Annons
Annons

Kombinationen av skön skidåkning, bekväma stugor och god mat finner du bland annat i Jämtland längs Jämtlandstriangeln. Foto: Johan Marklund

Sverige

Upplev Jämtlandstriangeln på skidor

För populär för sitt eget bästa, enligt vissa. Men också ett oemotståndligt koncept där man får uppleva fjällvärlden samtidigt som man bor bekvämt och äter gott. Häng med på en njutexpedition längs klassiska Jämtlandstriangeln!

Text: Fredrik Brändström • 2024-02-04 Uppdaterad 2024-02-05

– De traskade iväg ungefär där vi kör nu. De första som hände var att de stora kanonerna sjönk ner i blötmyrarna och man var tvungna att lämna kvar dem. Efter ett tag kom de till det belägrade Trondheim och där låg de och väntade. Och väntade. Men de kom aldrig in till stan. De blev mer och mer undernärda och sjuka och när vintern slog till vid årsskiftet fick de besked att ”Karl XII har stupat, nu kan ni gå hem”. Hygglo! Sommarklädda, med träskor på fötterna. Jo jävlar du. Rätt över kalfjället i rykande snöstorm …

Den 45 minuter långa resan från Duved och Storulvån fördrivs enkelt genom att lyssna på busschaufförens anekdoter om Karolinernas dödsmarsch för drygt 300 år sedan. Det var i de karga fjällen här omkring som den svenska armén mötte sitt öde efter nederlaget i Norge.

– 4 000 man frös ihjäl. Ja, vad säger man om det. Ingen vidare fjälltur. Ni får garanterat det mycket bättre. Dessutom har ni riktiga skor på fötterna, vilken fantastisk uppfinning.

Njutningspaus längs Jämtlandstriangeln. Foto: Johan Marklund

Plogbilen kör precis framför oss och bereder vägen upp till Storulvån. Kala fjäll och krumma fjällbjörkar passerar utanför fönstret. Himlen är klarblå och snötäcket gnistrar i solen. Under gårdagen har en storm dragit förbi och vägen upp till Storulvån har snöat igen. Hade vi kommit igår hade vi fått övernatta inne i Duved. Sånt är livet ute i vildmarken där man är underordnad vädrets makter. Som tur är ser prognosen för de kommande dagarna bättre ut.

– Ha det bra därute, händer det något så kommer jag! säger busschauffören som också jobbar som fjällräddare, när han släpper av oss i Storulvån.

Läs också: 20 fjällhotell i Sverige – listan du inte får missa

Solskydd på fjället är bra, även för fyrbenta vandrare. Foto: Johan Marklund

Porten till Jämtlandstriangeln

STF Storulvån fjällstation är porten in till Jämtlandstriangeln, som vi ska skida runt de närmsta dagarna. En svensk klassiker som funkar såväl sommar som vinter. Sylarna och Storulvån längs triangeln har fulla rättigheter och fokuserar på vällagad mat med lokala delikatesser. En riktig glidartur med andra ord.

Vi ägnar den första dagen åt att fixa utrustningen och tar en kortare tur på fjället. Klockan åtta serveras middagen. Renentrecote, Pinot Noir och pannacotta till efterrätt. Så här kan fjällsemester också vara. Ingen tung packning att bära, inga tält, inga blaskiga pulversoppor på trangiaköket.

Jämtlandstriangeln har varit populär ända sedan början av förra seklet då fjällstationerna i området byggdes. Men under pandemin hände något. Plötsligt skulle alla ut i naturen och turisterna flockades särskilt kring välkända naturområden som Höga kusten, Österlen, Kebnekaise – och Jämtlandstriangeln. Många av de nya besökarna hade dålig fjällvana och lämnade skräp efter sig. Det ledde till en debatt om överturism i den svenska vildmarken.

Tre vänner på tur genom Jämtlandsfjällen. ”Första gången vi gick här var för 60 år sedan”. Foto: Getty Images

– Det som är bra med triangeln är att den har hjälpt många att hitta ut i naturen. Sedan får man hoppas att folk vågar ta steget och upptäcker andra platser. Jämtlandstriangeln i all ära, men det finns mycket annat roligt att göra här uppe också, säger Storulvåns platschef Carl Johan Ingeström när vi möter honom efter frukostvåfflorna morgonen därpå.

– Många tror att Jämtlandstriangeln är en piece of cake. Men trots att man bor bekvämt och kan ta ett glas vin på kvällen så är det en ändå en dryg mil per dag att gå i kuperad terräng, säger han.

Läs också: 7 restauranger i fjällen värda ett besök

Kilometrarna svischar förbi när det går utför. Foto: Johan Marklund

Längtan efter varm bastu

Att Jämtlandstriangeln inte bara är en enkel promenad, eller skidtur för den delen, märker vi ganska snart. Man känner sig liten på fjället när sikten är dålig och vinden viner. Men bit för bit tar vi oss framåt. Med pulkan i släptåg och frost i skägget känner jag mig för en stund som Roald Amundsen på väg mot Sydpolen, med skillnaden att jag har en varm stuga och en bastu att se fram emot lite senare.

Raststugorna är oumbärliga när det blåser och stormar på fjället. Och populära lunchstopp även soliga dagar. Foto: Johan Marklund

Spåren efter våra stålkantade turskidor blåser snabbt igen. Som tur är leden föredömligt utmärkt och vi navigerar efter de stora röda kryssen som kantar leden. I raststugan Ulvetjärn pausar vi, ca 6 kilometer från Storulvån. Inne i det tysta vindskyddet äter vi medhavd lunch tillsammans med ett par från Östersund som är på skidtur tillsammans med dottern som bor i England. En modig mus letar sig in på jordgolvet och stryker mellan våra skor in under det naggade träbordet med inristade initialer.

Sista biten upp mot Blåhammaren går mestadels uppför. Efter många långa backar ser jag fotografen Johan göra tummen upp lite längre fram. Snart ser även jag fjällstationens konturer i snögloppet. Som ett Overlook Hotel mitt ute i ingenstans. Stora snödrivor täcker fönster och väggar och bidrar till The Shining-stämningen. Detta är Sveriges minsta och högst belägna fjällstation – 1086 meter över havet. Väl inne väntar dock inga galna yxmördare, däremot välkomnas vi av en varm bastu vars runda fönster blickar ut över fjällvärlden.

Vitt, vitt, vitt så långt ögat kan nå. Foto: Johan Marklund

Vidare mot Sylarna

På morgonen lämnar vi det insnöade Blåhammaren och åker genom ett gnistrande och orört snötäcke. Vi pausar vid ett vindskydd där folk dricker kaffe ur termos i solen längs husväggen. Ulf Larsen från Steinkjer i Norge sticker ut med sin klockrena vintagelook, sliten röd anorak och lackade träskidor. Han är 68 år och på grund av ett hjärtproblem föredrar han att skida i Sverige, vars fjäll inte är lika branta som på den norska sidan. Men en gång i tiden åkte han skidor hela vägen från Trondheim till Nordkapp.

– Dessa träskidor har jag haft i 30 år. Har hållit på med detta sedan jag var liten gutt! säger han.

Färden från raststugan går genom ett öppet och flackt fjällandskap. Vid ett tillfälle stöter jag upp två fjällripor vid spåret. Så småningom ser vi Sylarnas turiststation vid foten av det höga Sylmassivet . Det ser dock närmare ut än vad det är, avstånd kan vara svårt att bedöma i fjällen. Jag stretar på ett bra tag i backen upp mot stationen innan jag kan äntligen kan ta av mig skidorna och pusta ut.

Sylarna var den första av fjällstationerna som byggdes i området, redan 1890 fanns en stuga för övernattande vandrare här. 1980 brann den ner och byggdes upp på nytt. Sylarna är betydligt större än Blåhammaren och det är följaktligen mer folk här. Många stannar flera nätter och gör turer in i norska fjällvärlden. Att gå på topptur i Sylmassivet är också populärt.

Läs också: Här åker du vackrast längdskidor i Sverige

Smilla van der Meijs lämnade storstaden för lugnet i Jämtlandsfjällen. Foto: Johan Marklund
Renskav och lingonsylt. – lokal mat står i fokus. Foto: Johan Marklund

– Det är en fin stämning här, man lära känna gästerna lite bättre eftersom de ofta stannar lite längre, säger Smilla van der Meijs.

Hon var less på Stockholm och jobbar nu sin första säsong som värd på Sylarnas fjällstation.

Livet häruppe skiljer sig ganska rejält mot det som många andra i hennes ålder lever. När det stormade för ett par dagar sedan satte de upp rep mellan personalhusen så att man skulle vara säker på att ingen gick vilse i snöstormen, berättar hon.

– Visst saknar jag familj och vänner men har inget behov av att vara i stan. När jag är ledig går jag på tur till en annan station, det finns alltid något att göra här!

På kvällen varvar vi ner i den stora bastun, som här är vedeldad. Vår njutexpedition genom Jämtland börjar närma sig sitt slut. Nu återstår bara den sista biten till Storulvån, en etapp som mestadels går i utförslöp. I den ljusa matsalen med utsikt över Sylmassivet serveras charkbricka med älgkorv följt av renskav med lingonsylt och potatis. Till det stationens egna ölmärke Sylöl.

Vildmarksliv kan se ut på många olika sätt. Jag har inget emot vare sig tält, bivacker eller spritkök. Men efter en heldag på fjället känns det inte helt fel att få varva ner och njuta av civilisationens frukter. Jag har en känsla av att detta inte blir mitt sista varv runt Jämtlandstriangeln.

Snabbfakta om skidor i Jämtlandstriangeln

Total längd: 47 kilometer.

Bäst tid att resa: För vandring från mitten av augusti och september. För skidor mitten av februari till slutet av april.

Tänk på: Mellan 23 april och 15 juni är fjällstationerna längs Jämtlandstriangeln stängda, av hänsyn till renarna som kalvar.

Resa dit

Vi reste med SJ:s nattåg till Duved som går från både Stockholm och Göteborg. Bokas på sj.se. Sista biten till Storulvån går med buss, transfer bokas på wansethbuss.se. Kostar 500 kr t/r för en vuxen. Bussarna brukar synka med de ankommande och avgående tågen och avgår från tågstationen. Även Snälltåget har nattåg till Duved. Snälltåget stannar även i Enafors vilket är ännu närmare Storulvån än Duved. På Snälltågets sajt kan du boka biljett hela vägen till Storulvån, och behöver alltså inte boka transfer separat. Man kan även ta bilen upp till Storulvån och parkera vid fjällstationen mot en avgift, men kolla så att vägen är plogad vintertid.

Vandring och skidor

Det vanligaste sättet att ta sig runt på triangeln är att gå eller skida i riktningen Storulvån–Sylarna–Blåhammaren–Storulvån. Men det går givetvis lika bra i andra riktningen, vilket vi gjorde. Räkna med 4–8 timmars vandring per dag, beroende på väderlek, åker man skidor går det lite snabbare än att gå.

Inte bara hårt kneg. ”Säsongaren” Kajsa från Stockholm tar en paus på taket till Sylarnas fjällstation. Foto: Johan Marklund

Utrustning

Ska du besöka Jämtlandstriangeln på vintern så rekommenderas turskidor med stålkant. Kan hyras på Storulvåns fjällstation. Pulka är smidigt ifall ni planerar att ta med er mycket packning. Kan också hyras på plats. Pulka tre dagar kostar ca 1000 kr. Andra bra saker att ha med sig på skidturen: Kåsa, ficklampa/pannlampa, termos, solskydd, skidvalla, vattenflaska.

Insnöat på Blåhammaren. Foto: Johan Marklund

Boende

När man vandrar eller åker skidor runt Jämtlandstriangeln bor man enklast och bekvämast på fjällstationerna Storulvån, Blåhammaren och Sylarna. Att förboka är att rekommendera om du vill ha ett eget rum. Att tälta i anslutning till stationen går också bra, du får använda fjällstationens faciliteter mot en mindre avgift. Sylarna och Storulvån har restaurang med fulla rättigheter och bastu. Blåhammaren Fjällstation har sedan 1 januari 2024 samma servicenivå som en fjällstuga. Läs mer om den nya markupplåtelsen i Jämtland/Härjedalen här.

Storulvån. 100 bäddar. Hit går bilväg hela vägen fram. De flesta startar sin vandring eller skidtur här.

Sylarna. 100 bäddar. Fjällstation vid foten av Sylmassivet. Ekomärkt restaurang. Här är populärt att göra toppturer. Senast 2028 stänger restaurangen efter nya markupplåtelser i Jämtland och Härjedalen.

Blåhammaren. 30 bäddar. Sveriges minsta och högst belägna fjällstation.

Priser

Tre dagar på Jämtlandstriangeln kostar från 6 000 kr per person. Då bor du första natten på Storulvån, andra på Blåhammaren och sista på Sylarna. Om du inte är medlem i Svenska Turistföreningen tillkommer en kostnad. I priset ingår boende i tre nätter, helpension, reselakan och resehandduk. STF har olika paket där du även kan välja att följa med på en guidad tur. Boka på svenskaturistforeningen.se.

Upptäck Jämtlandstriangeln vinter eller sommartid. Foto: Johan Marklund

Renar och turism

Mycket turister på liten yta leder lätt till krockar – så även i Jämtlandstriangeln. Ingen annanstans i Sverige finns så mycket vandringsleder i ett område där rennäring bedrivs. STF har anpassat sin verksamhet för att störa så lite som möjligt. Till exempel har öppettiderna på vårvintern kortats ner så att renarna ska få mer ro på fjället under den känsliga kalvningsperioden i april och maj. De har även valt att ställa in de flesta topptursaktiviteter som planerades under april i området.

STF uppmanar turister att inte ge sig ut på fjället under den känsliga perioden från slutet av april till juni då fjällstationerna är stängda.

Läs också:

Alpernas charmigaste skidorter – expertens 6 bästa tips

Här åker du vackrast längdskidor i Sverige


Text: Fredrik Brändström • 2024-02-04
RestipsSverigeAktiv semesterGuideReportageskidåkning

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen