Annons
Annons
En vandrare i Nepal

Nepals vackra landskap lockar vandrare från hela världen. Foto: GettyImages

Nyhet

Nepal förbjuder vandring utan guide ­– turisterna rasar!

Turisternas frihet och budget eller ett lands behov av säkerhet och finansiella medel – vad ska prioriteras som viktigast? Turisterna rasar när Nepal förbjuder solovandring och anklagar myndigheterna för girighet och lurendrejeri.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-03-31 Uppdaterad 2023-07-24

En resa till Nepal är synonymt med vandring för de flesta – vare sig det handlar om enklare vandring mellan blommande rododendron och små byar eller maffiga bergsbestigardrömmar. Men Nepal har länge kämpat med en delikat balans mellan inkomsten som denna turism genererar och säkerheten för såväl vandrare som lokala guider och sherpor.

Hur ska ett fattigt land som Nepal bemöta önskemål från turister som är vana och vill resa på egen hand, när det har visat sig gång på gång att det kan vara farligt att ge sig ut i bergslandskapen själv? Varje år försvinner ett dussintals turister spårlöst, varpå listan över försvunna vandrare på hemsidan Missing Trekker Nepal blir allt längre. För att inte nämna alla olyckor och räddningsinsatser som inträffar, och som enligt myndigheterna betyder en stor kostnad för Nepal.

Annapurna vid Pokhara tillhör några av världens mest populära vandringsregioner. Foto: GettyImages

Nu verkar ändå myndigheterna i Nepal ha fått nog. Från och med 1 april kommer man nämligen införa ett nationellt stopp för solovandring – detta innefattar även grupper av turister. Kort sagt blir all vandring utan guide förbjudet. Dock med vissa regionala undantag – bland annat ser det ut som att området kring Mount Evererst fortsättningsvis kommer tillåta solovandrare.

Myndigheterna menar att det dels handlar om säkerhet för vandrare, dels om att skapa arbetstillfällen.

En som följt det hela på nära håll är den svenska guiden och trekkingarrangören Jenny Adhikari på Beyond Borders Ethical Adventures. Sedan många år är hon bosatt i Nepal.

– Nepals trekkingguider har länge lobbat för att förbjuda solovandring i Nepal, främst av säkerhetsskäl och många döda turister, men även för att utöka behovet av trekkingguider, det ska tydligen finnas 17 000 av varierande kvalitet och vissa är ofta arbetslösa.

Det är inte första gången som lagen varit på tapeten berättar Jenny.

– I vintras hittades en utländsk tjej nära Thorong La-passet. Hon hade vandrat utan guide och dött av höjdsjuka. Kritiken tog fart igen och nu hittade man ett sätt att implementera lagen på som bör fungera.

Jenny Adhikari jobbar som guide på Beyond Borders Ethical Adventures. Foto: Jenny Adhikari

”Turistens klagan” om extra kostnader

Hon menar att majoriteten av kritiken gällande den nya lagen kommer från turister – och det är guiderna som kommit att bli mål för kritiken.

– Arga vandrare säger att de inte budgeterat för att ha med en guide, och att vissa av Nepals trekkingguider är så dåligt utbildade att de snarare utgör en säkerhetsrisk istället för tvärtom. De menar att de klarar sig själva och att detta enkom är ett sätt för staten att suga ut pengar från fattiga turister.

Några solovandrare som Jenny pratat med kritiserar lagförslaget som de menar bara är en ekonomisk fråga för myndigheterna och inte en säkerhetsfråga.

– De litar inte på trekkingguider utan tycker att många verkar inkompetenta och skulle hellre betala mer för trekkingtillståndet och fortsätta att gå utan guide. De menade också att det inskränker på deras personliga frihet. För folk som kommer till Nepal flyr från sina vardagsliv och så måste de dras med en guide som hänger över en.

I kommentarsfälten på sociala medier syns frustrationen hos vissa turister. En kommentar på Facebook för ett inlägg om ett bageri längs en vandringsled lyder: ”Tyvärr är min budget knapp, som många andra vandrares, så ingen tjusig mat medan jag vandrar där eftersom jag måste betala extra mycket mer för en barnvaktsguide!”

Kritikerna kallar den nya lagen för ”lurendrejeri” och frågor om hur man rundar lagen är vanliga.

Vad kostar en vandringsguide?

Kostnaden för att vandra med en guide beror på vilken slags guide man vill ha eller behöver. En porter-guide (som bär din väska och visar vägen men inte kan återge information eller har någon medicinsk utbildning) har ca 20 USD per dag i lön. En bra engelsktalande guide har ca 35-40 USD per dag i lön. En bra expeditionsguide som pratar tex. franska eller något annat specialspråk har ca 60 USD eller ännu mer per dag i lön.

Normalt kan man säga 35 USD per dag, men sedan tar även företaget man bokar genom en viss del.

Turister rasar i respons till den nya lagen som förbjuder solovandring i Nepal. Foto: GettyImages

– Vi har redan sett en ökning i förfrågningar från vandrare som skriver att de är på en tajt budget, men behöver ha med en medioker guide, mest för syns skull. En annan stor konsekvens vi kommer se om Everest blir undantaget lagen, är att solovandrare kommer öka marknad i det redan överexploaterade området. År 2019 vandrade 46 000 turister utan guide i Nepal. Om alla de ska söka sig till Everest kommer det utvecklas till en miljökatastrof, säger Jenny Adhikari.

Guiderna måste arbeta för registrerade företag

I en artikel på resemagasinet Conde Nast Traveler lyfter man frågan om kvinnliga vandrare, som man menar ogärna vandrar ensamma med en guide på grund av osäkerheten. Jenny tycker att det låter som ett konstigt resonemang och pekar på att den nya lagen gör det mer säkert eftersom guiden måste vara knutet till ett registrerat företag.

– Förut har man kunnat vandra med frilansande guider som man fått tag på online, på gatan och andra sätt. Det är väldigt osäkert att gå med en guide som inte behöver stå till svars hos någon arbetsgivare. Om man bokar hos ett företag finns det en helt annan säkerhet, och det här skulle jag säga är en av de största fördelarna med nya lagen.

– Det finns ju dessutom kvinnliga guider, tillägger hon.

I Nepal finns utrymme för fler kvinnor att utbildas till guider och bärare, och Jenny menar att turister kan påverka detta.

– Genom att säga till trekkingföretag att man vill boka vandring med en kvinnlig guide, och ännu viktigare med kvinnliga bärare, kan man på detta sätt få företag att förstå att det finns en efterfrågan.

Enligt Jenny är motståndarna mot den nya lagen väldigt högljudda för tillfället. Hon tror att Nepal kommer få svårt att kontrollera att lagen implementeras, men om det lyckas kommer det nog snart normaliseras.

– Det finns vissa brister i lagen, till exempel för personer som vill åka och bo en tid på ett hotell i områden där trekkingtillstånd krävs, ska de behöva ta med sig en guide? I övrigt tror jag att det är bra för det finns alldeles för många oerfarna vandrare på Nepals leder, säger hon.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-03-31
NyhetVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen