Annons
Annons

Många drömmer om att bosätta sig utomlands och driva ett pensionat. Vi pratade med ett par som förverkligat sin dröm. Foto: Yvonne Tenninge/Privat

Restips

Så startar du ett bed & breakfast utomlands – 8 tips

Svenska Yvonne och Micke följde drömmen och flyttade ner till Frankrike och öppnade ett pensionat. Här är Yvonnes bästa tips för den som vill göra samma sak.

Text: Karin Wimark • 2023-05-27 Uppdaterad 2023-05-28

1. Var inte för detaljstyrd

– Fokusera på de stora dragen som budget, ekonomi och affärsplan. Gör hemläxan och fundera över vilka dina största risker är och vilka gränser som finns. Min gräns var att jag ville ha kvar huset hemma eftersom barnen bor kvar i Sverige.

2. Ta hjälp av vänner för råd

– En av mina bästa vänner jobbar på bank. En annan känner mig utifrån mitt yrkesliv och kunde råda mig i om jag skulle tycka detta var kul på lång sikt. En tredje som jobbar inom reklambranschen frågade jag om han trodde jag skulle kunna nå ut till kunderna. Att ta hjälp av vänner och bekanta är superviktigt och hjälpsamt!

Läs också intervjun: De följde drömmen att flytta till Frankrike

3. Location, location, location!

– Hitta ett ställe där du verkligen tror att du kommer att trivas att bo på. Vi har många gäster som ska köpa hus här nere men som inte alls har koll på området. Byarna skiljer sig väldigt mycket åt när det kommer till känsla och liv. Vad finns runtomkring? Hur är infrastrukturen? Finns det andra bed & breakfast i byn som ni kan samarbeta med? Hitta er plats!

4. Underskatta inte jobbet

– Att starta och driva ett bed & breakfast är inte att bara att vattna blommor och vara trevlig mot gästerna. Man måste vara beredd att kunna lite av allt, om man inte har en skottkärra full av pengar förstås. Dessutom måste du vara tillgänglig 24/7. Många tycker det är för mycket jobb. Mitt bästa tips är då att fundera på om man hellre ska öppna en restaurang, ett kafé med begränsade arbetstider eller hyra ut sitt hus veckovis!

5. Var inte rädd

– Känner du att du har en dröm – go for it! Gå loss, inred, våga ta ut svängarna och skit i andra. Var inte så försiktig när det gäller inredning utan gör det du tycker är kul. Om det är ett ställe du själv tycker väldigt mycket om så kommer andra människor också tycka om det.

Den levande byn Neffies var ett givet val för Yvonne och Micke. Foto: Yvonne Tenninge

6. Skaffa en revisor

– Det är bra att skaffa sig en fransk revisor innan man startat företaget. Det är rätt snårigt med administration om man inte kan språket, så bra att man sätter strukturen ordentligt först innan man kör på med resten.

7. Ha kvar huset i Sverige

– Sälj inte av allt ni har i Sverige. Det är en skön trygghet att ha kvar ett boende i Sverige, för man vet inte om man vill flytta hem, om något händer med familjen etc. Man är trots allt ändå svensk.

8. Skönt med sidoinkomst

– Kan vara en skön trygghet att ha när man startar upp en verksamhet, om det så är pension eller annat arbete! Men bra att tänka igenom hur man får det att gå runt första tiden.


Text: Karin Wimark • 2023-05-27
RestipsInför resanIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen