Annons
Annons
Vad sägs om en smekmånad på Maldiverna? Foto: Getty Images

Vad sägs om en smekmånad på Maldiverna? Foto: Getty Images

Nyhet

Svenskarnas hetaste bröllopsdestinationer 2019

Under de senaste åren har bröllopstraditionerna börjat se annorlunda ut. Att ställa till med ett romantiskt höstbröllop, ett krispigt vinterbröllop eller ett soligt vårbröllop är något som lockar fler svenskar. Att gifta sig utomlands är ett annat alternativ som fortsätter att trenda.

Text: Linnéa Axelsson • 2019-08-27 Uppdaterad 2021-06-23

Allt fler svenskar väljer exklusiva resmål för såväl bröllop som smekmånad. Det framgår i ett pressmeddelande från Resia. 

– Många vill slippa stressen att oroa sig för om det ska regna eller inte, om man kan gifta sig utomhus eller måste planera för ett inomhusbröllop och om häst och vagn kan fungera. Väderstressen ligger förmodligen även bakom trenden med att många väljer att lägga sitt bröllopsdatum på hösten eller vintern. Man vet att det kommer vara murrigt, kallt och mysigt och man kan välja en klänning som passar de förutsättningarna, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Italien – svårslagen romantisk favorit

Det är få länder som anses så romantiska som Italien gör. Venedig, Sicilien och Amalfikusten i all ära men Toscana, Portofino och Cinque Terre trendar i år både på listan över platser att gifta sig på och över platser att spendera smekmånaden på. Att hyra en vingård i Toscana och ta dit familj och vänner är en trend som delats flitigt i sociala medier under sommaren. Då många flyger till Florens för att ta sig hit går det utmärkt att kombinera Toscana med romantiska Florens för den ultimata bröllopsupplevelsen för hela sällskapet.

Svenskarnas hetaste bröllopsdestinationer 2019
Cinque Terre är en av de romantiska platserna i Italien som är populär för såväl bröllop som smekmånad. Foto: Getty Images
Maldiverna – lyxig favorit som lockar

Bara man nämner Maldiverna får de allra flesta svenskar något drömskt i ögonen. Att få bo ute på en pelare i det turkosa vattnet och att få gifta sig barfota på en kritvit sandstrand är något som finns med på många svenskars bucket list. Resmålet är dessutom så pass lugnt att man verkligen kommer varandra nära och kan njuta av kvalitetstid tillsammans. Även Mauritius och Seychellerna trendar men når inte hela vägen upp till Maldivernas popularitet.

Svenskarnas hetaste bröllopsdestinationer 2019
Maldiverna. Foto: Getty Images
Kryssning – den stora snackisen

Att gifta sig ombord på ett fartyg i Karibien eller i Medelhavet är något som klättrat snabbt på listorna under de senaste åren. Tidigare var det främst Karibien som lockade, men i år klättrar även kryssningarna i Medelhavet in på topp 5. Det här är en trend som gäller både för bröllop och smekmånad. Fördelen med en kryssning är att man kan välja mellan gigantiska fartyg som rymmer flera tusen människor, lyxkryssare i Söderhavet eller mer nischade kryssningar som fokuserar på till exempel djur på Galapagos. Varför inte kombinera bröllopet med smekmånaden och slå till på en längre kryssning där man får uppleva massor av nya resmål?

Karibien – kryssning, barfotabröllop och sköna toner

Att kunna lägga till #bröllopkaribien på sina mest romantiska bilder är en dröm för många svenskar. En del väljer att gifta sig ombord på ett kryssningsfartyg där de kan upptäcka flera av Karibiens paradisöar, medan andra fokuserar på till exempel Aruba, Jamaica eller Dominikanska Republiken. Potatismjölsstränder, turkost vatten och palmer är en bra grund för en lyckad vistelse i romantikens tecken. Det gör sig även otroligt bra i fotoboken eller i sociala medier.

Bröllop med fokus på hållbarhet

– Något som ännu inte seglat upp på listorna men som är ett hett tips inför kommande bröllop är att man tar med hela bröllopssällskapet på en tågresa ner till platsen för bröllopet. En hållbar och minnesvärd upplevelse där gästerna hinner bekanta sig med varandra och brud och brudgum känner att de har tid att prata med sina gäster. Mitt tips är att planera resan och bröllopet i minsta detalj så att det blir just den speciella upplevelsen man alltid drömt om. En bra sak kan vara att ta hjälp av en resespecialist för att slippa göra hela arbetet själv, säger Lina Eklund.

Bästa bröllopsgåvan

– Svårt att veta vad man ska köpa till brudparet? Svårt att komma på vad man ska önska sig? Det är få saker som är så förknippat med glädje som en resa. Oavsett om det är en weekendresa i Sverige, en safari i Afrika eller en tågresa genom Europa så är den ultimata bröllopspresenten ett presentkort. Då kan dessutom brudparet själva välja vart de vill åka, tipsar Lina.

Svenskarnas hetaste bröllopsdestinationer 2019
Vackra Toscana, Italien. Foto: Getty Images

Svenskarnas mest populära platser för bröllop 2019

1. Italien (Toscana, Cinque Terre, Portofino)
2. Kryssning Medelhavet
3. Kryssning Karibien
4. Maldiverna
5. Mauritius

Svenskarnas mest populära platser för smekmånad 2019

1. Maldiverna
2. Mauritius
3. Aruba
4. Italien (Toscana, Cinque Terre, Portofino)
5. Kryssning Karibien + Medelhavet

* Listan är baserad på hittills bokade resor med avresa 2019, samt förfrågningar i butik.

Guide: Gifta sig utomlands – tips, råd och checklistor

Maldiverna på en budget – så gör du

24 timmar i Florens – glass, vintage & goda viner


Text: Linnéa Axelsson • 2019-08-27
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen