Annons
Annons
Mat i Tulum

Upptäck 11 schyssta matställen i mexikanska Tulum. Foto: Pär Olsson

Mexiko

11 medvetna restauranger, barer och kaféer i Tulum

Det är inte bara vita stränder och vajande palmer som lockar i Tulum. Nu har staden blivit Mexikos nya foodiedestination. Kolla in matjournalisten Anna Norströms 11 favoriter.

Text: Anna Norström • 2022-09-29 Uppdaterad 2022-09-29

1. Casa Malca

I Escobars fotspår

Casa Malca är Tulums mest spektakulära hotell och sägs ha varit knarkkungen Pablo Escobars gömställe. Idag är huvudbyggnaden restaurerad, och ägaren, konsthandlaren Lio Malca, har proppat stället med spektakulära objekt. Rumspriserna är i högsta laget (runt 20 000 kronor under högsäsong) så boka istället lunch på hotellets strandrestaurang Head of a Mad Man och passa på att göra det i en solbädd på den största – och mest välkrattade – hotellbeachen. Ta in en rad smårätter som guacamole och ceviche och dela. Margaritan går heller inte av för hackor.

2. Verdánt

Hållbart så det förslår

Verdánt är skolboksexemplet för hur en restaurang borde vara: med bara lokala råvaror och en filosofi som ger tillbaka till samhället, inte minst med det egna vattensystemet. Det här är också en av Tulums snyggaste krogmiljöer, med en enorm trädgård där det kvällstid serveras en avsmakningsmeny med mycket grönt. Men trots ett vego-rykte så lagas även kött och fisk här. Smakbilden är okomplicerad, här låter kocken Ben Coe råvarorna tala för sig själva. Vinerna är naturligt framställda, kombuchan hemgjord och det svassar en och annan liten katt mellan borden.

3. ARCA

Krogsnackis

Arca är krogen alla snackar om i Tulum. Börja i baren med en Lost martini, smaksatt med kaktusväxten ”prickly pear” eller ta en tepache, jäst ananasdryck. Se till att vara minst fyra i sällskapet, på så vis får ni testa så mycket mat som möjligt. Missa för allt i världen inte räkorna i en gudalik sås. Det är helt okej att dricka cocktails till maten, faktum är att det rekommenderas.

4.Atila

Naturvins-mekka

Atila är Arcas busiga lillasyster. Maten är enklare men håller lika hög klass. Chione-musslorna är ett måste, liksom flatbread med avokado och den egna charken. Men maten i all ära, det här är också Tulums enda renodlade naturvinsbar. Sommelieren Humberto navigerar utan att spilla minsta droppe bland Mexikos egna naturviner, nästan uteslutande från Baja California, och det är ett ruggigt bra utbud.

5. Nü

Mix med maya-köket

Kocken Cesar Castaneda på har blivit utnämnd till en av Mexikos hetaste yngre kockar. Maten är en mix av mexikansk mattradition och mayafolkets kök, givetvis lagat på lokala råvaror. Menyn har à la carte-upplägg med förrätt, huvudrätt, dessert och i baren skakas en alldeles utmärkt Mezcal margarita. Restaurangen i sig är mysig och dunkel, men som ofta på djungelsidan blir det väldigt hett så ett tips är att ta med en solfjäder!

Modern taco-tolkning på Nü. Foto: Pär Olsson

6. Mestixa

Mexiko möter Asien

Kocken Cara Davis lagar mat som förenar Mexiko och Asien. Hon tar det bästa från två världar: som grillat arranchera al pastor-kött på en bädd av ris med avokado och ankäggsgula (äggen kommer från hennes egna ankor). En galet god rätt. Även de friterade räkorna i salladsblad med en ponzusås på sidan etsar sig fast i smakminnet. Råvarorna är nästan uteslutande lokala och kocken odlar en hel del själv. Cara byter ut ett par rätter i veckan, så hit går det att komma ofta. Mestixa ligger i en korsning i Tulum stad men är helt klart värt en resa upp från beachen hit.

7. Freddie’s Tacos

Streetfood för den vågade

Fråga efter Freddie’s Tacos eller leta efter en streetfood-vagn där kockarna har blå t-shirts. Eller ännu hellre: Utgå från Mestixas uteservering och de är parkerade ungefär mitt på andra sidan gatan. Det här är tacosarna alla snackar om: med revbensspjäll, och för den vågade: med inälvor. De öppnar först till kvällen och inte sällan är det en kö framför.

8. Honorio

Taco-frukost

Till Honorio kan man komma redan kl 6 på morgonen, för den som är vaken och hungrig då. Det går inte att boka bord i förväg, utan man kommer hit och anmäler sitt namn och väntar på att bli inropad. Det är värt att vänta, helt klart! Här finns en kort och koncis meny och det är de tre eller fyra tacosarna du vill sikta in dig på. Stället stänger kl 15 – men kom inte för sent, då finns viss risk för att någon rätt tagit slut.

9. Casa Jaguar

Cocktails med sting

Casa Jaguar är cocktailstället med strandens snyggaste klientel. Stället är känt för sina välsmakande cocktails, inte minst de med bas av tequila eller mezcal. Casa Jaguar har flera olika barer och dansgolv, ett tips är att ju längre in du tar dig, desto mindre kö är det för att få beställa.

10. Raw Love

Råmatskärlek

Ett helt veganskt kafé som startades av ett par som kom hit på semester och blev kvar. Orginalkaféet (som är att föredra) ligger gömt inne på strandklubben Ahaus område och det finns numera även en Raw Love-kiosk direkt på stranden och ett kafé i stan. Här dricker man en grön smoothie, äter dressade zucchini-nudlar eller en avokado-toast.

11. Moro

Över öppen eld

Ett hett tips är att det går att boka in sig på hotellet Habitas restaurang Moro utan att stanna över natten. Här i köket jobbar man bara över öppen eld, med lokala råvaror men ett stråk av marockanska smaker. Kocken Horacio Dardano, före detta professionell saxofonist från Uruguay, har en fäbless för serrano-peppar och lima yucatea, en lokal limesort. Det smakar mycket och det finns många rätter att välja mellan.

Grönt fokus på Moro. Foto: Pär Olsson

Text: Anna Norström • 2022-09-29
MexikoGuideMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen