Annons
Annons
Ett svenskt pass på ett bord

Folk tjänar pengar på att sälja passtider på nätet. Foto: GettyImages

Nyhet

Långa kötider för att förnya pass – passtider säljs på nätet

Många behöver ett nytt pass för att kunna resa i vår och sommar men det är svårt att få tider. Något som fått folk att boka och sälja tider på nätet.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-21 Uppdaterad 2022-03-21

Suget efter en semester utomlands nådde nya höjder efter att de svenska restriktionerna slopades i februari. Men väntetiderna för att förnya passet är långa. Något som utnyttjats av personer som vill tjäna pengar på behovet av pass.

Den som vill boka tid för att förnya sitt pass behöver bara ange ett mobilnummer eller en mejladress och kan boka tid till åtta personer på en och samma gång. I grupper på sociala medier erbjuds nu passtider för några hundralappar.

Polisen vet om att det bedrivs en handel med passtider i sociala medier.

– Vi är medvetna om att den här typen av annonser finns och vår rättsavdelning tittar just nu på om det är brottsligt, säger Jimmy Modin, presstalesperson för polisen i region Syd till Svt.

Han säger att polisen inte vet hur omfattande försäljningen är. Men att folk bokar upp passtider för att sälja vidare dem via andar plattformar gör det svårare för dem som vänder sig till polismyndigheten och verkligen behöver ett nytt pass att få tid.

– Vi har långa passköer i hela landet och det här är ingenting som hjälper till att korta köerna, säger Jimmy Modin.

Utökade passtider

Trots vetskapen om extrema väntetider har antalet ansökningar om pass och nationellt id-kort bara varit marginellt högre under början på det här året jämfört med 2019, före pandemin. Mellan den 1 januari och den 9 mars 2019 fanns 356 047 ansökningar, samma period i år var siffran 360 284.

Enligt Stefan Marcopoulos, pressekreterare hos polisen nationellt, är det upp till varje polisregion att organisera passverksamheten, men han säger att de långa kötiderna ”har diskuterats högt upp i ledningen”.

I Region Väst har dock vissa öppettider redan utökats, och nyrekrytering pågår inom flera polisområden. Men det krävs en säkerhetsprövning och utbildning av personalen.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-21
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top