Konflikten mellan rennäringen och vandringsturismen ledde till att vandrarna blev färre. Foto: Getty Images
Kraftig minskning av antalet vandrare i Jämtland
Beslutet att stänga ner, minska öppettiderna och dra ner på servicen på stationerna och stugorna på vandringsleden i Jämtlandstriangeln har haft effekt. Antalet vandrare har i sommar minskat med hela 30 procent.
Inför årets vandringssäsong anpassade Svenska turistföreningen (STF) sin verksamhet i Jämtlandsfjällen med syfte att minska trycket på naturen och rennäringen.
– Vi ska ju vara framträdande och drivande i den hållbara turismen, har Lotta Welander på Storulvåns fjällstation motiverat minskningen i en intervju med Sveriges Radio.
Stängda fjällstugor
Stängda fjällstugor, kortare öppettider och färre bäddar är några av åtgärderna som tagits för att minska på antalet vandrare. En annan är att stänga den populära restaurangen på Blåhammaren, ett av stoppen på Jämtlandstriangeln.
Förra året omförhandlades STF:s arrendeavtal med länsstyrelsen för de fjällstationer och stugor som står på statligt så kallat renbetesfjäll (se faktaruta nedan).
”Genom de förändringar vi nu gör vill vi skapa förutsättningar för en bra samverkan på fjället. Det här är åtgärder som vi bedömer kan bidra till minskad störning men också en hållbar utveckling för fjällmiljön, framförallt genom att minska besökstrycket på specifika platser och dra ner på antalet transporter”, skrev STF i höstas när beslutet att dra ner på verksamheten offentliggjordes.
Serveringar försvinner
Planen är att till 2028 också stänga restaurangerna på Sylarna och Helags fjällstationer. Och på Blåhammaren och Sylarna har man redan minskat antalet bäddar med 25–50 procent. Butikerna ska dock finnas kvar på samtliga stationer.
I området kring Bunnerfjällen har länge pågått en diskussion om det rörliga friluftslivets påverkan på rennäringen, och när en större bro gick sönder för några år sedan valde man att inte reparera den för att leda bort vandrare från renbetesområden. STF har nu stängt fjällstugan Gåsen för att skapa ett större område runt Bunnerfjällen där renar och framförallt deras kalvar får en chans att vara i fred.
”Från STF:s sida har vi historiskt sett tyvärr varit dåliga på att ha de dialoger som krävs för respekt och samverkan. Vi har inte varit tillräckligt lyhörda för renskötselns situation och den dialog vi inlett ser vi fram emot att fortsätta”, har STF deklarerat.
Sviker friluftslivet
Alla är inte glada i beslutet att böja sig för renägarnas vilja. Beslutet har fått stark intern kritik inom STF. Starka känslor har rörts upp bland många av Turistföreningens drygt 200 000 medlemmar som menar att beslutet är ett svek mot friluftslivet.
Neddragningarna är ”början till en successiv avveckling av hela fjällturismen i Jämtland”, skrev en av motionärerna till STF:s riksstämma i våras – och krävde att överenskommelsen med renägarna rivs upp.
Utemagasinets krönikör Gunnar ”Kugge” Andersson har också kritiserat beslutet. ”Myntets baksida är minskad tillgänglighet för de som bäst behöver STF – nybörjarna, de nyfikna som vill prova på”, har han skrivit i Utemagasinet – läs hans debattartikel här!
Läs också: Upplev Jämtlandstriangeln på skidor.
Vad är ett renbetesfjäll
- Renbetesfjäll är statlig mark som avsatts för rennäringens bedrivande.
- Den samiska rätten att använda områden för renskötsel, jakt och fiske är byggd på urminnes hävd.
- Allemansrätten gäller, men samtidigt får nyttjandet av den inte medföra skada eller olägenhet för renskötseln.
Källor: Naturvårdsverket och Sametinget
Text: Per J Andersson • 2024-08-11
Nyhet • Sverige • Fjällen • Friluftsliv • Jämtland • Renar • Vandring