Annons
Annons
En person med hatt som håller i biljetter och har en ryggsäck

Behöver du passet eller inte när du reser inom Europa? Vi hjälper dig reda ut frågetecknen. Foto: GettyImages

Restips

Behöver jag pass när jag reser till …

Sedan drygt 20 år tillbaka finns inga passkontroller mellan de 22 europeiska länder som sajnat Schengenavtalet. Men det funkar inte riktigt som det var tänkt. Frågan är när du kan resa utan pass och när måste du ha det med dig. Vagabond har svaret.

Text: Per J Andersson • 2022-04-12 Uppdaterad 2022-05-31

Rätten att resa utan pass och slippa gränskontroller gällde ursprungligen för resor mellan de 22 länderna som skrev under Schengenavtalet. Sedan några år tillbaka råder i princip passfrihet mellan samtliga EU-länder, plus ickemedlemmarna Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz, men minus medlemmen Irland.

För att kunna resa utan pass krävs att du har ett så kallat nationellt id-kort som i Sverige bara utfärdas av passexpeditionerna hos polisen och kostar lika mycket som ett nytt pass, det vill säga 400 kronor.

Under pandemin införde många europeiska länder krav på att du skulle fylla i digitala hälsodeklarationer där passnumret skulle anges. Det betydde att passfriheten i praktiken upphörde. Nu håller hälsoformulären på att fasas ut sakta men säkert. Men glöm inte att kolla på UD:s sajt Swedenabroad.se vad som gäller för det aktuella landet.

I vissa fall kan du resa även utan nationellt id-kort och enbart med ditt körkort eller annan legitimation. Hur kan det komma sig? Vagabond reder ut härvan. Varsågod, en liten guide:

Körkort och annat id-kort

Tack var den nordiska passunionen som har funnits sedan femtiotalet kan du resa med endast ett körkort eller annan identitetshandling mellan Sverige, Norge (exklusive Spetsbergen), Finland, Danmark (inklusive Grönland), Färöarna och Island.

Nationellt id-kort

Tack vare det utvidgade Schengensamarbetet kan du resa inom EU utan pass, men då måste du ha ett så kallat nationellt id-kort. Tyvärr är det samma kö till polisen för att skaffa ett sådant som för att skaffa ett pass. Så det är inget snabbspår för den vars pass gått ut. Dessutom kan vissa länders kvarvarande hälsodeklarationer för inresa med anledning av pandemin begära passnummer – och då behöver du ju ett pass.

Pass krävs – tänk på 6-månadersregeln

I resten av världen behöver du alltid pass för att passera en nationsgräns. Ska du resa inom Europa, till USA, Japan, Seychellerna och ytterligare några länder räcker det om passet är giltigt till och med hemresan. Det funkar alltså att det har gå ut dagen efter att du kommit hem. Men för väldigt många länder i världen utanför Europa, exempelvis Dubai, Israel och Indonesien, krävs att passet är giltigt minst sex månader efter att du lämnat landet. Kolla det land du ska resa till på Swedenabroad.se.

Res med ett rosa pass

Ska du resa snart och inte har förnyat ditt pass – och glömt att boka någon tid för att få ett nytt ordinarie – får du köpa ett provisoriskt pass. Det är rosa, kostar 980 kronor och gäller för endast en resa. Du kan skaffa dig det max 72 timmar före avresa och från enbart tio ställen i landet, nämligen Arlanda flygplats, Skavsta flygplats, Landvetters flygplats, Sturups flygplats samt på polishusen i centrala Malmö Västerås, Karlstad, Umeå, Luleå och Karlskrona. För att få ett provisoriskt pass måste du kunna styrka att du ska resa, vart och när du ska resa och hur länge du ska vara bortrest.

Vanliga pass bokar du tid på polisens sajt. För att få ett provisoriskt pass måste du bege dig till någon av de tio expeditioner som utfärdar dem, ta en nummerlapp och vänta. I skrivande stund (april 2022) innebär det på de flesta ställen i landet att du måste komma i ottan ett par timmar före öppningsdags. På Arlanda krävs att du kommer tre–fyra timmar före öppning, det vill säga mitt i natten. Ta med varma kläder, campingstol och termos!

De flesta länder i världen accepterar de provisoriska rosa passen. Men några gör inte det, exempelvis Förenade Arabemiraten (Dubai) och Indonesien (Bali).

Det finns två olika typer av provisoriska pass. Det provisoriska pass som utfärdas av polisen är precis som ordinarie pass maskinläsbart och biometriskt. Men så finns också ett provisoriskt pass som utfärdas av de svenska ambassaderna och vissa konsulat utomlands. De passen är i A4-pappersform och är varken maskinläsbara eller biometriska. Reser du till eller via USA med ett sådant A4-pass duger det inte att online skaffa sig så kallat Esta (Electronic System for Travel Authorization). Eftersom det inte är maskinavläsbart måste du då ansöka om ett vanligt visum på en av USA:s ambassader.

Kolla på Swedenabroad.se om det land du ska resa till accepterar provisoriska pass!

Föräldramedgivande

För att stoppa handel med barn, s k trafficking, kan landet som du reser till kräva att få se ett skriftligt föräldramedgivande om att du har rätt resa med barnet – eller ett intyg på att du verkligen är den riktiga föräldern. Ett föräldramedgivande ska vara en fullmakt skriven på engelska från föräldrarna. Om du som t ex pappa reser med barnet, men utan barnets mamma ska hon ha skrivit under fullmakten. Om du som mormor eller farfar reser med ditt barnbarn ska båda föräldrarna ha skrivit under, vilket förstås också gäller för ensamresande barn.

Om ditt barn har ett annat efternamn än du kan det också vara klokt att ha ett personbevis och/eller födelseattest på engelska från Skattemyndigheten där släktskapet mellan dig och barnet framgår. Det är sällan det kontrolleras. Framförallt kollas det nästan aldrig inom EU eftersom det normalt sett inte finns några gränskontroller. Det är vanligare att det kontrolleras om du reser utanför EU, exempelvis till Storbritannien, USA eller Thailand.


Text: Per J Andersson • 2022-04-12
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top