord, … och så puss puss på kinderna. Ah, det var så kul!

Nu är de hemma i Sverige igen men har börjat planera när och hur de ska åka ner igen. 

– Helst åker vi ner med bil om det går, så att vi kan ta med lite saker.


Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-27
NyhetIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen