Annons
Annons
Mexikansk utklädnad – skelett och blommor.

Få ett djupdyk i Mexikos historia på Etnografiska Museet i Stockholm. Foto: Frederik Trovatten

Nyhet

Mexiko i fokus på ny utställning i Stockholm

Varför firar man döden med blommor och festligheter i Mexiko? Och vem var egentligen Frida Kahlo? I den nya utställningen ¡Viva México! får vi följa med på en färgsprakande resa i landets förflutna.

Text: Karin Wimark • 2023-08-26 Uppdaterad 2023-08-25

Känner du till Dia de Muertos? Den färgstarka religiösa högtiden infaller den 2 november och firas likt Alla helgons dag i Mexiko. Då omvandlas landet till en enda stor festplats med parader, skelettmålade ansikten, blommor och festliga måltider. Men varför firar egentligen mexikanerna döden på detta sätt? Och vad kan du om Mexikos kultur och historia – utöver tacos, tequila och stränder i Yucatan?

Ny utställning i Stockholm

I somras öppnade utställningen ¡Viva México! på Etnografiska Museet i Stockholm och pågår ända fram till januari 2025. Idén bakom utställningen är att bredda bilden av Mexikos mångfacetterade ursprung och traditioner och ta med besökarna på en resa genom Mexikos mångtusenåriga historia. Utställningen fångar några av de viktigaste ögonblicken i Mexikos historia och vi får lära oss mer om såväl maya, azteker och spanjorer som konstnärer, frihetskämpar och gudar.

Dia de Muertos firas årligen runtom i Mexiko. Foto: Frederik Trovatten

– Vår bild av Mexiko är ofta fylld av klichéer och förenklingar – vi vill vi ge besökaren en fördjupad bild av en rik kultur med mångfald och spännande traditioner, säger priojektledaren Mattias Käsel i ett pressmedelande.

Ett annat viktigt tema i utställningen är den nära relationen mellan liv och död – en viktig del av Mexikos kulturarv. I Mexiko är det förflutna evigt levande, sägs det. På Etnografiska museet har man i flera år firat högtiden Dia de Muertos, så kanske ska du passa på att göra ett besök under höstlovet?

Lär dig mer om Mexiko på den nya utställningen i Stockholm. Illustration: Felicia Fortes
Här finns något för alla – stora som små. Foto: Beatrice Törnros

Även för barnen

Utställningen riktar sig till flera generationer och barnen kan exempelvis följa tassavtrycken från den mytomspunna nakenhunden Xolo som slingrar sig genom utställningen. Längs vägen finns föremål, bilder och information.

Utställningen pågår till 31 januari 2025. All text finns på spanska och engelska via QR-koder. Läs mer på etnografiskamuseet.se

Mexikos nya vandringsled tar dig till orörda guldkorn

11 medvetna restauranger, barer och kaféer i Tulum


Text: Karin Wimark • 2023-08-26
NyhetSverigemuseum

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen