Annons
Annons
Räddningsaktionen tog plats ombord på ett Air China-flyg. Foto: Istock.

Räddningsaktionen tog plats ombord på ett Air China-flyg. Foto: Istock.

Nyhet

Läkare räddade livet på en flygpassagerare – med en tandpetare och sked

Passageraren drabbades av epileptiskt anfall och blev medvetslös under en inrikesflygning med Air China. Lyckligtvis fanns det en läkare ombord. Eftersom planets medicinska utrustning var begränsad tvingades läkaren ta till kreativa metoder för att rädda mannens liv.

Text: Johanna Jackson • 2016-09-29 Uppdaterad 2021-06-23

Planet var på väg mellan Kashgar och Urumqi i den kinesiska regionen Xingjiang och befann sig på drygt 9 000 meters höjd när mannen drabbades av ett anfall, skriver Fox News och hänvisar till Asia Wire Report.

Kabinpersonalen efterlyste om det fanns någon doktor på plats, vilket det gjorde. Tian Ju arbetar som läkare vid ett sjukhus i Shanghai och befann sig ombord. När han såg att mannen, som hade blivit medvetslös, tuggade fradga drog han slutsatsen att han hade drabbats av ett epileptiskt anfall. 

Eftersom den medicinska utrustningen ombord var begränsad bad Tian kabinpersonalen att hämta en sked, som han använde till att hålla undan mannens tunga för att hindra kvävning, skriver Fox News. 

Läkare räddade livet på en flygpassagerare – med en tandpetare och sked
Genrebild Istock.

Därefter använde han sig av traditionell österländsk läkarkonst för att med en tandpetare “aktivera en tryckpunkt” för att hjälpa patienten att återfå medvetandet.

Incidenten slutade lyckligt och efter ett tag blev mannen tillräckligt bra för att kunna sitta själv och dricka vatten.

Efteråt påminde Tian Ju mannen att bära med sig medicin mot epilepsi nästa gång han flyger, eftersom just flygresor kan trigga anfall på grund av förändrat lufttryck och syrenivåer.

Video: Så här såg det ut när Nordkorea höll sin första ölfestival

Mamman födde sitt barn på planet – döps efter flygbolaget

Sardinien: 24 tips som du inte vill missa innan du reser hit


Text: Johanna Jackson • 2016-09-29
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top